Terriyake aubergine en paprika | strongbody.nl
22
Oct

Teriyake aubergine en paprika | Plantbased Tuesday

Ben je ook een fan van aubergines? Je kan het combineren in veel verschillende gerechten. Of je het nu grilt, roostert of kookt in een stoofschotel: de aubergine is veelzijdig! Deze keer heb ik het gemarineerd in teriyake saus.

Terriyake aubergine en paprika |strongbody.nl

Aubergine

De aubergine is een eenjarige plant uit de nachtschadefamilie. Oorspronkelijk komt het uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen naar Spanje gebracht. Omstreeks het midden van de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa geïntroduceerd. In China en India is de plant al duizenden jaren bekend. Het koken of het bakken van aubergine zorgt ervoor dat er nog meer beschikbare anti-oxidanten en biologische activiteiten vrijkomen, omdat bij de verhitting deze verbindingen tot stand wordt gebracht. Dus dit gegrilde teriyake aubergine en paprika gerecht is super gezond!

De kleur aubergine is een donker paarse of bruin-paarse kleur, gelijkaardig aan de kleur van de buitenschil van de vrucht van de aubergine, hoewel er aubergines bestaan in allerlei kleuren van wit tot indigo. Wist je trouwens dat aubergine in Amerika eggplant wordt genoemd?

Teriyake aubergine en paprika |strongbody.nl

Deze groente is ook erg gezond omdat het een grote hoeveelheid antioxidanten bevat. Het heeft onder ander de volgende voordelen:

  • Verlaagt een hoog cholesterolgehalte.
  • Helpt de spijsvertering te verbeteren.
  • Het verlaagt de kans op hartziekte.
  • Kan helpen met afvallen.
  • Het is goed voor de opbouw van botten

Wok noedels

Ik zou in eerste instantie de teriyake aubergine en paprika met rijst eten maar ik vond het zonde om de marinade weg te gooien. Waarom weggooien als je het weer kan gebruiken? Ik heb het daarom gemengd met een pakje wok noedels. Het recept heb ik toegevoegd aan de blog.

Teriyake aubergine en paprika |strongbody.nl

Teriyake aubergine en paprika |strongbody.nl

Teriyake aubergine en paprika |strongbody.nl

Benodigheden Teriyake aubergine en paprika:

  • 1 aubergine (in stukjes gesneden)
  • 1 rode paprika (in reepjes gesneden)
  • 1 gele paprika (in reepjes gesneden)
  • 2 el olijfolie

Teriyake saus:

  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 cm verse gember (geraspt)
  • 1 tl sesamolie
  • 100 ml soyasau
  • 100 ml water
  • 50 gr bruine suiker

Toppings:

  • lenteuitjes
  • sesamzaad

Wok Noedels:

  • 1 el seamolie
  • 1 uit (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)

Bereiding:

Je kan dit gerecht met noedels of witte rijst eten. Wil je het met noedels eten, kook dan een pan met water voor de noedels.

  1. Doe de ingrediënten van de teriyake saus in een grote kom en mix alles samen.
  2. Voeg de aubergine en paprika aan de marinade toe.
  3. Bedek de kom met een theedoek en laat marineren voor 20 minuten.
  4. Ondertussen is het water gekookt en kook de wok noedels volgens de instructies. Giet af en zet apart. Wil je het met rijst eten? Kook het wanneer de groente in de marinade ligt.
  5. Doe de olijfolie in een grill pan en haal met een spatel de groente uit de kom zodat de marinade over blijft. Bak de groente bruin. Voeg eventueel wat olie eraan toe als het droog wordt. Zet apart.

Wok noedels

  1. Doe de sesamolie in een warme wok en bak de ui lichtbruin.
  2. Voeg de knoflook eraan toe en bak samen.
  3. Schenk de helft van de marinade in de wokpan en kook samen voor 2-3 minuten.
  4. Voeg de noedels eraan toe en meng samen.

Serveer de noedels met de groenten en garneer met gesneden lente uitjes en sesamzaad.
Niet pittig genoeg voor je? Doe er wat sriracha saus over heen!

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze Teriyake aubergine en paprika gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Simpele Vegan Pad Thai

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

 

9 Responses

  1. Frederique

    Ik houd erg van teriyake maar ik zou er nooit aan gedacht hebben om het te combineren met aubergine. Lijkt me erg lekker eigenlijk!

Leave a Reply