Bruschetta, strongbodynl
12
Feb

Plantbased Tuesday: bruschetta met tomaten

Ik ben gek op bruschetta. Of het nu voor een feestje of bij het werken achter de computer is. Deze eenvoudige plantaardige snack is zo gemaakt. Bruschetta is door de pure ingrediënten een simpele maar oh zo smaakvolle snack. Het is lekker vers, je hebt geen toevoegingen nodig en door de tomaten is het erg gezond.

Bruschetta

Tomaten

Hoofdingrediënt bij deze bruschetta zijn de tomaten. Wist je dat tomaten 200 jaar geleden nog als giftig werden beschouwd? Grappig hè dat we ze nu dagelijks consumeren! Tomaten zijn trouwens supergezond. Ze zijn een intens voedzaam plantaardig voedsel en een mega krachtig antioxidant. Ze bevatten vitamine C, A, B, E, alsmede anthocyanen, glutathion en carotenoïden. Deze superfood ondersteunt een gezonde huid, gewichtsverlies en een goede gezondheid van het hart.

Bruschetta

Enkele voordelen tomaten:

Verlaag kans op kanker
Tomaten zijn een uitstekende bron van vitamine C en zijn verrijkt met fytonutriënten, waaronder carotenoïden. met inbegrip van alfacaroteen, bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen, en daardoor mogelijkerwijs in staat zijn om het risico op kanker te verlagen.

Boost je immuunsysteem
De tomaat bevat veel vitamine C die bekend staat om zijn sterke anti-oxidatieve functie en zijn versterkende rol in het immuunsysteem.

Goed voor de gezondheid van het hart
Het vezel-, kalium-, vitamine C- en choline-gehalte in tomaten ondersteunen allemaal de gezondheid van het hart en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Helpt met afvallen
Tomaten stimuleren de productie van het aminozuur “carnitine”. Er bestaat wel degelijk een verband tussen aminozuren en gewichtsverlies, zo blijkt uit een onderzoek dat het aminozuur “carnitine”, het metabolisme verhoogt en de vetverbranding met wel 30 procent versnelt.

Goed voor de huid
Collageen is een essentieel onderdeel van de huid, het haar, de nagels en het bindweefsel en de aanmaak daarvan is afhankelijk van vitamine C. We willen tenslotte rimpels zo lang mogelijk uitstellen!

Ciabatta brood

Brood hoeft je niet meteen weg te gooien als het een paar dagen oud is. Je kan er bijvoorbeeld croutons van maken of gebruiken voor de bruschetta.

Bruschetta

Ik vind zelf ciabatta het lekkerst, maar je kan natuurlijk ook een wit of bruin stokbrood gebruiken.

Bruschetta, strongbodynl

Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta

Wrijf het warme broodje in met een door midden gesneden knoflook

Benodigheden bruschetta:

  • sneetjes ciabatta
  • extra vierge olijfolie
  • 4 roma tomaten (in kleine stukjes gesneden)
  • 3 takken verse basicilum (gescheurd of in reepjes gesneden)
  • 1/2 el balsamico azijn
  • 1 teentje knoflook (door de helft gesneden)
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als de ciabatta nog niet is gesneden, snij het dan in 1,5 cm dikke sneetjes. Bestrijk met beetje olie en rooster het dan in de oven.
  2. In de tussentijd snij je de tomaten in kleine stukjes en meng het samen met de basilicum en balsamico azijn.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Haal de geroosterde sneetjes ciabatta uit de oven.
  5. Nu het nog warm is, wrijf je het brood in met een halve knoflook (snijvlak) zodat de knoflooksmaak in het brood kan trekken.
  6. Beleg de sneetjes met de tomaten mix.
  7. Garneer het eventueel met een blaadje basilicum.

En dit wordt genieten!

 

Liefs,

 

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

 

 

 

 

 

 

Heb je de bruschetta gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?

Maak ook deze Tomaten rode paprika gazpacho

 

6 Responses

  1. Frederique

    Ja heerlijk zo’n bruschetta, ik gooi er van alles op maar jouw versie is veel gezonder haha. Ik wist trouwens niet dat tomaten als giftig werden bestempeld vroeger.

Leave a Reply