Vegan Spaanse omelet met champignons | Plantbased Tuesday

vegan spaanse omelet

Deze vegan Spaanse omelet met champignons is met kikkererwtenmeel gemaakt. No eggs any way near! Deze tortilla ( zo wordt het ook weleens genoemd) is ideaal als je je dag met een stevige ontbijt wilt beginnen. Maar ook perfect als lunch met de frisse rucola salade erbij.

 vegan spaanse omelet

Ik had nog nooit gehoord van kikkererwtenmeel voordat ik plantaardig at. In de Javaanse Surinaamse keuken staat het voor zover ik weet niet op de standaard ingrediënten lijst. Afgelopen jaar heb ik een beetje kunnen experimenteren met de meel en ik moet zeggen dat het me goed bevalt. Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten en is enorm veelzijdig. Je kunt er sauzen mee binden en het gebruiken als ei vervanger in pannenkoeken en cakes. Ook kan je er heerlijke omeletten mee maken! Kikkererwtenmeel is zeer rijk aan proteïnen. Handig wanneer je geen vlees eet en op deze manier toch aan je proteïne kan komen. Allergisch voor gluten? Dan is de kikkererwtenmeel perfect voor jou, want het is glutenvrij!

vegan spaanse omelet

vegan spaanse omelet

Heb je weleens gekookte aardappelen over? Ik wel! Voorheen maakte ik dan een Spaanse omelet met eieren, het is gewoon zonde om het weg te gooien. Nu wilde ik toch graag eens een veganistische versie maken en ik moet zeggen dat het me totaal niet teleurstelt! Het leuke aan deze vegan Spaanse omelet is dat je het koud of warm kan eten. Misschien als lunch voor je werk of als je een keer gaat picknicken met dit mooie weer. Het is een perfecte on the go maaltijd!

Rucola: You hate it or you love it. Ik ben lid van de lovers fanclub! Ik vind de nootsmaak heerlijk. Het is een beetje pittig en soms bitter, but I love it! Bij deze salade is een halve geraspte citroenschil toegevoegd en het maakt deze rucola salade heerlijk fris en levendig. De salade is binnen 5 minuten gemaakt en past bij meerdere zomergerechten. Als de weersvoorspellingen kloppen en we inderdaad een echte zomer krijgen zal je deze salade nog vaak op mijn tafel zien verschijnen!

vegan spaanse omelet

vegan spaanse omelet

Ingredienten Spaanse omelet:

  • 3 grote aardappelen
  • 5 kastanje champignons
  • 1 (rode) ui
  • 1 teentje geperste knoflook
  • 200 gr kikkererwten meel
  • 350 ml koud water

Salade:

  • 1/2 zak rucola (40 gr)
  • 8-10 cherry tomaten
  • 1/2 geraspte citroenschil
  • Eventueel pijnboompitten

Dressing:

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes.
  2. Snij de champignons in schijven.
  3. Pel de ui en snipper ze in kleine stukjes.
  4. Doe 2 el olijfolie in een bakpan en zodra de olie heet wordt, voeg de aardappelen, champignons, ui en geperste knoflook er aan toe.
  5. Roer samen tot de uien lichtbruin zijn gebakken en doe de deksel op de pan. Laat koken totdat de aardappelen zacht gekookt zijn. Doe er evt water bij als het droog is. Haal na het mengsel na het koken uit de pan en zet apart.
    5. Maak ondertussen de salade: snij de cherry tomaten door het midden en mix daarna met de rucola. Voeg de geraspte citroenschil eraan toe.
    6. In een ander klein schaaltje maak je de dressing: roer de olijfolie, balsamico azijn, zout en peper samen. Mix de dressing met de salade.
    7. Mix de kikkererwten meel en water in een schaal met een vork of een mixer. Voeg daar zout aan toe. Blijf mixen totdat een glad geheel ontstaat. Voeg hierna de aardappel champignon mix toe. Meng alles goed samen.
    8. Op niet al te hoog vuur plaats je een bakpan met 2 el olijfolie. Laat het warm worden en dan schenk je de mix erin. Bak voor ongeveer 5-7 minuten. Hou dit in de gaten want soms kan het ook wat langer duren. Plaats een bord over de omelet en draai het om zodat de omelet op het bord ligt. Doe terug in de pan om de andere kant te bakken. Bak beide kanten tot het bruin is.
    9. Serveer een stukje met de salade. En eventueel met wat vegan mayonaise.

vegan mayonaise

Enjoy!

Heb je weleens met kikkererwtenmeel gekookt?

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Lekker en ideaal met dit zomerse weer. Gezond en vol eiwitten! ik maak eigenlijk zelden een omelet, wel ideaal voor de lunch!

    1. Ja zeker! Ik ben een grote eter en hou zelf wel van een warme en stevige lunch. Een stukje hiervan is zooo yummie tussen de middag!

  2. Klink echt heerlijk! Ik ga kikkererwtenmeel eens onthouden voor in de pannenkoeken. Kijken of ik die vegan kan maken!

    1. Ik ben benieuwd! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Kikkererwtenmeel is erg smaakvol en hou van die smaak dus ik denk zeker de moeite waard om te proberen!

    1. Grappig dat je op deze manier in contact komt met nieuwe manieren van koken. Ik vind de plantaardige keuken sowieso een verrijking van je keukenkennis.

  3. Ooh wat ziet dat er lekker uit! Ik heb nog nooit kikkererwtmeel gebruikt, misschien toch eens proberen