Vegan Caesar Salade | Plantbased Tuesday

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Wie kan een Caesar salade nu weigeren? Deze klassieke salade is niet voor niets erg populair. Omdat ik met zo min mogelijk dierlijke producten kook, heb ik een vegan versie gemaakt.

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Waar je komt, een Caesar salade staat bijna altijd op de menukaart. Een ‘normale’ caesar salade bevat meestal een ei en stukjes kip en de dressing is vaak gemaakt van mayonaise en ansjovis. Deze Vegan Caesar Salade is redelijk basis, maar wil je het wat uitgebreider maken dan kan je het ook combineren met broccoli of sperziebonen.

De geschiedenis

Enig idee waar deze salade is ontstaan? Raad maar! Italie? Amerika? Brazilie? Nee! Het is ontstaan in Mexico! Door een Italiaan welteverstaan, namelijk restauranthouder Caesar Cardini, die in zowel San Diego als in Tijuana werkte. Het verhaal gaat dat hij de caesar salade ontwikkelde in zijn restaurant Caesar’s toen op 4 juli 1924 door de viering van Independence Day hij bijna door zijn voorraad heen was. Hij moest snel een nieuw gerecht met weinig middelen verzinnen en zo werd de Caesar salade geboren. Het bleek een hit te zijn! Wat een eenvoudige noodzaak kan veroorzaken hè? It has taken over the world! Na bijna 100 jaar is het voor veel mensen hun favoriete salade.

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Vegan dressing

Mayonaise wordt vaak gebruikt om de Caesar salade dressing romig te maken. Voor dit romige structuur en smaak heb ik pijnboompitten gebruikt. Mocht je het te duur vinden dan kan je natuurlijk kan je ook walnoten of cashewnoten gebruiken. Week die een avond van te voren in water zodat ze wat smeuïger zijn als je ze pureert.

Om de smaak van kaas in deze Vegan Caesar Salade dressing te krijgen heb ik edelgistvlokken gebruikt. Edelgist is een gedroogde, inactieve gist die groeit op en zich voedt met melasse. Het bevat veel plantaardige eiwitten en vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Je hebt genoeg aan 2-3 eetlepels voor deze Vegan Caesar Salade dressing.

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Verse croutons

Vers is toch het lekkerst! Croutons zijn erg simpel om te maken, maar oh zo heerlijk! Heb je toevallig wat oud brood over? Niet weggooien! Mix ze met olijfolie en knoflookpoeder en doe ze in de oven. Yummy! Verse croutons kan je in zoveel gerechten gebruiken zoals deze aardappel prei soep.

Maar je kan het ook als snack eten. Mijn meiden snaaien dat graag wanneer ze hun huiswerk achter de laptop maken. Het is in ieder geval een gezondere snack dan snoep!

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Vegan Caesar Salade |strongbody.nl

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Vegan Caesar Salade | strongbody.nl

Ingredienten Vegan Caesar Salade

  • 1 krop Romaine Sla
  • ½ rode ui (schijfjes of gesnipperd)
  • 1 komkommer (in plakjes gesneden)
  • verse munt (fijn gesneden)
  • verse peterselie (fijn gesneden)

Croutons

  • 3 sneetjes brood in kleine stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • snufje knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak

Dressing

  • 75 gr pijnboompitten (cashewnoten is ook een optie)
  • 1 el Dijon mosterd
  • 2 tl kappertjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 el edelgistvlokken
  • ½ citroen sap
  • ½ tl maple syrup
  • 100 ml water
  • ½ tl gedroogde peterseliezout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Je mengt de ingrediënten voor de croutons behalve het brood samen in een kom. Roer goed samen en voeg dan het brood er aan toe. Zorg er wel voor dat de broodstukjes volledig gedekt zijn door de oliemengsel.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de stukjes brood er bovenop. Verspreid ze goed.
  4. Bak ze ongeveer 20-25 minuten. Let wel op dat je halverwege de stukjes omdraait zodat ze aan alle zijden bruin worden. Als de croutons zijn gebakken, leg je ze apart om af te koelen.
  5. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een blender/keukenmachine en pureer tot een glad geheel
  6. Laat koelen in de koelkast (20-30 min)
  7. Doe de Romaine Sla, rode ui, komkommer, munt en peterselie in een salade kom en meng samen met de dressing (de hoeveelheid bepaal je zelf).
  8. Leg de verse croutons er bovenop en maak af met zwarte zout.

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze vegan caesar salade gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Gegrilde groente quinoa salade

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. De caesar salade is een van favoriete salades! Meestal als we salade ergens bij eten is het inderdaad een variant zonder vlees erin!
    Deze ziet er met de dressing ook super goed uit en ga deze dan ook zeker in het achterhoofd houden!

  2. Oh die verse croutons maken het voor mij helemaal af zo’n lekkere sla!

  3. Oh yum! Die ziet er zo lekker uit, ik ga hem zeker eens maken =D Ik hou van salades, dus ben altijd blij met nieuwe recepten!

  4. ik houd enorm van salades. ik ga deze een keer proberen te maken. dressing misschien iets simpeler maken, want ik ben totaal geen keukenprinses 😉

  5. dit ziet er heerlijk uit. die zou ik zo willen maken op een warme dag als vandaag