Citytrip: weekendje Lille

weekendje lille

Een weekendje Lille: mijn vriendinnen, Shay en Nadia, en ik hadden er zin in! Lille (in Vlaanderen bekend als Rijsel) is de hoofdstad van de regio Hauts-de-France en blijkt de Parijs van het noorden te zijn. En dat maar op tweeënhalf uur rijden van Rotterdam!

weekendje lille

 

Calm Apparthotel

We verbleven midden in het centrum in het Calm Apparthotel. In het comfortabele appartement beschikten we over een kitchenette met koelkast, die wij volpropten met zelf meegebrachte lekkers. We zijn namelijk alle drie vreetzakken! We hadden ons goed voor bereid: Nadia zorgde voor de gin tonics en Shay en ik voor de hapjes! We zouden eigenlijk een avondje gaan stappen, maar na drie volle glazen gin tonics waren we redelijk knock out en besloten in bed te blijven en te gaan slapen!

weekendje Lille            weekendje Lille

Gelukkig konden we vanuit het apparthotel veel op loopafstand doen en bekijken, want vergis je niet: er is veel te doen in Lille als de vierde grootste stad van Frankrijk. Het heeft zelfs een metro systeem!

Shopping heaven

Lille is een echte shopping heaven! You can shop ’till you drop! Het is niet voor niets na Parijs de tweede winkelstad van Frankrijk. Ik heb ze niet geteld maar Lille blijkt meer dan 3900 winkels te hebben! Helaas waren de weersvoorspellingen tijdens ons weekend niet erg gunstig. Er werd regen, regen en nogmaals regen voorspeld. En dan is het wel fijn winkelen in Euralille het enorme hypermodern en overdekt winkelcentrum met meer dan 120 winkels en een Nederlands tintje. Het is namelijk ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Je vindt er winkels die in Nederland ontbreken zoals Sephora waar Shay en Nadia helemaal los gingen. Ik kocht zelf overknee laarzen voor de winter bij Stradivarius.

weekendje Lille
Euralille na sluitingstijd

 

Maar ook in de oude charmante binnenstad van Lille stikt het van de winkels. In de smalle historische straatjes vindt je luxe zaken zoals Louis Vuitton. Hermes, Gucci en Hugo Boss, maar ook hele schattige vintage stores. De doorman van de Louis Vuitton zaak keek wel even raar op toen wij met onze natte ponchos binnenstapten!

Een must do zijn ook de Galeries LaFayette en Printemps, maar daar hebben we helaas geen tijd voor gehad.

Centrum

Ondanks dat het pijpenstelen regende wilden wij toch meer dan het overdekte winkelcentrum zien. Dus ponchos aan en gewoon gaan! In Lille is het centrale punt het historisch marktplein De Place de Général du Gaulle (ook wel de Grand Place) en vernoemd naar de in Rijsel geboren generaal De Gaulle, militair en de eerste president van de vijfde republiek in Frankrijk. Op dit plein staat ook de zuil La Colonne de la Déesse een monument ter nagedachtenis aan het verzet tegen de Oostenrijkers in 1792.

Weekendje Lille
La Colonne de la Déesse

 

Door het slechte weer was het rustig op het plein, maar ik kan me voorstellen dat het een drukke en gezellige bedoeling is wanneer het mooi weer is. Je vindt er namelijk veel terrasjes en je hebt een mooi uitzicht op verschillende prachtige architectonische panden zoals de Vielle Bourse (oude handelsbeurs) en de Chambre de Commerce (Kamer van Koophandel) met zijn prachtige toren (belfort) en een klok met vier wijzerplaten. Je vindt er ook het indrukwekkende Place du Theatre (het Opera Gebouw).

 

Weekendje Lille
Vielle Bours

 

Weekendje Lille
Place du Theatre  (met ponchos!)

 

Weekendje Lille
Chambre de Commerce

Museum

Ook als je van kunst en cultuur hou kom je aan je trekken in een weekendje Lille. In 2004 was de stad namelijk samen met Genua de culturele hoofdstad van Europa. Op zondag is alles in Lille dicht en is het dus een perfecte dag om het Palais des Beaux Arts (Het Museum voor Schone Kunsten) te bezoeken. Het museum heeft een uitgebreide collectie van beelden en schilderijen en er hangen werken van onder meer Monet, Rodin en Rembrandt. Er wordt gezegd dat de collectie na het Louvre zelfs de grootste van Frankrijk is. Ik vond het wel jammer dat de bordjes alleen in het Frans waren en dat de mobiele app waar je meer info kon krijgen niet werkte, maar ik heb wel kunnen genieten van de grote collectie.

Weekendje Lille

Weekendje Lille

Japans fine dining

Lille heeft op eet gebied veel te bieden. Het blijft een Vlaamse bourgondische stad! Wanneer ik in een vreemde stad ben, probeer ik goede vegetarian friendly restaurants te zoeken. Het kost misschien een beetje moeite maar zeker de moeite waard! Tot nu toe heb ik altijd heerlijk vegetarisch kunnen eten tijdens een city trip. Ook deze keer vond ik een fantastisch restaurant: Izumi een Japans fine dining restaurant met vriendelijk personeel en dat voor een redelijke prijs. Een echte aanrader!

Weekendje Lille

Macarons

Als je in Frankrijk bent, kan je er niet weggaan zonder macarons terug mee te nemen. De winkels zijn dan wel op zondag dicht maar gelukkig was patisserie Patrick Hermand open! Keuzes, keuzes…welke moet ik meenemen? Ik nam voor de zekerheid alle smaken voor mijn dochters mee! Wat hebben wij er van gesmuld!

Weekendje Lille

 

Door het slechte weer hebben we veel minder kunnen zien dan we hadden gehoopt. Omdat het makkelijk aan te rijden is kom ik zeker voor een weekendje Lille terug wanneer het weer beter is. Het is een geweldige shopping stad. Het aanbod is enorm en dat alles op loopafstand in een mooie historische setting. Echt mijn ding! Tot gauw weer Lille!

Weleens een weekendje Lille gedaan?

Liefs,
Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Nog nooit gedaan, een vriendin van mij woonde er vroeger, maar nooit heen geweest, ik heb aar wel eens spijt van gehad, maar zoals je zegt, het is niet ver rijden, dus gewoon eens doen. Het ziet er erg mooi en gezellig uit.

  2. Erg leuke en mooie foto’s heb je gemaakt! Ik ben nog nooit in Lille geweest.

  3. Super mooie historische stad waar je zeker nog eens naar toe moet met mooi weer zodat je lekker kan slenteren en kan genieten van de oude straatjes en gebouwen. In de winter is het ook erg mooi. En dan wel de heerlijke crêpes met Nutella halen in een van de vele kraampjes die er dan staan. Ik heb in ieder geval weer genoten van de stad en kan iedereen aanraden om de plekken in je blog te bezoeken voor een weekendje.

  4. Ik heb nog nooit een weekendje LIlle gedaan. Maar ben er wel al vier keer doorheen gevaren een aantal jaar geleden 🙂

  5. Ik ben echt verliefd op Lille, het is zo’n mooie en fijne stad. En ook nog eens goed aan te rijden! Ik ben er vorig jaar zomer geweest en hoop tegen de kerst er weer eens heen te gaan 🙂

  6. Klinkt als een leuke stad. Ben er zelf nog nooit geweest, leuk om een keer enkele daagjes naar toe te gaan.

  7. Lille is inderdaad een leuke stad. En ja, in Frankrijk alleen maar Frans he. Daar zien ze dat dan ook als de belangrijkste taal van de wereld 🙂

  8. Nee nog nooit geweest, maar staat wel op mijn lijstje. Jammer dat het weer niet mee werkte… maar verder lijkt het me een toffe stad