Aubergine in tomatensaus met couscous
11
feb

Aubergine in tomatensaus met couscous | Plantbased Tuesday

Ik vind aubergine heerlijk. Mijn moeder kookte het op z’n Surinaams thuis met peper en zoutvlees. Dat plakkerig, zacht gekookte vruchtvlees is zooo  yummy! In dit plantaardig recept combineer ik de aubergine in tomatensaus met couscous. 

Aubergine in tomatensaus met couscous
Aubergine
 

De aubergine  is een eenjarige plant en komt van oorsprong uit Myanmar . In de middeleeuwen werd het door de Arabieren in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Vanuit Spanje veroverde de aubergine vanaf de vijftiende eeuw Europa terwijl het in China en India al duizenden jaren bekend is. In de Verenigde Staten wordt het ook wel eggplant genoemd omdat het oorspronkelijk van toepassing op de witte variëteiten was. In Nederland en België hebben de aubergines meestal een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. Je kan de aubergine op verschillende manieren klaarmaken. Zoals deze teriyake aubergine en paprika gerecht bijvoorbeeld. 

Dit gerecht kan je ook eten met rijst maar voor deze keer heb ik het gecombineerd met couscous. Wat een makkelijk product om mee te werken he? Heet water erbij en klaar is kees! Als ik een snel gerecht wil maken dan is dit mijn to-go ingrediënt! 

 
Aubergine in tomatensaus met couscous
Aubergine in tomatensaus met couscous
Aubergine in tomatensaus met couscous
Aubergine in tomatensaus met couscous
Aubergine in tomatensaus met couscous

Benodigdheden Aubergine in tomatensaus met couscous:

  • 2 aubergine (in dunne plakjes gesneden)
  • olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 3 knoflook teentjes  (geperst)
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 1 blik tomatenblokjes
  • snufje kaneelpoeder
  • 1/2 tl zeezout
  • gesneden verse peterselie
  • Couscous (maak volgens instructies)
  • fijn gesneden verse munt
  • gedroogde cranberries (handjevol en in kleine stukjes gesneden)
 
Bereiding:
 
  1. Verwarm de oven voor op 180 gradem.
  2. Gebruik voor het bakken een bakpan met een dikke bodem. Zelf heb ik mijn Creuset bakpan gebruikt. Verwarm er 2 el olijfolie in en bak de aubergine plakjes gaar.
  3. Voeg er elke keer olie aan toe om het niet aan te laten branden. Zet apart.
  4. Gebruik dezelfde pan om de ui in te fruiten. Voeg de knoflook, chilivlokken, zeezout eraan toe en kook samen voor 2 min.
  5. Schenk de tomatenblokjes in de pan en kook samen voor 5 min.
  6. Voeg de aubergine plakjes er aan toe en roer ze samen. Zorg dat alle plakjes bedekt zijn met de tomatensaus.
  7. Bedek de pan met aluminiumfolie en doe in de oven voor 30 min.
  8. Maak ondertussen de couscous volgens instructies klaar en voeg de verse munt en cranberries eraan toe.
  9. Serveer de couscous met de aubergine en maak af met verse peterselie.
Enjoy!
 

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram

Heb je deze Aubergine in tomatensaus met couscous gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze kikkererwten couscous salade

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

7 Responses

Leave a Reply