3 verschillende belegde zoete aardappel toast | Plantbased Tuesday
Geroosterd brood kennen wij allemaal maar een zoete aardappel toast is niet heel erg bekend. Het is niet alleen erg lekker en voedzaam maar ook gezond!
Zoete aardappel toast
Ik had eerst geprobeerd om plakjes zoete aardappel in mijn broodrooster te toasten, maar het duurde erg lang en ik vond ze er niet erg lekker uit zien. Misschien lag het aan mijn broodrooster, maar ik besloot de plakjes daarna in een braadpan te bakken. Als je een grill heb kan je ook de zoete aardappel daarin roosteren. Gelukkig is een zoete aardappel zachter dan een normale aardappel en dus ook sneller gaar.
Cracker en brood vervanger
We grijpen vaak naar crackers of brood om te beleggen maar de zoete aardappel toast is een heerlijk en gezond alternatief. Het heeft ook veel gezondheidsvoordelen zoals:
- Het bevat veel vezels en zorg dus voor een goed verzadiging.
- Het bevat vrij weinig calorieën. Wist je dat een middelgrote, gebakken zoete aardappel met huid slechts 103 calorieën bevat?
- Een middelgrote zoete aardappel biedt meer dan 400 procent van je dagelijkse behoefte van vitamine A
- Eén portie gebakken zoete aardappel zorgt voor al bijna de helft van je dagelijkse vitamine C-behoefte.
- Het heeft een relatief laag glycemische index waardoor de bloedsuikerspiegel consistent blijft.
Zoete aardappelen passen perfect bij een plantaardige lunch. Bak de plakjes thuis en neem ze onbelegd mee. Op je werk kan je ze beleggen met je favoriete toppings. Ik vind zelf de humus met avocado heerlijk! Ik ben een vreetzak maar na drie belegde zoete aardappel toasts zit ik helemaal vol!
Verschillende toppings
Ik ben niet echt een kaas eter maar soms is het heerlijk op een boterhammetje, cracker of zoete aardappel toast. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel plantaardige alternatieven voor kaas of mayonaise heel makkelijk verkrijgbaar. Deze zoete aardappel toast met vegan kaas heb ik gecombineerd met tomaat en komkommer.
Ik ben gek op humus! Misschien omdat ik het hoofd ingrediënt kikkererwten heel lekker vind. Het bevat ook veel vezels en eiwitten. Kikkererwten vind je veel terug in mijn recepten zoals deze kikkererwten burger. De avocado is een superfood en een populaire fruit bij plantaardige eters. Het is enorm voedzaam want het bevat de gezonde vetten en veel vezels.
De klassieke combinatie van pindakaas met banaan vinden veel mensen lekker. Maar deze combinatie is ook gezond. Banaan geeft je energie, werkt bloeddrukverlagend en bevatten veel mineralen en vitamines. Pindakaas bevat vitamine E dat goed is voor je spieren en immuunsysteem. Maar ook goede vetten en eiwitten. Dit is dus een power combinatie!
Er zijn veel meer variaties mogelijk! Heb jij toevallig een favoriete?
Ingrediënten Belegde zoete aardappel toast:
- 1 zoete aardappel (in dunne plakjes gesneden)
- Plantaardige bakboter of olijfolie
Toast 1:
- vegan kaas
- vegan mayonaise
- plakjes komkommer
- verse peterselie
- zout en peper
Toast 2:
- humus
- avocado
- gesnipperde rode ui
- verse koriander
- zout en peper
Toast 3:
- pindakaas
- banaan
- kaneelpoeder
Bereiding:
- Verwarm olijfolie of vegan bakboter in een bakpan.
- Bak de plakjes zoete aardappel bruin.
- Laat eerst afkoelen en beleg het met de verschillende toppings.
Enjoy!
Nog nooit geprobeerd om zoete aardappel als toast te gebruiken. Leuk, ga het een keer proberen.
Wat ziet het we goed uit en wat een goed idee, de toast met avocado, heerlijk, maar de anderen ook en wat een grappige combinatie zoete aardappel met pindakaas en banaan.
Ik ben dol op zoete aardappelen. Uit het rijtje lijkt die met avocado mij het lekkerst. Lijkt mij ook vrij makkelijk te maken, hier houd ik van :-).
Wat een leuke topping ideeën, zelf heb ik nog nooit zoete aardappeltoast geproefd maar ik wil het zeker proberen!
Nog nooit hier aan gedacht maar ziet er heerlijk uit! Ben ook groot fan van zoete aardappel