Sperziebonen salade | Plantbased Tuesday

sperziebonen salade | strongbody.nl

Vorig jaar kreeg ik van Marja, een leerling uit mijn Pilates les, een zak met sperziebonen uit de moestuin. Ik vond ze zo heerlijk knapperig en smaakvol. En dit jaar verraste zij mij weer met een volle zak. Ik ben een echte groente lover. Sinds ik geen vlees meer eet, probeer ik met groente smakelijke gerechten te maken. Dus ook met deze sperziebonen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eerst een handjevol had geblancheerd om het als snack te eten. Zo lekker vind ik ze! Vandaag had ik echter meer tijd om over een recept na te denken en sperziebonen salade it is!

Sperziebonen salade | strongbody.nl

Sperziebonen salade

Ok..ik heb dan wel geen moestuin omdat ik totaal geen groene vingers heb, maar ik kan zo blij worden van groente uit de moestuin! Onbespoten en vers. Deze sperziebonen salade is ideaal als bijgerecht bij een BBQ of als gewoon als lunch. Een recycled HAK pot is ideaal om de lunch in te vervoeren en mee te nemen naar je werk. De citroen dressing kan je er direct doorheen gooien of wanneer je de salade gaat eten.

Sperziebonen zijn gezond

Wist je dat sperziebonen eigenlijk een peulvrucht is? Dat wist ik niet eens! Ze zijn ook nog erg gezond en bevatten veel vezels, vitamines en anti oxidanten die ontstekingen helpen verminderen. Ze bevatten weinig calorieën…handig als je je met gewichtsverlies bezig houdt.

In sperziebonen zitten de volgende vitaminen – A, B1, B2, B3, B6 en B11 en zit boordevol mineralen zoals fosfo, kalium, calcium, ijzer, magnesium en koper.

Als Surinamer is het leuk om te weten dat het de sperzieboon een naaste familie lid is van de Surinaamse kouseband. Het verschil zit in de lengte: kouseband kan wel 30 tot 40 centimeter lang zijn.

Sperziebonen salade |strongbody.nl

Sperziebonen salade |strongbody.nl

Sperziebonen salade |strongbody.nl

Sperziebonen salade | strongbody.nl

Sperziebonen salade | strongbody.nl

Ingrediënten Sperziebonen salade

  • 300-350 gr verse sperziebonen
  • Handjevol pijnboompitten
  • 1/2 rode ui ( in schijven gesneden)
  • 250 gr tomaten

Dressing

  • 2 knoflook (geperst)
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 el appelazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Knip de uiteinden van de sperziebonen en snij ze zo nodig op gewenste lengte.
  2. Breng een pan met water aan de kook en kook de sperziebonen voor 5-6 min.
  3. Giet af en laat afkoelen met koud stromend water.
  4. Bak de pijnboompitten zonder olie in een bakpan lichtjes bruin. Zet apart.
  5. Maak de dressing door alle ingrediënten in een kom of in een potje met deksel te mixen.
  6. Doe de sperziebonen, rode ui en tomaten in een salade schaal en meng samen.
  7. Schenk de dressing erover heen en roer als laatste de pijnboompitten toe.
  8. Breng op smaak met zout en peper.

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze sperziebonen salade gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Peultjes en cherry tomaten salade

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *