Pitjel met tahoe | Plantbased Tuesday

Javaanse pitjel met tahoe |strongbody.nl

De populaire Javaanse pitjel: een eenvoudiger plantaardig gerecht dan dit kan bijna niet maar het is oh zooo lekker! Het enige wat je nodig hebt zijn geblancheerde groenten en een heerlijke pindasaus. Wil je er een echt maaltijd van maken, dan voeg je er rijst of lontong aan toe. Tahoeblokjes zijn trouwens optioneel!

Javaanse pitjel met tahoe

Javaans eten

Toen we op mijn zevende vanuit Suriname naar Nederland verhuisden kende mijn moeder vrijwel geen Nederlandse recepten. Daardoor ben ik opgevoed met echt Javaans eten zoals soato en tahoe lontong. Pitjel was daar ook zo’n gerecht van. Het is erg populair in de Surinaamse keuken en perfect als mini maaltijd! Mijn vader was bouwvakker en mijn moeder had twee banen dus veel tijd om te koken had ze niet. Er moesten makkelijke gerechten worden gemaakt om haar hongerige tieners te voeden. Gelukkig was zij gek op koken dus er was altijd genoeg te eten!

Eten speelt sowieso een belangrijke rol in het leven van Surinamers. Mijn zus had zelfs een afhaalcentrum in Rotterdam Zuid. Ik stond als tiener achter de kassa te helpen maar at ondertussen mijn buikje vol. Yummy! Sinds ik geen vlees meer eet, is pitjel een perfect gerecht om te bestellen bij de vele afhaalcentra die Rotterdam rijk is!

Pindasaus

Ik heb voor dit gerecht pindasaus gebruikt die ik heb gekregen van mijn oom en tante uit Suriname. Zij hadden mij voor Kerst een pakketje met onder ander verse pindasaus en fruit op zuur gestuurd. Ik ben gek op verse pindasaus: fijngestampte pinda’s gemengd met tamarinde, peper en allerlei kruiden. Ik mix dat samen met een beetje pindakaas en lauwwarm water… en voila! Je kan zulke verse gestampte pindasaus ook bij de toko halen. Wil je niet al te ingewikkeld doen? Probeer dan deze pindasaus.

Javaanse pitjel met tahoe | strongbody.nl

Groente

Ik heb voor dit gerecht een halve spitskool, een bosje kousenband en taugé in water gekookt. Door het kort te blancheren worden de vitamientjes behouden en hou je de groenten knapperig! Plantaardiger kan bijna niet! Heb je geen kousenband in huis? Dan kan je natuurlijk ook sperzieboontjes, peultjes of zelfs broccoli gebruiken. Laat de pindasaus maar het werk doen want dat geeft je smaakpapillen een heerlijke pittige kick!

Javaanse pitjel met tahoe | strongbody.nl

Javaanse pitjel met tahoe | strongbody.nl

Javaanse pitjel met tahoe | strongbody.nl

Benodigdheden Javaanse Pitjel met Tahoe:

 • 375 gr tahoe (in blokjes van 1 cm gesneden)
 • 1 bos kousenband (eind en topjes verwijderen en snijden in reepjes van 4 cm
 • 250 gr tauge (gewassen en eventueel de eind verwijderen)
 • ½ spitskool (in stukjes van 2 cm gesneden)
 • Pindasaus (kant en klaar of zelf maken)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Leg de tahoe blokjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de uit elkaar liggen
 3. Bak ze in 20-30 min lichtbruin. Zet apart.
 4. Doe een pan met ruime hoeveelheid water op vuur en voeg wat zout toe. Laat het water koken.
 5. Kook de kousenband voor enkele minuten tot beetgaar (4-5 min) en haal met spatel eruit. Laat het uitlekken.
 6. Kook dan de spitskool voor enkele minuten tot beetgaar (4-5 min) en haal met spatel eruit. Laat het uitlekken.
 7. Kook als laatste de taugé voor 3 min tot beetgaar en haal met spatel eruit. Laat het uitlekken.
 8. Doe de groenten en tahoe blokjes op een bord en schenk de pindasaus erover heen.

Je kan het combineren met rijst, lontong of eventueel een gekookt eitje (niet plantaardig) bijvoegen.

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze Javaanse pitjel met tahoe gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Javaanse nasi met tahoe saté en pindasaus

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. oh heerlijk!! wij zijn gek op dit soort eten en saoto soep eten wij elke maand wel! stond toevallig vandaag op het menu maar omdat ik weinig tijd heb verschoven naar het weekend! Dit recept neem ik ook mee, ik vervang alleen de tahoe want dat mag ik niet 😉

 2. Oh, dit ziet er echt ontzettend lekker uit, krijg er trek van! Deze ga ik een keer namaken.