strongbodynl, julietteamad
28
Nov

Curry met kikkererwten en spinazie

Ik wist even niet wat me overkwam! De temperatuur ging omlaag en ik kreeg plotseling behoefte aan vlees. Ik begreep er niets van! Totdat ik er achter kwam dat mijn lichaam reageerde op de verandering van het seizoen. Dit zou namelijk mijn eerste winter zonder vlees worden…

November en december zijn de maanden waarin ik altijd in gewicht aankom. Dit is de periode waarin ik snak naar goedgevulde wintergerechten. Rundvlees stoofschotels, kip of erwten soepen en stamppot met rookworst…..gerechten waar veel vlees in zit! Er komt geen einde aan mijn hongergevoel en ik wil continue blijven eten. Naast het avondeten geef ik toe aan vettige oliebollen, chocolade pepernoten en banketstaven. Kortom: het zijn de vreetmaanden!  En dus kwamen paniekerige gedachten naar boven: “Oh nee! Gaat mijn vleesloze reis nu al eindigen?”

img_0204

Een duik in mijn denkpatronen liet mij beseffen dat mijn ‘wintermindset’ toe was aan een herprogrammering. Wilde ik dit plantaardige pad voortzetten dan moest mijn associatie met traditionele wintergerechten worden veranderd. Ik moest manieren zien te vinden om mijn lichaam te verzadigen met alternatieven zonder vlees. Ik had me de eerste maanden na mijn drastische ommekeer voornamelijk bezig gehouden met lichte, zomerse gerechten. Door een matige eetlust en een enorme keuze aan groente en fruit ging het non-vlees dieet heel soepel. Maar nu het kouder begon te worden kostte die transitie toch meer kracht en creativiteit dan ik had verwacht!

img_0265

Het klinkt misschien stom, maar mijn eerste stap was het accepteren dat een goedgevuld wintergerecht geen vlees hoeft te bevatten. Dat is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan…Ik kende alleen winter comfortfood waar vlees in zat! Ik moest de gedachtenswitch van vlees naar groente maken.

Het ontplooien van mijn creativiteit was de volgende stap. Thank God voor Pinterest! Dankzij dit platform kwam ik erachter dat er al zoveel zaadjes van creativiteit in mijn hoofd waren geplant, maar die door twijfel of angst nooit tot bloei waren gekomen. Het was verbazingwekkend hoe een op het eerste oog onschuldige beslissing mijn inventiviteit kon doen ontwaken en nieuwe ideeën kon triggeren.

Afgelopen weken heb ik veel tijd in de keuken doorgebracht om verschillende winter gerechten te proberen. Deze curry met kikkererwten en spinazie is er ééntje van.

Ik hou van Indiase curries! Ik heb negen jaar in Engeland gewoond en heb daar echt kunnen genieten van super lekkere Indiase curry schotels die ik met gekleurde basmatirijst, naanbrood en pappadums at. Sinds ik weer in Nederland woon, probeer ik af en toe een home made curry te maken, maar ik zal toch echt weer gauw naar Engeland moeten voor een echte goede curry!

Met dit gerecht doe ik mijn eerste stapjes naar plantaardige wintergerechten. Het is een ideale wintercurry die jou niet veel tijd zal kosten en niet al te ingewikkeld is.

strongbodynl

Benodigheden

 • 2 el olijfolie
 • 8  champignons in schijven gesneden

Kruiden:

 • 1 tl chili poeder
 • 1 ½ tl kerrie poeder
 • 1 ½ tl masala
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 ½ tl paprikapoeder
 • Chili vlokken naar wens
 • 1 gesneden ui
 • 1 rode of gele paprika
 • 3 teentjes geperste knoflook
 • stukje geraspte gember
 • 3 wortels in dunne schijfjes gesneden
 • 400 ml water
 • spinazie (handjevol)
 • ½ verse limoensap
 • blikje kikkererwten (uitgelekt)
 • zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Bak champignons in olie tot bruin.
 2. Voeg de kruiden er aan toe. Meng dat samen en voeg beetje water toe.
 3. Voeg uien en paprika toe. Laat beetje meebakken.
 4. Voeg knoflook en gember eraan toe en voeg water toe als het nodig is.
 5. Gooi wortelen, water, zout en peper erbij.
 6. Laat koken tot wortels zacht zijn (Kan 20-30 min duren)
 7. Pureer de saus. Je kan een blender of een food processor gebruiken.
 8. Voeg de spinazie, kikkererwten en limoensap toe.
 9. Je kan eventueel wat losse schijven champignons bakken en erbij doen.
 10. Combineer met rijst, quinoa, pappadums of Indiaas naanbrood.

Laat de winter maar komen! Eet smakelijk!

Liefs,

StrongbodyNL, Challenge, Juliette Amadsoedjoek

Leave a Reply