Vegan wentelteefjes | Plantbased Tuesday
Elke week zoek ik heerlijke plantaardige gerechten. Zoals deze vegan wentelteefjes in de categorie ontbijt bijvoorbeeld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het dagelijks leven vrij eenvoudig ontbijt . Ik heb genoeg aan een banaan of een kommetje kokosyoghurt met fruit. Maar once in a while wil ik toch uitpakken en dan ga ik op zoek naar plantaardige versies van typische ontbijtgerechten. Dit recept vond ik bij Food with feeling en ik was erg benieuwd of het me zou lukken!
Plantaardige alternatief
We zijn zo gewend om ingrediënten vanuit één of twee bekende referentiekader te zien. Je hebt misschien ooit een recept gekregen, die je keer op keer gebruikt en associeert met een bepaald ingrediënt. Vaak vergeten we dat we datzelfde ingrediënt kunnen gebruiken in tig andere gerechten, want in ons hoofd kennen we daar maar enkele combinaties van. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor plantaardig koken: we denken dat we alleen met bekende (en dus vaak dierlijke ingrediënten) tot een bepaald gerecht kunnen komen. Als je openstaat voor andere alternatieven zal je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om plantaardig te koken. Voor deze vegan wentelteefjes heb je slechts amandelmelk en wat kruiden nodig!
Mijn doel is door de Plantbased Tuesday gerechten te laten zien dat het mogelijk is om twee of drie keer per week zonder dierlijke producten gerechten klaar te maken. We helpen het milieu een handje en we reduceren dierenleed.
Oud brood
Voor dit gerecht is het wel belangrijk om brood te gebruiken die een paar dagen oud is. Het liefst moeten de plakken vrij dik zijn, maar ik heb zelf normaal gesneden wit brood gebruikt. Doop ook het brood heel lichtjes in de melkmix, anders bakken ze niet krokant. Ik vind deze vegan wentelteefjes heerlijk met maple syrup en poedersuiker. Om het echt af te maken, heb ik er aardbeien aan toegevoegd! Maar je kan natuurlijk ook andere soort zomerfruit gebruiken.
Benodigheden Vegan wentelteefjes:
- 200 ml amandelmelk
- 1 tl vanille essence
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- zout
- plantaardige boter
Topping:
- maple syrup
- poedersuiker
- zomer fruit zoals blauwe bessen, frambozen of aardbeien
Bereiding:
- Schenk de amandelmelk in een diep bord en voeg de overige ingredienten er aan toe. Mix samen met garde.
- Warm de bakpan op en smelt de boter in.
- Doop heel lichtjes het brood in de melkmix en bak één kant bruin in de pan. Maak los met spatel of door heen en weer te schudden.
- Bak de andere kant bruin.
- Maak af met maple syrup, poedersuiker en zomer fruit.
Food for thought
About 80% of the food on shelves of supermarket today didn’t exist 100 years ago – Larry McCLeary
Liefs,
Heb je de vegan wentelteefjes gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze vegan havermout bananen pannenkoeken
oh, dat is lang geleden dat ik wentelteefjes op heb. Ik heb er gelijk weer zin in!!
Mjam, wat zien ze er lekker uit zeg. Ook met die aardbeien….
Hmmm wentelteefjes. Wentelteefjes zijn echt mijn guilty pleasure. Ik maak ze vaak op zondag voor mijn cliënten
Oh die zien er echt ontzettend lekker uit! Vooral dan met aardbeien. Ik kan niet wachten tot het aardbeienseizoen weer begonnen is.
Oehhh, wat zien deze wentelteefjes er heerlijk uit! Ik moet echt vaker wentelteefjes maken, haha.
Liefs,
Marloes
Superleuk zeg! Ik dacht er laatst toevallig aan, maar ik wist geen vervanger voor ei. Wist niet dat het zo makkelijk was. En ziet er supermooi uit ook, die foto’s!
Oh dat ziet er heerlijk uit! Je foto’s zijn ook erg tof, jammmm!