Michelle Obama autobiografie Becoming en live tour

michelle-obama becoming | strongbody.nl

Wie is er nu geen fan van haar?

Vorig jaar kwam Michelle Obama’s autobiografie Becoming uit en enkele weken geleden mocht ik haar in het echt zien tijdens haar live tour in de Ziggo, Amsterdam. Ik vond haar altijd al een fantastisch role model: een krachtige vrouw met principes, een goede moeder, een loyale partner en ze is nog grappig ook! Dus ik kon niet wachten haar autobiografie te lezen toen ik het als verrassingscadeau van Arnoud kreeg.

michelle-obama becoming strongbody.nl

Deel 1 – Hoe ik Michelle werd (Becoming Me)

Het boek is onderverdeeld in drie stukken waarvan ‘Hoe ik Michelle werd” het eerste deel is. In dit gedeelte vertelt zij over haar jeugd. Ze is in 1964 geboren als Michelle Robinson en woonde samen met haar ouders, Fraser en Marian en oudere broer Craig in de arbeidersbuurt South Shore in Chicago. De buurt zoals zij het beschreef “Alles wat belangrijk was, bevond zich binnen een straal van vijf blokken mijn grootouders, neven en nichten, de kerk om de hoek, het benzinestation waar mijn moeder me af en toe stuurde om een pakje sigaretten te halen en de drankzaak waar ook brood, snoepgoed en pakken melk verkocht werden.”

Wat ik zo mooi aan haar boek vind is haar levendige en liefdevolle omschrijving van de (zwarte) arbeidersklasse in de jaren zestig en zeventig. Hardwerkende mensen met principes die goed voor elkaar zorgden en hun kinderen op de eerste plaats zetten. Net zoals haar ouders dat deden. Alle energie ging naar hun kinderen Michelle en Craig. De kansen die zij niet hadden gekregen, creëerden zij voor hun kinderen. Ze vertelt over haar vader die leed aan multiple sclerosis (MS) maar ondanks zijn ziekte zich nooit had ziek gemeld. Over haar moeder met haar stabiele persoonlijkheid zegt ze

“Mijn moeder had een bepaalde ouderlijke instelling die ik nu briljant vind en die bijna onmogelijk is om na te doen, een soort onverstoorbare zenneutraliteit.”

Na de lagere school werd ze geaccepteerd op een magnet school. “Een school die leerlingen aantrekt van buiten de grenzen van het schooldistrict, omdat het speciaal onderwijsprogramma te bieden heeft, bijvoorbeeld voor hoogbegaafde kinderen. Een soort nirwana voor gelijke kansen met de bedoeling om goed presterende kinderen van alle huiskleuren aan te trekken.”

Elke schooldag reisde ze anderhalf uur heen en terug met de bus naar school en “door de bus ramen zag ik mannen en vrouwen in mooie kleren die met een air van belangrijkheid hun koffie naar hun werkplek droegen. Ik vond het mooi hoe vastberaden ze eruit zagen.”

Ook kwam ze in deze periode zijdelings in aanraking met de politieke wereld toen één van haar beste vriendinnen Santita de dochter van dominee Jesse Jackson’s bleek te zijn. Jackson, een mensenrechten activist, baptistenpredikant en “een steeds machtiger wordende politicus”, die kandidaat was voor de Democratische president nominatie in 1984 en 1988.

Door hard te werken en een krachtige toelatingsessay te schrijven werd zij toegelaten tot (de Ivy League ) Princeton Universiteit waar “zwarte studenten minder dan 9 procent van alle eerstejaars vormden”. Michelle’s kracht is dat zij zich makkelijk kan aanpassen en sterke doorzettingsvermogen heeft. Zij wilt al vanaf een jonge leeftijd presenteren en zich bewijzen. Na het afronden van deze studie besloot ze zich aan te melden bij de beste rechtenstudies in het land aan de Harvard Law School en uiteindelijk wordt zij op haar vijfentwintigste jurist bij een exclusief advocatenkantoor.

“In een Armani pak, een abonnement op een wijnpakket en een Saab.”

De volgende hoofdstuk in haar leven begint wanneer ze door haar advocatenkantoor wordt gevraagd of ze mentor wilt zijn van een nieuwe tijdelijke medewerker voor de zomer met een “rare naam”: Barack Obama.

Deel 2 – Hoe ik Obama werd (Becoming Obama)

Barack Obama, geboren en getogen in Honolulu in Hawai en zoon van een Keniaanse vader en witte moeder uit Kansas. Iemand met compleet een ander achtergrond dan haarzelf. In die zomer brachten Michelle en Barack veel tijd met elkaar door. Ze vertelt in het boek hoe hun relatie van vrienden naar geliefden veranderde naarmate de zomer verstreek. Hoe zij onder de indruk raakte van zijn enthousiasme, zelfverzekerdheid, zijn intelligentie en “Hawaïaanse ongedwongenheid”.

Een long distance relatie volgde omdat hij zijn studie op Harvard Law pas twee jaar later kon afronden. Zelfs tijdens zijn studie bleek hij uitzonderlijk te zijn. Hij werd gekozen als hoofdredacteur van de Harvard Law Review en was de eerste Afro-Amerikaan in de honderdriejarige geschiedenis van het tijdschrift.

“Dit was een zo grote mijlpaal dat The New York Times erover berichtte. Mijn vriendje, met andere woorden, was een zwaargewicht”.

 

Michelle en Barack Obama
Bron- Private collection Obama Family

Ondanks dat trouwen voor Barack geen prioriteit had, wilde Michelle die waarde aan tradities hecht wel trouwen. Ze werden getrouwd door dominee Jeremiah Wright, die tijdens Barack’s politieke carrière voor problemen zou zorgen. Ondertussen had Michelle afscheid genomen van de advocatenwereld omdat zij na het overlijden van een goede vriendin besefte, dat zij niet gelukkig als juriste was. Barack ging de politiek in toen er een zetel in het Senaat van Illinois State vrij kwam. Zij had niets met politiek en geloofde er ook niet echt in maar wilde Barack’s enthousiasme en optimisme niet temperen.

Ze deelt ook in het boek over haar grote wens om moeder te worden. Helaas ging het moeizaam. Na een miskraam  ging het stel het IVF traject in en hierdoor besefte zij des te meer hoe alleen zij ervoor stond. Haar afschuw tegenover de politiek werd alleen maar groter toen zij in haar eentje in de badkamer zat en de moed probeerde op te brengen om een injectienaald in haar dijbeen te prikken.

“Ik was degene die alles moest veranderen, die mijn passies en carrièredromen uit moest stellen om dit deel van onze droom werkelijkheid te laten worden. Heel even maakte ik de balans op. Wilde ik dit wel? Ja ik wilde het heel graag. En toen pakte ik de naald en duwde die in mijn huid”.

Ze kregen uiteindelijk twee mooie gezonde dochters: Malia and Sasha. De opvoeding was niet makkelijk met een fulltime baan, een partner die nauwelijks thuis was, maar door haar praktische attitude lukte het haar om gezin en carrière te combineren.

Ondertussen deed Barack een gooi naar een zetel in Het Senaat en won ook deze. Dat betekende dat hij moest verhuizen naar Washington en zij het gezin in haar eentje met hulp van oppas moest runnen. Chicago was haar hometown en zij wilde dat ook voor de kinderen behouden. De frustraties in hun huwelijk werden steeds groter en uiteindelijk werd met hulp van een relatie therapeut hun huwelijk gered.

Maar het werd niet makkelijker voor haar toen Barack aan haar vroeg wat zij ervan vond dat hij voor het presidentschap zou gaan.

“De beslissing was aan mij. Uitsluitend aan mij. Ik was, of ik wilde of niet, verliefd geworden op een man met een visie die optimistisch was zonder naïef te zijn..”

Ze zei uiteindelijk ja omdat zij geloofde dat hij een geweldige president zou kunnen zijn.

Deel 3 – Hoe ik meer werd (Becoming more)

De rest is geschiedenis! We weten dat Barack Obama twee presidentstermijnen heeft voltooid zonder grote schandalen. Wat ik zo fantastisch aan het boek vind is dat zij aardig gedetailleerde inside information geeft over hun leven in het Witte Huis. Wij als buitenstaanders hebben bijvoorbeeld geen idee hoe secuur de veiligheidsprotocollen van de Secret Service zijn of hoe de band met het personeel is. Michelle schrijft daar op een duidelijke en prettige manier over.

Ze vertelt in dit deel over haar leven als eerste zwarte presidentsvrouw. Hoe haar broer Craig hun moeder Marian heeft kunnen overtuigen om mee te verhuizen naar het Witte Huis en hoe zij het leven zo normaal mogelijk wilde laten verlopen voor haar twee dochters. Er was wel één groot voordeel aan het wonen in het Witte Huis: Barack zou voortaan ieder avond bij hun aan tafel kunnen eten!

Ze begreep waar haar plaats was en probeerde op een zachte subtiele manier toch een stempel te drukken als presidentsvrouw. Ze legde een moestuin en lanceerde in het verlengde ervan het initiatief Let’s Move. Er werden contracten met scholen gesloten om gezondere voeding op het schoolmenu te plaatsen. Ze werd een stem voor oorlogsveteranen en hun partners. Ze ontmoette tijdens staatsbezoeken Nelson Mandela en de Koningin van Engeland Elizabeth waar ze een warme band mee had. Haar proces in haar rol als presidentsvrouw is zo interessant om te lezen en wordt door haar erg goed beschreven.

Na de inauguratie ceremonie van Donald Trump was het presidentsleven voor de Obama’s voorbij.

“Een overgang is precies dat het overgaan in iets nieuws. Er wordt een hand op de bijbel gelegd, een eed wordt herhaald. Het meubilair van de ene president wordt naar buiten gedragen, dat van de andere naar binnen.”

Met haar autobiografie Becoming is zij nu een nieuwe levensfase in gegaan waarin zij eindelijk compleet zichzelf kan zijn. Geen verwachtingen als politieke echtgenote en een moeder waarvan de kinderen bijna volwassen zijn. Ik ben benieuwd wat Michelle ons nog meer gaat brengen want zij is een fantastisch role model voor iedereen die resoneert met haar verhaal:
of je nu een gekleurde vrouw bent, moet balanceren tussen carriere en gezin, gestudeerd heb, moeilijk kinderen kan krijgen of je eigen carrière on hold zet voor je partner. Haar verhaal raakt!

Live tour Ziggo Dome

Ik deelde continue mijn enthousiasme over het boek met Arnoud. Tot mijn grote verrassing kreeg ik van hem voor mijn verjaardag kaarten voor Michelle’s boek tournee “An Intimate Conversation with Michelle Obama” in het Ziggo Dome in Amsterdam. Woooohooo! Ik zou haar in het echt zien!

michelle-obama becoming

 

Ik nam mijn drieëntwintig jarige dochter Yasmin mee. Met haar heb ik altijd eindeloze gesprekken over het leven, over mensen die ons inspireren en over hoe we als mens kunnen groeien. Dus ook hierover zouden we niet uitgepraat raken!

Michelle en Barack Obama

Normaal vul je Ziggo Dome met een concert (de confetti van Drake’s concert twee dagen daarvoor kwam nog van het plafond af!) en voor een ‘intiem gesprek’ zat het er aardig vol. Begrijpelijk! Want is Michelle niet een beetje een rockstar?

Michelle en Barack Obama

Je kon merken dat er veel mensen waren die geïnspireerd en geraakt werden door haar persoonlijkheid en haar verhaal. Het gekke is dat als je haar biografie hebt gelezen, het net lijkt alsof haar goed kent. Dus zo voelde het ook aan toen ik haar op het podium zag. Ik herkende natuurlijk veel verhalen maar toch was het apart en ontzettend inspirerend om haar in real life te zien en haar energie te voelen.

Ze is ontzettend grappig en heeft een ontspannen persoonlijkheid. Wat ik mooi vond is dat zij afsloot met het feit dat deze live tour niet perse om haar gaat maar om de verhalen die iedereen heeft. Dat elk verhaal raakt. Dat het tijd wordt dat wij het met elkaar delen om elkaar te inspireren. En dat vond ik wel de mooiste boodschap van de avond.

Michelle en Barack Obama

 

Heb jij haar autobiografie al gelezen?

 

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik vind het een prachtige en krachtige vrouw. Mooi gezin hebben ze ook. Kan mij heel goed voorstellen dat het afgeladen zat in de Ziggo dome.
    Leuk dat je dit soort momenten met je dochter kunt delen.

  2. Ik vind haar wel een goed rolmodel. Maar ik denk niet dat ik het boek zou aanschaffen. Ik heb zelf persoonlijk niet zo veel met haar.

  3. Ik heb hem al heel vaak zien liggen en hij spreekt me ook heel erg aan, misschien moet ik hem maar gewoon een keer meenemen

  4. Ik heb hem al meerdere keren zien liggen, maar nog nooit meegenomen. Ik vind haar altijd zo krachtig over komen, echt een voorbeeld ook als ik dingen over haar lees dan denk ik je bent goed bezig.

    1. Gewoon meenemen! Niet te lang over na denken want je haalt er enorm veel inspiratie uit. Maar ook om te lezen over haar leven in het Witte Huis is super interessant want er zijn niet velen die dat kunnen zeggen.

  5. LIjkt me super interessant om dit boek te lezen. Wat mooi om te zien dat ze beiden met veel vastberadenheid en doorzettingsvermogen zijn gekomen waar ze nu zijn.

  6. Ik heb al super veel goeds gehoord over dit boek, en zelfs van vele dat het tot hun favoriete boeken ever hoort! Benieuwd!