3 Tips voor meer zelfliefde

3 tips meer van jezelf houden

“It’s all about falling in love with yourself and sharing that love with someone who appreciates you, rather than looking for love to compensate for a self love deficit.”―Eartha Kitt

Liefde heb je in verschillende vormen. Voor je kinderen, voor je familie, vrienden, voor je partner of huisdieren.

Maar hoe zit het met de liefde voor jezelf?

Oh, de liefde voor jezelf! Het is een onderwerp waar iedereen over praat, en gelukkig maar! Mensen worden zich steeds bewuster van hoe belangrijk het is. Het klinkt zo eenvoudig, maar we moeten erkennen dat factoren zoals jeugdtrauma’s en jaren van zelfkritiek het behoorlijk gecompliceerd kunnen maken.

Waarom is het belangrijk om van jezelf te houden?

Wel, zonder eigenliefde hebben we de neiging om extreem kritisch op onszelf te zijn, vermijden we confrontaties en streven we naar het plezieren van anderen. Ook kunnen we vervallen in perfectionisme en onze eigen verlangens en gevoelens verwaarlozen, simpelweg omdat we onszelf niet waarderen. Soms saboteren we zelfs onszelf en nemen we beslissingen die eigenlijk niet goed voor ons zijn.

Eigenliefde vormt de fundering voor assertiviteit, het stellen van grenzen en het aangaan van gezonde relaties met anderen. Het betekent ook voor jezelf zorgen en je eigen doelen nastreven. Kortom: het betekent trots zijn op wie je bent.

Hoe je meer van jezelf kan houden

Nu vraag je je misschien af, hoe kun je meer van jezelf gaan houden? Hier zijn een paar waardevolle tips om je op weg te helpen:

3 tips meer van jezelf houden

1. Stel duidelijke grenzen

Het stellen van persoonlijke grenzen kan soms vaag of verwarrend zijn, maar het is een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van eigenliefde. Verspil geen tijd of energie aan mensen of situaties die afbreuk doen aan je gevoel van eigenwaarde. Zorg ervoor dat je je omringt met mensen bij wie je je veilig voelt, die je vreugde brengen en met wie je open kunt communiceren.

Ongezonde of zwakke grenzen worden vaak geassocieerd met een laag gevoel van eigenwaarde. Hoe en in welke omgeving je bent opgegroeid, heeft een grote invloed op de kracht van je grenzen. Misschien heb je nooit een goed voorbeeld gehad van hoe je grenzen kunt stellen, of is je nooit geleerd hoe je dit effectief kunt communiceren.

Zwakke grenzen kunnen leiden tot gevoelens van schuld of de verantwoordelijkheid nemen voor het geluk van anderen.

2. Begrijp dat jij je huidige realiteit niet hoeft leuk te vinden om van jezelf te houden

We hoeven geen perfect leven te leiden om van onszelf te houden. Juist in tijden van imperfectie kunnen we onszelf onvoorwaardelijk liefhebben. Het vasthouden aan “wat als…” kan het moeilijk maken om je huidige situatie te accepteren.

Leer onvoorwaardelijk van jezelf te houden door hoop te hebben op een betere toekomst.

Om onszelf te kunnen accepteren in al onze imperfecties, moeten we eerst onze realiteit erkennen. Het is belangrijk om niet te ontkennen hoe onze huidige situatie is. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar door acceptatie kun je beter werken aan je eigenliefde.

3. Leer jezelf te vergeven

Vergeef jezelf door de schuldgevoelens uit het verleden los te laten. Het betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid neemt of zwak bent. Het betekent dat je je gedrag en wat er is gebeurd kunt accepteren. Je bent bereid om het verleden los te laten, ervan te leren en verder te gaan zonder steeds terug te kijken.

Neem verantwoordelijkheid voor je gedrag en beslissingen, toon berouw voor je fouten, maak het goed (ook met jezelf) en bied je excuses aan.

En het allerbelangrijkste: leer van je ervaringen.

Hoe ziet zelfliefde eruit? Het is...

 • Assertief gedrag
 • Positief over jezelf praten
 • Voorkomen dat anderen misbruik van je maken
 • Prioriteit geven aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid
 • Tijd doorbrengen met mensen die je ondersteunen en je een goed gevoel geven
 • Je eigen krachten herkennen
 • Niet bang zijn om om hulp te vragen
 • Het nastreven van je doelen
 • Je zwakheden accepteren
 • Bewust zijn van je persoonlijke groei

Hoe kan je dit leren?

Kom naar de Open Je Hart Workshop die ik  samen met Angela van Namostute Yoga 0p zaterdag 1 juli van 9.30-14.00 uur geef geef!

Geef jezelf dit cadeau en herstel de relatie met jezelf door je hart open te stellen. Door het uiten van liefde en leven vanuit liefde ontstaat er ruimte voor vertrouwen, overgave en harmonie.

Ervaar in deze workshop van 4,5 uur door middel van beweging, persoonlijke ontwikkeling en diepe meditatie een gevoel van veiligheid, geluk en vrijheid. Leer dichtbij jezelf te blijven en ervaar innerlijke rust.

Een bijzonder geschenk om je hart te openen en te beleven.

Wat kan je verwachten?

 • Training ‘Zelfliefde in Actie’
 • Pilates
 • Yoga Nidra
 • Ademhalingstechnieken
 • Innerlijke rust

Wanneer: zaterdag 1 juli 2023
09:30-14.00 uur

Jouw investering: €59,- inc. Ayurvedische soep, thee en water
{Matjes zijn aanwezig}

De eerste 5 deelnemers krijgen €9 korting!!

Koop je tickets hier

Ik hoop je op deze mooie liefdevolle dag te zien!

Veel liefs,

Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *