Kikkererwten burger | Plantbased Tuesday
Dat je geen vlees meer eet betekent niet dat je niet meer van hamburgers kan genieten. Ik moet er niet aan denken want ik ben gek op burgers! Het werd dus tijd voor een plantaardige versie.
Deze kikkererwten burger is heel smaakvol door de groente en kruiden die er door heen zitten. Je kan plantaardige burgers met verschillende soorten ingrediënten maken. Deze kikkererwten burger vind ik zelf heerlijk. Het doet me door de kikkererwten een beetje denken aan een heerlijke falafel burger want ik moet eerlijk zeggen dat ik een fan van kikkererwten ben.
De kikkererwt
De kikkererwt is een peulvrucht die je op heel veel verschillende manieren kan bereiden. Ik heb ze altijd gedroogd in huis en na een nachtje weken kan ik er de volgende dag na het gaar koken er van genieten. De ene keer gewoon met een beetje extra vierge olijfolie en zout en peper en de andere keer voeg ik het toe aan een wokgerecht of rooster ik ze in de oven. Je kan er zoveel mee doen!
Het is trouwens ideaal als vleesvervanger omdat het zo voedzaam is. Ze bevatten namelijk veel (complexe) koolhydraten, vezels en eiwitten. Bovendien zit er ijzer, zink, fosfor en B-vitamines in. De kikkererwten is een favoriet over heel de wereld en wordt in zoveel diverse gerechten gebruikt. Een van de beroemdste gerecht is wel de hummus!
Zwarte hamburger broodjes
Ik zag deze zwarte hamburger broodjes bij de Lidl en ik dacht meteen: ‘Meenemen!’ Ik vond ze er zo cool uitzien! Ze smaakten trouwens gewoon als broodjes hoor! Deze kikkererwten burger is ook ideaal als picknick food besefte ik me. Ik had namelijk een picknick op de dag dat ik deze hamburgers maakte en mijn andere picknick genoten vonden ze heerlijk. Ik heb er meteen een foto op het picknick kleed van gemaakt!
Tahin saus
Ik heb deze hamburger gebruikt in combinatie met een tahin saus, maar je kan het natuurlijk ook met je favoriete sauzen eten. De tahin saus heb ik gecombineerd met BBQ saus en maple syrup. Je meng het met heet water om het lekker smooth te krijgen. Zorg dat het niet te waterig wordt!
Ingrediënten Kikkererwten Burger:
- 6 hamburgerbroodjes
- 100 gr grove havermout
- 100 gr gekookte quinoa
- 250 gr gekookte kikkererwten (spoel goed af in vergiet)
- 4 el olijfolie
- 1 wortel (fijn gesneden)
- ½ prei (fijn gesneden)
- 1 ui (fijn gesneden)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 tl kerriepoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl cayennepoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- ¼ tl gedroogde oregano
- zout en peper naar smaak
- 1 ei (niet veganistisch) of lijnzaad ‘ei’ (meng 1 el lijnzaad met 3 el water)
Tahin saus (optioneel):
- 2 el tahini
- ½ sap van een verse citroen
- 1 tl maple syrup
- scheutje BBQ saus
- heet water (om de saus egaal te maken)
Toppings:
- slablaadjes
- tomaten (in dunne plakjes gesneden)
- rode ui (dunne schijfjes)
- jalapeno
Bereiding:
- Kook de quinoa volgens instructies en zet apart wanneer het is gekookt.
- Doe de havermout en kikkererwten in een keukenmachine en pureer het grof.
- Zet apart in een grote schaal en roer goed samen met de gekookte quinoa.
- Warm 2 el olijfolie in een bakpan op. Bak de groente (wortel, prei, ui en knoflook) tot zacht.
- Voeg de kruiden toe (kerriepoeder, komijnzaad, cayennepoeder, knoflookpoeder, oregano, zout en peper) en roer goed samen.
- Doe de gebakken groente in de kikkererwten mix en meng goed samen.
- Voeg de ei of lijnzaad ‘ei’ aan toe en roer tot een plakkerig geheel.
- Maak er ballen van en druk tot hamburger. Ik heb zelf een hamburger ‘vorm’ gebruikt.
- Laat daarna de hamburgers minstens een half uur koelen in de koelkast. Of nog beter de hamburgers een nachtje in de koelkast te laten zodat ze bij het bakken goed in vorm blijven.
- Doe 2 el olijfolie in een bakpan en laat het eerst warm worden tot medium heet. Doe dan pas de hamburger in de pan. Bak aan beide kanten bruin.
- Voeg alle ingrediënten behalve heet water voor de tahin saus samen in een kom en roer goed samen. Doe er beetje bij beetje heet water bij om het smeuïg te maken.
- Tijd om de hamburger te bouwen! Smeer de tahin saus op het broodje en leg een slablad er bovenop. Doe dan de hamburger, tomaten, rode ui en jalapeno en nogmaals wat saus er bovenop!
Enjoy!
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze kikkererwten burger gemaakt?
Dan zou ik het willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Probeer dan deze Pulled Mushroom Burger
Liefs,
More from my site
- Kerrie aardappel prei soep | Plantbased Tuesday
- Gepofte zoete aardappel met chili | Plantbased Tuesday
- Vegan pesto pasta met zongedroogde tomaten | Plantbased Tuesday
- Rucola aardappelpuree met balsamico champignons | Plantbased Tuesday
- Vegan omelet | Plantbased Tuesday
- Plantbased Tuesday: Gegrilde groente quinoa salade
Wat ziet dat er heerlijk uit ik krijg trek.
Het is inderdaad heerijk! Zeker omdat ik gek ben op kikkererwten haha!