3 Tips hoe je meer van jezelf kan houden

3 tips voor hoe je meer van jezelf kan houden
Er is één datum wat uitspringt in februari en dat is Valentijnsdag. De dag van de liefde. Ik vond het altijd een commercieel gedoe totdat mijn dochter Yasmin tegen me zei dat het juist leuk is om een dag te hebben waar LIEFDE centraal staat. En toen besefte ik me dat zij daar helemaal gelijk in had.

Liefde heb je namelijk in verschillende vormen. Voor je kinderen, voor je familie, vrienden, voor je partner of huisdieren.

Hoe zit het met de liefde voor jezelf?

Houden van jezelf. Je hoort er iedereen over praten. En gelukkig maar! Mensen zijn er bewuster van over hoe belangrijk dat voor je is. Het klinkt zo simpel maar factoren zoals jeugdtrauma’s en jaren van zelfkritiek maken het gecompliceerd.

Waarom is het belangrijk om van jezelf te houden?

Zonder eigenliefde heb je de neiging om heel kritisch over jezelf te zijn, durf je geen confrontaties aan en wil je mensen het naar hun zin maken. Ook neig je tot perfectionisme en kan je je eigen verlangens en gevoelens verwaarlozen omdat jij je zelf niet waardeert. Ook kan je jezelf saboteren en beslissingen maken die niet goed voor je zijn.

Eigenliefde is de fundering om assertief te zijn, om je grenzen aan te geven en gezonde relaties aan te gaan met anderen. Voor jezelf te zorgen en je doelen na te streven zijn daar ook onderdelen van. Kortom: je bent trots op wie je bent.

Hoe je meer van jezelf kan houden

zelf liefde

1. Stel duidelijke grenzen

Persoonlijke grenzen kunnen vaag of zelfs verwarrend zijn maar grenzen stellen in relaties is een belangrijke factor om eigenliefde te ontwikkelen. Verspil geen tijd of energie aan mensen of situaties die je eigenwaarde aantasten. Zorg dat je rond mensen bent waar je je veilig voelt, waar je plezier van krijgt en waar je goed mee kan communiceren.

Ongezonde of zwakke grenzen zijn vaak gelinkt aan een beperkt gevoel van eigenwaarde. Hoe en in welke omgeving je bent opgevoed heeft een grote impact op hoe sterk je grenzen zijn. Misschien heb je geen goed voorbeeld gehad hoe jij je grenzen moet aangeven of is jouw niet geleerd om het te communiceren. Zwakke grenzen zorgen voor gevoelens zoals schuldgevoel of verantwoordelijkheidsgevoel voor het geluk van andere mensen.

2. Begrijp dat jij je huidige realiteit niet hoeft leuk te vinden om van jezelf te houden

We hoeven geen perfect leven te leiden om van ons zelf te houden. Eigenliefde is juist wanneer jezelf niet bekritiseert ondanks een perfect leven. Je kan je vasthouden aan ‘wat als…’ maar dat maakt het accepteren van je huidige situatie moeilijk. Leer onvoorwaardelijk van jezelf te houden door hoop te hebben op een betere toekomst.

Om onze imperfecte zelf te kunnen accepteren moeten we eerst onze realiteit erkennen. Het is belangrijk om niet te ontkennen hoe jouw huidige situatie is. Je hoeft het niet leuk te vinden maar met acceptatie kan je beter werken aan je zelfliefde.

3. Leer jezelf te vergeven

Vergeef jezelf door je schuldgevoel over het verleden los te laten. Het gaat er niet om dat je geen verantwoordelijkheid neemt of dat je het ziet als zwakte.

Het betekent dat je je gedrag en wat er is gebeurd kan accepteren. Dat je bereid bent om het verleden los te laten, ervan te leren en verder te gaan zonder dat je het verleden blijft herkauwen.

Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag of beslissing, toon berouw voor jouw fouten, maak het goed (ook met jezelf) en bied je excuses aan. En het allerbelangrijkste: leer van je ervaringen

Hoe ziet zelfliefde eruit?

  • Assertief gedrag
  • Positief praten over jezelf
  • Zorgen dat anderen geen misbruik van je maken
  • Je (fysieke, mentale en emotionele) gezondheid heeft prioriteit
  • Je brengt tijd door met mensen die jouw supporten en jou een goed gevoel geven
  • Je herkent je eigen krachten
  • Je bent niet bang om om hulp te vragen
  • Je wilt je doelen bereiken
  • Je accepteren je zwakheden
  • Je bent bewust van je persoonlijke groei

Hoe kan ik dit leren?

In de aanloop naar Valentijnsdag geef ik samen met Angela van Namostute Yoga de Open Je Hart Workshop – “Leef je liefde”

Geef jezelf dit cadeau en herstel de relatie met jezelf door je hart open te stellen. Door het uiten van liefde en leven vanuit liefde ontstaat er ruimte voor vertrouwen, overgave en harmonie.

Ervaar in deze workshop van 4,5 uur door middel van beweging, persoonlijke ontwikkeling en diepe meditatie een gevoel van veiligheid, geluk en vrijheid. Leer dichtbij jezelf te blijven en ervaar innerlijke rust.

Een bijzonder geschenk om je hart te openen en te beleven.

Wat kan je verwachten?
* Workshop in eigenliefde
* Pilates
* Yoga Nidra
* Meditaties
* Diepe ontspanning
* Innerlijke rust

Wanneer: zaterdag 11 februari 2023
09:30-14.00 uur

Jouw investering: €59,- inc. Ayurvedische soep, thee en water
{Matjes zijn aanwezig}

Koop je tickets hier

Ik hoop je op deze mooie liefdevolle dag te zien!

Veel liefs,

Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *