Citytrip Praag: 9x must do’s

citytrip praag

Citytrip Praag: Oost Europa was een onbekend gebied voor mij, want welke Surinamer ging eigenlijk naar de voormalige Oostbloklanden? Mijn ass vond je eerder op warme bestemmingen zoals Zuid Europa, Turkije, Noord Afrika en het Caribische gebied, maar ik hoorde altijd hele positieve verhalen over energieke en historische Praag. Al in de jaren negentig vertelden leeftijdgenoten dat ze liftend of met de bus richting Praag vertrokken, omdat ze het daar te gek vonden. Ondertussen zijn we enkele decennia verder maar nu zou het er echt van komen: Praag here we come! Na een weekendje hiken in het Zwarte Woud hadden Arnoud en ik echt zin in deze city trip. Hiking boots uit, sneakers aan en let’s continue our road trip! Praag is circa zes uur rijden van het Zwarte Woud (en ongeveer negen uur van Rotterdam) en we kwamen laat in de middag aan.

Vyšehrad

Onze Airbnb was pal naast Vyšehrad, een vestingstad met metershoge muren en stadspoorten ten zuiden van de Oude Stad. Na het douchen en bijkomen van onze autorit maakten we een wandeling op de vestingsmuren. Het woord Vyšehrad betekent burcht in het Tjechisch en was de voormalige residentie van de Boheemse vorsten. In het park vind je ook de Sint-Petrus-en-Pauluskerk met neogotische torenspitsen die in de hele stad te zien zijn.

citytrip praag
Sint-Petrus-en-Pauluskerk

 

Op de overblijfselen van de muur kan je winkeltjes, kleine restaurantjes en kunst galerieën vinden. Het is er heerlijk rustig en het biedt een fantastisch uitzicht over de Moldau rivier en de stad. Wil je naar de waterkant dan moet je de vele Vyšehrad trappen wel aflopen. Goed voor je bovenbenen!

citytrip praag
Het uitzicht vanuit Vyšehrad
citytrip praag
De trappen van Vyšehrad

 

De rivier kade Naplavka

Wat een verrassende gezelligheid aan de Naplavka kade op een warme zomeravond! Het is er energiek en de perfecte hangout om een wijntje of biertje te pakken na ons ritje uit Duitsland. Hier vind je rijen boten aan de waterkant van de Moldau met restaurants en zelfs een beach volleybal court! Het is er druk en bruisend door een standup comedy show en met hippe (internationale) studenten die in groepjes een avond picknick houden met flessen wijn en muziek. Een gevoel van chille vrijheid heerst er. Een echte aanrader als je in de zomer in Praag bent!

De Oude stad

De volgende dag begon onze sightseeing in De Oude Stad. Dit is het oudste gedeelte van Praag en staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti) staan verschillende bezienswaardigheden zoals de 14e-eeuwse kerk Týnkerk, met zijn twee tachtig meter hoge torens in laatgotische stijl en de Astronomisch uurwerk van Praag. Ik keek er echt naar uit om de klok te zien maar helaas wordt de klok momenteel gerenoveerd. Boohoo! Het is in ieder geval een goed excuus om gauw weer naar Praag te gaan, maar dan wel wanneer het minder druk is. Zoals je op de foto ziet was het gekkenhuis op het plein!

citytrip praag
Het drukke Oude Stadsplein. Er liep zelfs een levensgrote panda rond!

 

Het hoofd van Kafka

Dit knappe en bijzondere kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Černý wilde ik graag in real life zien. Černý creëerde een gigantisch roterend hoofd van de schrijver Franz Kafka. Dit beeld is elf meter hoog, weegt negenendertig ton en bestaat uit tweeënveertig draaiende metalen platen die ook nog eens in diverse richtingen draaien. Het beeld is geplaatst naast het gebouw waar Kafka ooit werkte als verzekeringsman. Neem even de tijd om te blijven kijken zodat je elke keer weer een nieuw gezicht ziet door de roterende schijven!

citytrip praag

citytrip praag

Karelsbrug

Als je denkt aan Praag, dank denk je aan de De Karelsbrug (Karlův most), de beroemde brug over de Moldau rivier en die de Oude Stad met de wijk Malá Strana verbindt. Ik ben een 80’s babe en zag de brug voor het eerst in de clip Never Tear Us Apart van de Australische band INXS, waar ik een enorme fan van was!

citytrip praag

Koning Karel IV legde op 9 juli 1357 de eerste steen en het moest de oude Judith brug vervangen die in 1342 werd verwoest door een overstroming. De brug is 621 meter lang en bijna 10 meter breed en heeft 30 standbeelden waarvan de meeste in barok stijl. De beelden zijn rond 1700 geplaatst, maar zijn in de loop der tijd vervangen door replica’s.

De brug staat erom bekend dat het erg druk is, maar thank God viel het mee toen wij erover liepen! Het is er wel erg bruisend: stalletjes met vaak onzinnige hebbedingetjes, cartoonisten, muzikanten die zo te zien aardig wat (bij)verdienen en veel Japanse toeristen. Ondanks de drukte blijft het een must see!

 

citytrip praag

 

De Praagse burcht

De volgende bezoekdag waren we deze keer op tijd bij de Praagse Burcht, want let op: het kasteel gaat om vijf uur dicht. Dus niet handig als je net als ons de dag ervoor om vier uur aan komt kakken. Oops! Gelukkig hadden we deze dag volop tijd om het alsnog te bekijken!
Het is een prachtig kasteel met een enorm complex eromheen. De burcht staat op een heuvel en het uitzicht is er fantastisch! Ik raad wel aan om de tram nemen anders ben je knockout voordat je aan de bezichtiging kan beginnen. Bij de burcht kan je verschillende soorten tickets kopen en wij kozen voor route A (€14) waar je onder ander het St. Vitus Kathedraal, het Oud Koninklijk Paleis en Het Gouden Straatje kan zien.

De originele Praagse burcht stamt uit 880 en het omsloten burchtgebied is het grootste ter wereld met een oppervlakte van 7,5 hectare. De burcht en omgeving bestaat uit diverse binnenpleinen, kerken en paleizen zoals onder andere:

 • Praagse burcht
 • Sint-Vituskathedraal
 • Koninklijk paleis van Praag
 • Schwarzenbergpaleis
 • Sternbergpaleis met de Nationale Galerie
 • Sint-Jorisbasiliek
 • Gouden Straatje
 • Lobkowiczpaleis

 

citytrip praag
Het St. Vitus Kathedraal

 

St. Vitus Kathedraal
Een hoge gotische kathedraal gewijd aan de heilige Vitus waar men 600 jaar over heeft gedaan om het te voltooien. Prachtig glas in lood en de mozaïek van Het Laatste Oordeel was wel bijzonder om te zien.

citytrip praag

Het Oude Koninklijke Paleis

Ik vind het toch apart om oude paleizen te zien. Ik besef me dan hoe altijd freaking koud het moet zijn geweest in de winter met die stenen muren! Het paleis heeft een grootse Ridderzaal, ook wel de Vladislavsky-zaal genoemd en met zijn 1178 m² oppervlakte en 13 m hoogte is het de grootste ridderzaal ter wereld. Hier legt ook de nieuwe president zijn eed af. Het paleis is redelijk sober maar vanaf het kasteelbalkon heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Moldau.

citytrip praag
Het uitzicht vanaf het paleisbalkon

 

Praag staat trouwens ook bekend om zijn drie defenestraties ( betekent uit het raam gooien) In 1419 vond de Eerste Defenestratie vanuit het stadhuis van de Nieuwe Stad plaats. In 1618 vond de Tweede Defenestratie in het Koninklijk Paleis plaats. In dezelfde kamer als het kasteelbalkon werden drie protestanten uit het raam geduwd en begon daarmee de Dertigjarige Oorlog. Overigens hebben de drie heren het overleefd, omdat hun val door een mestwagen gebroken werd. Maak dus nooit ruzie met een inwoner van Praag..you never know!

Het Gouden Straatje
Het Gouden Straatje is een smal straatje met elf kleurige mini huisje aan de binnenzijde van de muur van de Praagse burcht en werden in eerste instantie gebouwd voor de kasteelwachten en hun gezinnen. De huizen zijn echt zo ienie mienie en het is moeilijk te geloven hoe klein ze vroeger waren! Het was wel grappig om te zien en bij stil te staan hoe ze in de Middeleeuwen hebben geleefd.

Waarschijnlijk is de naam afkomstig omdat onder ander goudsmeden en ambachtslieden er later gingen wonen. Nummer 22 werd tussen 1916 en 1917 door Franz Kafka bewoond en is tegenwoordig een klein museum met boekwinkel. Met onze ticket hadden we toegang tot het straatje, maar ik heb begrepen dat het na vijf uur gratis is. Ik vermoed wel dat dan de winkeltjes dicht zijn.

citytrip praag

 

Lennon Wall

Dit is een muur met geschiedenis en ik vind de gedachte achter deze muur heel bijzonder. Het was een uiting van protest. De dood van John Lennon op 8 december 1980 bracht veel teweeg onder de jonge Tsjechen en werd hij hun pacifistische held in een communistische samenleving. Als politieke uiting tegen de regering werd zijn gezicht samen met Beatles songteksten en politieke boodschappen op deze muur gespoten. Ondanks dat de muur enkele keren wit is geverfd, heeft dat de jongeren niet weerhouden om elke keer weer vredesboodschappen, Lennon’s portret en Beatles teksten erop te spuiten totdat ze het maar hebben geaccepteerd. Al ligt de originele Lennon potret ergens onder al die lagen verf verborgen de muur staat tegenwoordig voor idealen zoals love and peace.
En ooh…Arnoud en ik hebben ook een kleine bijdrage van liefde aan de muur geleverd!

 

citytrip praag

citytrip praag

 

Underground City Tour

Praag heeft een rijke historie en ondanks dat ik best wat van tevoren had gelezen vond ik het het moeilijk om daar een beeld van te krijgen. Met de Underground City Tour werd het allemaal duidelijker en is het handig om deze tour in het begin van je vakantie te doen. De geschiedenis van de stad is fascinerend en de gids wist het goed over te brengen wat de achtergrond van deze stad onder de straatklinkers is. Er werd verteld dat de originele stad in de dertiende eeuw tijdens de bouw van de Nieuwe Stad werd gevuld met puin en zand om het straatniveau van De Oude Stad naar naar zijn huidige niveau te brengen om zo overstromingen tegen te gaan. Toch was er in 2002 The Big Flood en kampte Praag met de zwaarste overstroming ooit en raakte het metro systeem zwaar beschadigd.

 

citytrip praag

Ik begreep nu ook beter waarom alle gebouwen in Praag zo op elkaar zijn afgestemd en alsof het lijkt dat alles vanuit een bepaalde periode komt. Er zijn tenslotte nauwelijks oudere gebouwen die verder dan de dertiende eeuw terug gaan in Praag.

Op zich was er tijdens de tour op een paar kelders na niet zoveel te zien maar we vonden het toch leuk om het mee te maken en de geschiedenis te horen. Ik zou trouwens aanraden om deze tour als eerste te doen zodat je een goed overzicht krijgt van de Tsjechische historie.

Trdelník kopen

De Trdelnik is DE streetfood van Praag en een traditionele lekkernij uit Tsjechië die je ook in Hongarije en Slowakije veel ziet. Dit moet je geproefd hebben! Het is gistdeeg, verrijkt met suiker en wordt vervolgens om een buis gerold en zo gebakken boven hete kolen. Je kan het met of zonder vulling eten. We probeerden eentje met ijs en dat was heel yummie!

citytrip praag

 

Ik vond Praag geweldig en een stad waar ik graag terug zou willen komen om nog meer te zien! De vibe is er jong en dynamisch, er is genoeg cultuur te ontdekken en ondanks dat ik het uitgaansleven niet heb meegemaakt, lijkt stappen in Praag mij te gek. Hippe hotspots, lekker eten en leuke mensen. Mij zie je zeker terug!

 

Ben jij ooit in Praag geweest?

Liefs,

 

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik wist niet dat Kafka ooit werkte als verzekeringsman zeg! Wat geweldig voor hem dat hij een succesvol schrijver werd vervolgens.

 2. Het is zo lang geleden dat ik hier was en als ik deze foto’s zie, zou ik zo graag weer eens heen willen gaan.Prachtig!

 3. Een vriendin van mij wonen in Praag, dus ik ben er echt heel vaak geweest. Een prachtige stad!

 4. Helaas nog niet geweest. Het is echt zo’n stad weer ik graag een keer heen ga, maar wat er tot nu toe nog niet van gekomen is. Zo’n tour in een onbekende stad vind ik trouwens altijd heel fijn. Net dat stukje extra, en wanneer een gids het leuk vertelt blijft het bij mij beter hangen dan wanneer ik het in een boekje lees.

 5. Ben er nog nooit geweest, maar het ziet er wel echt schitterend uit! Had zelf echt een heel ander beeld bij praag

 6. Een vriendin van mij is ook met terug van Praag en ik heb veel positieve verhalen gehoord. Mooie foto’s!

 7. Echt alweer een paar jaar geleden sinds ik in Praag ben Geweest. Het was winter toen ik er was maar als ik dit zo zie wil ik wel nog eend terug in de zomer

 8. Staat bij mij echt al jaaaaren op het reislijstje, maar er nog steeds niet geraakt! Valt het wat mee qua prijs voor vluchten? Ik kan al niet wachten om die Trdelnik te proberen in ieder geval, ziet er heerlijk uit!

 9. Ik heb hele goede herinneringen aan Praag al is het wel alweer ongeveer 20 jaar terug dat ik er was maar ik vond het wel een enorm gave stad. Ik heb wel de Lennon muur gemist, heel gaaf!!

 10. Wat een mooi overzicht en prachtige foto’s. Deze stedentrip staat ook op mijn lijstje, ik hoop er een keer naartoe te kunnen!

 11. Dit gedeelte van Europa staat al een poosje op mijn wishlist. Het lijkt mij zo enorm mooi daar. En dat bevestigen jouw foto’s ook weer even! Daarnaast gaat mijn voorkeur ook eerder uit naar de niet toeristische plekken en dan gaat de voorkeur al snel naar rustigere steden. Ik droom in ieder geval al lekker weg!

  1. Gewoon doen! Ik wil ook vaker die richting op om die regio te ontdekken. Mooie historie en veel te zien. Budapest is mijn next to see city. Welke steden zou jij nog willen zien?

 12. al heel veel goede dingen over gehoord, wil graag nog een keertje naar Praag! Ik ga je tips onthouden