Vegan Pindasoep | Plantbased Tuesday

vegan pindasoep | strongbody.nl

Het was heel lang geleden dat ik voor het laatst pindasoep had gegeten toen Susila met deze suggestie kwam. Susila is een Zumba en Yoga lerares die ook veganistisch eet. Zij kwam met dit recept en ik wilde dit graag met jou delen want het is echt een super lekker comfort soep!

vegan pindasoep | strongbody.nl
Pindasoep wordt ook wel pinda bravoe genoemd. Het is een dikke smaakvolle soep uit de Surinaams-creoolse keuken. Normaal wordt het gekookt met vlees (kip of zoutvlees) maar ik heb het gemaakt met tom tom balletjes (bakbanaan). Wil je er een echt maaltijdsoep van maken? Dan kan je het serveren met rijst.
 
Susila maakt het normaal met Surinaams pindakaas van Fajah Lobi maar ik had alleen Calve Pindakaas in huis. Ik heb begrepen dat de Surinaamse pindakaas wat pittiger is. Nu hou ik van pittig eten en dus maakte ik het goed door een Madame Jeannette mee te laten koken met de soep. Die laat ik trouwens wel heel anders wordt de soep wel erg pittig. Ik vind het zelf heerlijk wanneer de peper zacht wordt gestoomd in de soep. 

Tom tom balletjes

Tom tom balletjes zijn heerlijke bakbananen balletjes en ze makkelijk te maken. Mijn moeder doet het nog op de ouderwetse manier: ze raspt het eerst, maakt er balletjes van en kook het mee in een soep. Dankzij Susila weet ik dat ik het als aardappelen moet behandelen en ze tot balletjes kan rollen wanneer ze gekookt en geprakt zijn! Scheelt toch weer wat tijd en werk!

vegan pindasoep | strongbody.nl
vegan pindasoep | strongbody.nl

De pindasoep komt oorspronkelijk uit Afrika maar wist je dat pinda’s eigenlijk uit Peru komen? Het waren de Portugezen die het over de hele wereld brachten. Ook in West-Afrika waar ze er pindasoep van maakten. Door de slavernij kwam dit gerecht terecht in Zuid-Amerikaan. Het is niet alleen een bekend gerecht in Suriname maar over het hele Caribisch gebied wordt het graag gegeten!

vegan pindasoep | strongbody.nl
vegan pindasoep | strongbody.nl
vegan pindasoep | strongbody.nl
vegan pindasoep | strongbody.nl
Ingredienten Vegan Pindasoep:
 
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 grote tomaat (in kleine stukjes gesneden)
  • 7 piment korrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 groentebouillon
  • 2 takjes selderij (fijn gesneden)
  • 4 el (Surinaamse) pindakaas
  • 1 ½ ltr water
  • 6 el kokosmelk
  • snufje zout
  • optioneel: suiker
  • optioneel: Madame Jeannette
 
Tom tom balletjes:
  • 2 groene bananen

Bereiding:

  1. Schil de groene bananen en snij in stukjes. Laat het gaar koken in water (net zoals je met aardappelen doet).
  2. Wanneer de groene bananen aan het koken zijn begin je het de pindasoep.
  3. Warm (olijf)olie op in een pan en fruit de ui, knoflook en tomaten samen voor enkele minuten.
  4. Doe het water, bouillonblokje, piment korrels en laurier blaadje erbij en roer samen.
  5. Breng samen tot kook.
  6. Zet dan het vuur laag en voeg de pindakaas toe. Het verschilt per pindakaas hoeveel lepels je nodig hebt. Ik heb zelf Calve Pindakaas gebruikt en ik begon met 2 ½ el maar het was nog iets te waterig. Ik heb er een extra 1 ½ el pindakaas eraan toe gevoegd.
  7. Roer het goed samen.
  8. Voeg dan de kokosmelk aan toe en roer samen.
  9. Doe een snufje zout erbij. Optioneel kan je er suiker aan toevoegen maar dat heb ik zelf niet gedaan.
  10. Als je de peper wilt mee laten stomen dan doe je die er nu bij. Hou de peper heel!
  11. Laat ongeveer 20-30 min koken.
  12. Als de bananen zacht zijn gekookt, prak je ze fijn. Draai draai daar de tom tom balletjes van. Voeg ze de laatste 10-15 minuten eraan toe.
  13. Strooi de verse selderij in de soep en roer samen.
  14. Laat nog even voor een paar minuutjes doorkoken.
  15. Serveer in een soepkom en eet smakelijk!
GRATIS e-book 18 Plantaardige Recepten voor Beginners​​​​

Met dit e-book wil ik laten zien dat plantaardig eten helemaal niet zo eng en moeilijk is!

Wat kan je verwachten in het e-book?

  • 18 Plantbased Tuesday recepten voor beginners onderverdeeld in:
  1. Ontbijt
  2. Lunch
  3. Hoofdgerecht
  4. Snack
  • Hoge kwaliteit en duidelijke foto’s.
  • Kort en bondige uitleg van de recepten.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *