vegan omelet
5
Feb

Vegan omelet | Plantbased Tuesday

Een vegan omelet? Yup zoiets…Veel dierlijke producten kunnen we in de plantaardige keuken vervangen maar een omelet namaken is toch een ander verhaal. Al moet ik zeggen dat we met dit recept redelijk dichtbij komen door het gebruik van zwart zout oftewel kala namak. Ik weet het..het klinkt als een exotisch snoepje maar het is een bijzondere zoutsoort.

vegan omelet

Kala namak

Ondanks dat kala namak zwart zout wordt genoemd is het niet zwart van kleur. Kala namak is puur en ongeraffineerd en daarom niet chemisch verontreinigd. Deze zout wordt gewonnen in zoutmijnen rond de Himalayagebergte in Bangladesh, India, Nepal and Pakistan. Het bevat een vrij hoog gehalte aan zwavel en is daarom ideaal om plantaardige gerechten een authentieke eiersmaak te geven. In zwart zout zit ook veel minder sodium dan normale zout en is gezonder om te eten.

kala namak

Zeker wanneer je hoge bloeddruk heb is de kala namak een goede vervanger. In de Ayurvedische geneeskunde wordt kala namak zelfs gezien als een soort medicijn. Als je het voor het eerst gebruik, schrik je misschien van de geur omdat het heel sterk naar ‘rotte’ eieren ruikt, maar daar proef je eigenlijk niets van terug! Dit ingrediënt wordt trouwens veel gebruikt door vegetariers en plantaardige eters. Ik heb mijn kala namak bij Gimsel in de Groene Passage in Rotterdam gekocht, maar je kan het ook online of in een tropische winkel (toko) kopen.

Pannenkoekachtig

Wees niet verbaasd dat deze vegan omelet door de bloem en kikkererwtenmeel eerder een pannenkoekachtig structuur heeft. Neem dus de tijd om het zachtjes bruin te bakken. Door de kleine stukjes groente zal je waarschijnlijk gaan strugglen om het om te draaien. Misschien ben ik lomp maar mij lukte het niet goed om de omelet heel te houden door het eenvoudig met een spatel om te kiepen. Maar voor alles is een oplossing! Men neme een bord, plaats het over de bakpan en draai de pan om zodat de omelet op het bord ligt (met de gebakken kant boven). Bak dan de andere kant door het weer terug in de pan te glijden. En voila je vegan omelet is heel gebleven!

vegan omelet

vegan omelet

Zondagontbijt

Dit plantaardig ontbijt gerecht is ideaal als je op zondag uitgebreid en op je gemak wilt ontbijten. Geen haast. Kopje thee erbij. Just an easy Sunday gevoel. Er zijn allerlei variaties mogelijk met deze vegan omelet. Ik heb een halve tomaat, wat champignons en een halve rood uitje gebruikt, maar je kan het ook combineren met courgette of paprika. Wil je een voller ontbijt, dan voeg je daar een vulling aan toe. Deze keer heb ik wat paprika reepjes met spinazie gebakken en er tussen gepropt. Je bent met deze vegan omelet verzadigd tot in de namiddag!

vegan omelet

vegan omelet

vegan omelet

Benodigheden Vegan omelet:

  • 1/2 el olijfolie
  • 80 gr bloem
  • 80 gr kikkererwtenmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl zwarte zout /kala namak
  • 400 ml plantaardige melk (Ik heb zelf amandelmelk gebruikt maar je kan ook soya of rijstmelk gebruiken)
  • 1 el edelgistvlokken
  • 1 tl italiaanse kruiden
  • 1/2 tomaat (in kleine stukjes)
  • 3 champignons (in kleine stukjes)
  • 1/2 ui (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • Verse of gedroogde peterselie
  • Snufje peper

Bereiding:

  1. Doe de meel in een grote kom en voeg de bakpoeder, zout, kala namak en edelgistvlokken er aan toe. Roer door elkaar en voeg dan de melk er aan toe.
  2. Met een garde roer je alles tot een glad geheel. Je kan het eventueel ook in een pot met deksel doen en het door elkaar schudden tot het egaal is.
  3. Meng het beslag met de tomaat, champignons, rode ui, knoflook en peterselie goed samen.
  4. Warm de olijfolie in de pan op. Zorg dat de olie over de hele pan bedekt is.
  5. Schenk het beslag in de pan voor 1 omelet.
  6. Laat bakken voor 2-3 minuten aan 1 kant. Omdat het eerder een pannenkoek structuur heeft duurt het iets langer dan een ei omelet.
  7. Draai om en bak ook de andere kant bruin.
  8. Voeg eventueel peper naar smaak toe.
  9. De omelet kan je op deze manier opeten of met een hartige vulling van spinazie en paprika.
  10. Snij reepjes paprika en bak die lichtbruin in een pan. Voeg dan de spinazie eraan toe en bak samen tot zacht.
  11. Breng op smaak met zout en peper.
  12. Leg de vulling op de vegan omelet en sla dubbel.

Eet smakelijk!

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

 

 

 

 

 

 

Heb je de vegan omelet gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?

Maak ook deze Vegan Spaanse Omelet

9 Responses

Leave a Reply