Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus, strongbody.nl
7
May

Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus | Plantbased Tuesday

Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus….een typisch gerecht afkomstig van mijn roots. Ok normaal eet je nasi met kip maar aangezien ik geen vlees meer eet, heb ik het gecombineerd met tahoe saté. Een heerlijke vervanger van de Javaanse kipsaté!

javaanse-nasi-met-tahoe-sate-en-pindasaus | strongbody.nl

Eetcultuur

Wij Surinaamse Javanen houden van eten! En niet alleen om ons lichaam te voorzien van energie maar ook omdat (lekker) eten erg belangrijk in ons dagelijks leven is. Het is een cruciaal onderdeel van een eetcultuur en heeft een sociale centrale rol in de samenleving. Of het nu familie relaties, vrienden of buren betreft. Je kan met eten uiten wat je voor iemand voelt, ruzies bijleggen of gewoon als excuus gebruiken om samen te zijn.

Ooit naar een Surinaams Javaans verjaardagsfeestje geweest? Je weet niet wat je ziet! Je komt in ieder geval niet om van de honger! Je wordt volgepropt met verschillende soorten gerechten, hapjes en drankjes. Er is altijd meer dan genoeg en je eet veel meer dan je lichaam eigenlijk aan kan. Maar oh oh wat genieten we er samen van! Je praat, je eet, je danst en dan eet je weer! Vaak ga je ook met een doggy bags naar huis, want dat is traditie. Je verlaat geen Surinaams feest zonder een pakketje eten!

Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus | strongbody.nl

Ik moet wel zeggen dat er altijd veel vlees wordt gegeten op Surinaamse feestjes. Toevallig hebben Arnoud en ik dit weekend ons verjaardagsfeest en dat zal volledig vegetarisch zijn. Onze gasten weten het nog niet, dus die zullen raar opkijken wanneer ze zien dat er geen vlees of vis wordt aangeboden! Dit is namelijk ons eerste vegetarisch feestje. Maar gelukkig heb je tegenwoordig fantastische vleesvervangers om voor groepen mensen verschillende heerlijke plantaardige gerechten klaar te maken dus dat gaat helemaal goed komen!

Pindasaus

Bij deze Javaanse nasi met tahoe saté hoort een zelfgemaakte pindasaus. Buiten dat ik weet wat er dan in zit, is het zo gemaakt! Deze pindasaus is ook heerlijk bij een Pad Thai of over een salade!

All you need is:

  • 3 el pindakaas
  • 1-2 cm verse gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el maple syrup
  • 2 el soya saus
  • sriracha saus of tabasco
  • Warm water

 

Tahoe sate

Voor deze tahoe saté heb ik de Bio tahoe van AH gebruikt omdat het lekker stevig is. Om er voor te zorgen dat de marinade goed in de tahoe kan intrekken probeer ik de tahoe zo droog mogelijk te maken.

javaanse-nasi-met-tahoe-sate-en-pindasaus | strongbody.nl

Eerst lek ik het uit, dan plaats ik het op een bord met enkele lagen keukenrol. Daarop plaats ik een ander bord met iets zwaars bovenop zodat het vocht nog beter wordt uitgeperst.

javaanse-nasi-met-tahoe-sate-en-pindasaus | strongbody.nl

javaanse-nasi-met-tahoe-sate-en-pindasaus | strongbody.nl

javaanse-nasi-met-tahoe-sate-en-pindasaus | strongbody.nl

strongbody.nl

Benodigdheden Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus:

Nasi

  • 500 gr basmati rijst (gekookt)
  • 2 el olijfolie (mag ook wel zonnebloemolie, maar ik kook alleen met olijfolie)
  • 1/2 middelgrote ui (gesnipperd)
  • 1 knoflook (geperst)
  • 1 tomaat (in stukjes gesneden)
  • 2 pakjes maggi blokjes (is 4 blokjes in totaal)
  • 1 el tomatenpuree
  • 5 el zoete ketjap saus
  • verse selderij (fijn gesneden)

Tahoe saté

  • 1 blok tahoe (Ik heb zelf de Bio tahoe van AH gebruikt)
  • 3 el ketjap saus
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el bruine suiker
  • 1/2 el verse gember (geraspt)
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • saté stokken

Pindasaus

  • 3 el pindakaas
  • 1-2 cm verse gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el maple syrup
  • 2 el soya saus
  • sriracha saus of tabasco (hoe pittig wil jij het hebben?)
  • Warm water

Bereiding:

Tahoe Saté

  1. Snij de tahoe in dikke repen.
  2. Doe de ketjap in een diepe kom. Voeg de rest van de ingrediënten aan toe en roer samen.
  3. Meng de repen tahoe met de marinade. Zorg dat alle tahoe bedekt is met de saus.
  4. Laat het 20 minuten intrekken in de koelkast.
  5. Verwarm in de tussentijd de oven op 180 graden.
  6. Na het intrekken, plaats de tahoe blokken op een bakplaat met bakpapier.
  7. Bak voor ongeveer 20-25 minuten in de oven.
  8. Laat afkoelen en prik een saté stok door de tahoe.

Nasi

  1. Kook eerst de rijst. Zorg dat het niet teveel aan elkaar gaat plakken. De rijst moet redelijk korrelig blijven.
  2. Wanneer de rijst is gekookt, warm dan de (olijf)olie in een wok op. Voeg ui en knoflook toe en bak ze lichtjesbruin.
  3. Voeg dan de tomaten en maggi blokjes er aan toe. Roer goed samen en druk de maggi blokjes fijn.
  4. Doe de tomatenpuree en ketjap in de pan en meng goed samen. De marinade kook je goed samen.
  5. Laat de saus 1-2 minuten sudderen en zet dan de vuur laag.
  6. Voeg de rijst eraan toe. Ik doe dat altijd in delen omdat ik goed in de pan wil blijven draaien en er geen rotzooi van wilt maken!
  7. Als de saus met de rijst is gemengd, maak je het af door verse selderij door heen te gooien. En voila! Klaar is de nasi!

Pindasaus

  1. Doe de pindakaas in een diepe kom en meng met warm water om de pindakaas wateriger te maken.
  2. Voeg de gember en knoflook toe en roer samen. Voeg weer warm water toe en blijf roeren.
  3. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en meng weer goed samen met water tot een vloeibare saus.
  4. Maak het zo pittig als je wilt met tabasco of sriracha!

Plaats de nasi en saté op een bord en giet de de pindasaus over de tahoe saté. Enjoy!

javaanse-nasi-met-tahoe-sate-en-pindasaus- | strongbody.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Bruine Bonen met Rijst en ‘Kipstuckjes’

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

18 Responses

  1. het zal een verrassing zijn wanneer je het eten opdient en het blijkt vegetarisch te zijn. Ik eet zeker minder vlees tegenwoordig en vind het leuk om recepten als dit te lezen.

  2. Frederique

    Ik houd daar erg van, dit soort grote feesten met veel eten en gezelligheid. Doet me aan vroeger denken.

Leave a Reply