Lord of the Rings: A Pilates Ring story

Ik doe net alsof ik niets zie en begin nonchalant zoals altijd de les met rekken en strekken. Met ademhalingsoefeningen relaxen we daarna het lichaam. Het lichaam gaat in reset mode: de dominante oppervlakkige spieren moeten we eerst tot rust brengen. De spanning stijgt, want na deze relax periode zal de Pilates ring tijdens de krachtoefeningen zijn intrede doen.

Wanneer iedereen ontspannen is, vraag ik ze om de Pilates ring te plaatsen tussen de knieën en als warming up om erin te knijpen. Het staartbeen blijft op de grond. Er is namelijk de neiging te knijpen met de billen, maar dit is geen bil spieroefening…it’s all about the abs! We warmen de diepe buikspieren dus eerst goed op! Al gauw gaan we over in een Bridge. Het wordt al wat pijnlijker wanneer er ook nog in de ring geknepen moet worden. De billen en de benen beginnen al gauw te branden. No pain, no gain!

Dan zijn de buikspieren aan de beurt en ik vraag ze de Pilates ring tussen de enkels te plaatsen en de benen richting het plafond te strekken. Ai! Dit wordt wel erg zwaar en ik hoor iedereen hijgen en puffen. De buikspieren oefeningen zijn tien keer intensiever met de Pilates ring. Na twee keer de schuine buikspieren te hebben gedaan is iedereen uitgeput. De ring heeft heeft zoals altijd intens effect!

Na de buikoefeningen geef ik ze even pauze door ons te concentreren op de armen en schouders. Al moet ik zeggen dat de triceps oefening killing is! Probeer de ring maar te knijpen achter je rug…je denkt dat je armen ervan af vallen! Maar we geven niet op!

Na de armen gaan we weer aan de slag met de billen. Oef…altijd een gevoelig lichaamsdeel om te trainen. De diepe bilspieren staan namelijk nogal snel in brand met de ring! Can you feel the burn?! Ik zie verkrampte gezichten. Ondanks de pijn zet iedereen door! Ik ben trots!
Maar we zitten in een goede flow. We stomen door! “We gaan op de buik liggen, buig de knieën en plaats de ring tussen de enkels”, roep ik. Niet altijd makkelijk om het daar te plaatsen wanneer je op je buik ligt, dus help to the rescue! En ja hoor, de diepe bilspieren worden weer hard aangepakt.  “Wanneer is deze les afgelopen?”, zie ik ze kijken!  Maar quitting is not an option! Tenslotte wordt het zomer en de bikinibillen willen en mogen gezien worden!

We doen nog even wat rug oefeningen en met de Pilates ring is het alleen maar zwaarder! Het gaat moeizaam, want werken tegen zwaartekracht vergt veel power! Maar gelukkig gaat het goed!

Daarna even wat rust in de Rest Position (Childpose in yoga termen). Ik zie ze allemaal met spanning kijken: “Zijn we nu klaar?” Ik twijfel nog en hou de spanning nog even vast…..hoe opgelucht kan een groep zijn als ik zeg dat de ring weg kan! YESSS! We leven nog! We hebben met z’n allen weer een les met dit martelwerktuig overleefd! Whoop whoop!

 

StrongbodyNL, Challenge, Juliette Amadsoedjoek

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *