Citytrip: De verrassende stad Albi (Unesco werelderfgoed)

citytrip albi

De verrassende stad Albi blijkt sinds juli 2010 op de UNESCO-werelderfgoedlijst te staan. Ik had er nooit van gehoord, maar de stad staat bekend om het grootse Europese bakstenen gebouw de kathedraal Sainte-Cécile, de middeleeuwse architectuur en de mooie bruggen.

citytrip albi

Veel mensen weten het niet maar Arnoud is naast recruiter ook in zijn vrije tijd house DJ. Soms draait hij op house feesten maar ook op privé feesten zoals op de bruiloft van Susanne en Jean Paul. Toevallig werd die gegeven in Gaillac Frankrijk en mocht ik met hem mee! Albi is maar 20 minuutjes van Gaillac en voordat het feest zou losbarsten wilden wij nog wat zien van de regio. Ik was er namelijk nog nooit geweest. Albi was de dichtstbijzijnde stad en dankzij Google en Wikipedia kwam ik er snel achter dat niet zomaar een stad was.

Albi is de hoofdstad van het Franse departement Tarn (regio Occitanie), ligt aan de oevers van de rivier Tarn en ontstond al in de Romeinse tijd onder de naam Albiga. De stad geldt als één van de best behouden gebleven gecultiveerde steden in Europa vanaf de Middeleeuwen tot heden. Qua uiterlijk oogt de stad authentiek vanwege het gebruik van lokale gebrande bakstenen. Het is tevens een rooms-katholieke aartsbisdom met als bisschopskerk de Sint-Cecilia kathedraal.

citytrip albi
Sint-Cecilia kathedraal

Wat een prachtige kathedraal om te zien! Gebouwd in een unieke gothic stijl, met geweldige fresco’s in de Italiaanse renaissanceschilderkunst op de muren en het plafond. Je aandacht wordt getrokken door het immens grote orgel, een werk van de kunstenaar Christophe Moucherel en dateert uit de 18e eeuw. Onder het orgel bevindt zich links en rechts een fresco van het Laatste Oordeel. Het moest me denken aan mijn trip naar het Vaticaan.

 

citytrip albi

De kathedraal lijkt eerder een burcht dan een kerkgebouw en daar is ook een reden voor. Het is één van de grootste (zo niet het grootste) bakstenen gebouwen in Europa en is gewijd aan de heilige Cecilia. De Albigenzen werden namelijk als ketters vervolgd tijdens de Inquisitie en lieten de kathedraal bouwen tussen 1282 en 1480 om zichzelf te beschermen. Tijdens de Franse Revolutie, in 1792, vielen de plunderingen (in tegenstelling tot andere grote kerkgebouwen) mee, waardoor het interieur intact is gebleven en nog er uitziet als in 1500.

 

Palais de Berbie

Vlak naast de kathedraal ligt het Palais de Berbie (nu museum voor Toulouse-Lautrec), het aartsbisschoppelijk paleis dat ook op een burcht lijkt. Helaas was het museum gesloten toen wij er waren maar we hebben wel kunnen genieten van de tuin.

citytrip albi     citytrip albi

De tuin, aangelegd in de zeventiende eeuw, ligt achter het paleis en is heel goed onderhouden. Het is er rustig en heeft veel groen. Het uitzicht over de rivier Tarn is fantastisch en je ziet meteen de diverse bruggen. Zoals je op de foto’s kan zien is de rivier bruin vanwege de hoge regenval de weken daarvoor. Heel apart om dat zo te zien!

citytrip albi

We zijn de Tarn nog overgelopen om de andere kant te zien en wat me opvalt is dat de stad heel schoon en goed onderhouden is. Geen troep op straat, rustige mensen en weinig verkeer.

citytrip albi    citytrip albi

Vegetarian friendly restaurant

Na een aantal uurtjes lopen hadden we echt trek en ik verlangde naar iets gezond! Op Tripadvisor vonden we het vegetarian friendly restaurant Fauvette. Heel toevallig bleek de eigenaar half Nederlands te zijn. Hij kon ons net nog verstaan maar praten ging moeizaam. De bediening was heel behulpzaam en vriendelijk. Het eten was heerlijk en erg smaakvol! Het hoofdgerecht was net een luxe buddah bowl. Ik kon proeven dat zelfs de wortelen waren gedompeld in een aparte dressing. Als toetje hadden we een tiramisu en home made amandelkoek met een laagje perfecte glacé. Echt my kind of food! Hoe blij kan je zijn met eenvoudige pure smaken?

citytrip albi     citytrip albi

Na het eten was het tijd om weer te vertrekken en ons klaar te maken voor de bruiloft. We waren super verrast door dit mooi stadje en is echt een aanrader als je in de buurt bent!

Oh en tijdens de bruiloft ging trouwens het dak eraf!

citytrip albi     citytrip albi

Kom je weleens in de regio Tarn?

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Bij de Tran ben ik wel een geweest, kon je fantastisch wildwater kanoën weet ik nog wel. Deze prachtige plek ken ik nog niet, leikom te lezen, mocht ik nog eens in de buurt zijn, zet ik dit op mijn lijstje.

    1. Dat lijkt me fantastisch om daar te wildwater kanoën! Het is een hele mooie omgeving. We gaan er een keer terug om Toulouse te zien.

  2. Wat een prachtig stadje. Jammer dat je het museum niet in kon, zou zelf Toulouse-Lautrec heel mooi vinden om te bekijken. Gelukkig was het prachtig weer zo te zien en kon je dus van de tuin genieten.

    1. Heel jammer inderdaad want heb gehoord dat het een prachtig museum is. Het weer was gelukkig goed, want het had 6 maanden hevig geregend daar.

  3. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit eerder van heb gehoord, maar het ziet er allemaal prachtig uit!

    1. Het was een waanzinnig mooi kathedraal. Van binnen en buiten. Heel apart ook omdat het helemaal van bakstenen is gebouwd.

  4. Wat een prachtige plek! De kathedraal lijkt me ook geweldig om een kijkje te nemen 🙂