Surinaamse zuurkool | Plantbased Tuesday

Surinaamse zuurkool | strongbody.nl

Zuurkool op z’n Surinaams? Yup! Ook wij eten zuurkool maar dan op onze eigen manier! Ik ben er zelf heel gek op en eet het graag met rijst. En als er wat overblijft dan eet ik het als snack met een Surinaams broodje of pistoletje. Heeeeeerlijk!

Surinaamse zuurkool | strongbody.nl

Zuurkool is goed voor je

Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond.

 • Het voedt gezonde bacteriën in je darmen en helpt het spijsverteringsstelsel door de groei van ongewenste bacteriën tegen te gaan.
 • Het verhoogt ook je weerstand en bevat veel vitamine C. Vitamine C motiveert voor het aanmaak van collageen en dus erg goed voor je huid.
 • Zuurkool helpt zelfs bij het afvallen! Het is namelijk caloriearm en vezelrijk.

Mama’s keuken

Mijn mama had twee banen om voor ons te zorgen. Eentje in de ochtend en eentje in de avond. Voordat zij naar haar avond baan vertrok kookte ze vaak makkelijke gerechten omdat er niet heel veel tijd was om uitgebreid te koken. Surinaamse zuurkool was er eentje van. Ze maakte het dan met adjuma peper, zoutvlees of spekjes en aardappelen. Aangezien ik geen vlees meer eet, heb ik het alleen gecombineerd met aardappelen. De peper heb ik in dit recept overgeslagen maar als je van pittig houdt kan je er een pepertje bij doen. Snij dat in kleine stukjes en gooi dat tegelijkertijd met de tomatenpuree in de pan.

Dit recept is echt het proberen waard. Het is bijna ongelooflijk dat zo’n simpel gerecht zo lekker kan zijn!

Surinaamse zuurkool | strongbody.nl

Geroosterde aardappelen

Mijn moeder bakte normaal de aardappelen in hete olie. Het bespaart tijd, maar om het recept gezonder te maken heb ik de aardappelen in de oven geroosterd. In sommige recepten worden de aardappelen er ongekookt bij gegooid maar ik vind de krokante buitenkant van de geroosterde aardappelen juist lekker! Heb je niet zoveel tijd om de aardappelen in de oven te bakken, dan bak je ze in hete olie bruin.

Surinaamse zuurkool | strongbody.nl

Surinaamse zuurkool | strongbody.nl

Surinaamse zuurkool | strongbody.nl

Ingrediënten Surinaamse Zuurkool:

 • 2 el olijfolie
 • 2 grote aardappels (in blokjes van 1 cm gesneden)
 • 1 pak naturel zuurkool (gewassen en gezeefd. Haal uit elkaar met een vork)
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 1 knoflook (in kleine stukjes gesneden)
 • 2 piment korrels
 • 2 ½ el tomatenpuree
 • 2 maggi blokjes
 • ½ tl witte peper
 • kopje water

Bereiding:

 1. Verwarm de oven op 200 graden.
 2. Leg de stukjes aardappel op bakpapier en bak in ongeveer 30 min gaar. Draai de blokjes halverwege op zodat ze aan beide kanten worden gebakken. Zet apart.
 3. Doe de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook lichtbruin.
 4. Voeg de tomatenpuree er aan toe en roer samen. Doe wat water erbij zodat het niet aanbrandt.
 5. Voeg de maggiblokjes, witte peper en piment korrels er aan toe en roer weer samen.
 6. Schenk beetje water bij als het te droog is. Het mag een beetje vochtig zijn. Doe de deksel erop en zet op laag vuur. Kook voor 3-4 minuten. Het mag niet aanbranden. Schenk er desnoods beetje bij beetje wat water bij.
 7. Voeg de gewassen en gezeefde zuurkool er aan toe en roer goed samen. Laat koken voor 2 minuten.
 8. Serveer met rijst. Op de foto heb ik zilvervlies rijst gebruikt maar je kan het natuurlijk ook met gewone rijst eten.

Enjoy!

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.

Heb je deze Surinaamse zuurkool gemaakt?
Dan zou ik het willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Probeer dan deze SAOTO SOEP

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. oh ik ben gek op zuurkool 😀 en ik mag dat hebben dus ik ga het eens op jou manier maken maar dan zonder de aardappels en rijst, ja word een kale bedoeling i know maar komt goed

 2. Ah deze ga ik opslaan. Mijn man (geboren op de Antillen) at het ook vroeger op deze manier geloof ik (met rijst en aardappel). Ziet er goed uit.

 3. Ik wist dat helemaal niet. Het ziet er wel echt heerlijk uit!

 4. Oehh wat een interessant combinatie! Deze ga ik opslaan en zelf ook eens maken! Lijkt me erg lekker!
  Liefs,
  Elles

 5. Dat ziet er wel lekker uit – wij aten vroeger bij mijn grootmoeder zuurkool met spek en rookworst met aardappel puree 🙂