5 redenen waarom bedrijfspilates de perfecte kantoor workout is

Bedrijfspilates heeft veel voordelen voor je werknemers. We leiden steeds meer een sedentair leven. Met andere woorden: we bewegen te weinig en hebben vaak een zittend beroep. De technologie maakt het ons continue makkelijker. Door de smartphone, laptops, tablets en TV zijn we verbonden aan een scherm wat leidt tot nog minder beweging in ons leven. 

Er wordt veel gesproken over de gezondheid op de werkvloer. We besteden steeds meer tijd achter een bureau en de behoefte om het personeel fit en energiek te houden stijgt alleen maar omdat het effect op het ziekteverzuim en hun productiviteit heeft.

Rugpijn door zittend werk is een veelvoorkomende klacht. Een disbalans in het lichaam kan leiden tot rugpijn, nekklachten, RSI en andere houdingsproblemen. Rugklachten hebben onder ander te maken met onze lichaamshouding. Een correcte houding is erg belangrijk voor een gezonde rug omdat de krachten op en de belasting van de rug worden verdeeld.  Een onjuiste houding overbelast de heupen, ruggengraat en de schouders.

Achter een bureau is het zelfs nog moeilijker om een correcte houding aan te nemen. Veel mensen leunen met hun hoofd naar voren of hebben een lepelhouding waarbij de bovenrug bol is maar de rug recht.  Belangrijk is juist om de borstkas lang en recht te houden, de schouders laag te brengen en het hoofd in één rechte lijn met je lichaam krijgen. De diepe buikspieren (je innerlijk corset) spelen hierin een cruciale rol. 

In deze blog deel ik vijf redenen waarom bedrijfspilates de perfecte kantoor workout 
voor jouw werknemers is:
1. Met Pilates leer je de juiste houding
De focus van Pilates ligt bij stabiliteit en flexibiliteit waardoor je beter controle krijgt over de nek, rug, schouders en heupen: de pijnlijke plekken bij een zittend beroep. Met Pilates werk je aan de drie stabiliteiten:
 
  • Schouderstabiliteit
  • Rompstabiliteit
  • Heupstabiliteit
Versterking in deze spiergroepen zorgt niet alleen voor een correcte houding die je nodig hebt om je lichaam soepel te houden maar helpt je ook in het dagelijks leven bij bijvoorbeeld het tillen van boodschappen of je kind.
2. Met Pilates leer je diep en goed te ademen

Diep ademhalen is één van de principes van Pilates omdat je daar energie van krijgt. Ons lichaam heeft veel zuurstof nodig voor allerlei chemische processen in het lichaam zoals voor het verbranden van calorieen.

Diep ademhalen stimuleert de organen zoals het hart en zorgt dat vers bloed, zuurstof en voedingsstoffen in de cellen komen. Bij Pilates is diep ademhalen onderdeel van elke oefening. Door te inhaleren met intentie en aandacht breng je rust in je hoofd en lichaam. 

GRATIS Pilates e-book Power in je Lijf

Je bent nog niet echt bekend met Pilates en wilt er mee aan de slag. Dit is een e-book waar ik trots op ben en waar ik veel energie in heb gestopt. Het is een ‘less is more’ basisgids waarin een serie van Pilates oefeningen met uitleg en foto’s jou verder helpt naar een krachtig lichaam.

Wat kan je verwachten in het e-book?

  • 18 Basis Pilatesoefeningen
  • Hoge kwaliteit en duidelijke foto’s
  • Kort en bondige uitleg van de oefeningen
3. Pilates reduceert stress

Het hebben van stress manifesteert zich in ons lichaam. De één krijgt hoofdpijn of buikpijn. De ander voelt de stress in de nek of schouders. Sommigen voelen zich duizelig of hebben chronisch slaap tekort. Eén van de beste dingen die we kunnen doen voor ons lichaam is het controleren hoe we op stress reageren.

Bedrijfspilates is een krachtige tool om stress te reduceren. De diepe ademhaling helpt bij het ontspannen maar ook de oefeningen spelen een rol bij stressvermindering. Door de intensieve aandacht en concentratie voor elke oefening ben je gefocust op het moment en kan je je zorgen loslaten. 

Tevens eindigt elke les met een ontspanningsoefening waarin je een diepere connectie maakt met je lijf en je hele lichaam leert te ontspannen.

4. Je ontwikkelt lichaamsbewustzijn

Als je aan bedrijfspilates denkt dan denk je misschien alleen aan de oefeningen, maar het is veel meer dan dat. Je traint uiteraard je lichaam om krachtiger te worden, om het meer in balans te brengen en om het leniger en mobieler te maken, maar je wordt ook bewust van wat er binnen in het lichaam gebeurt.

Je ontdekt (oude) spierpatronen die pijn veroorzaken en leert ze te veranderen. Door het lage tempo en mijn uitgebreide instructies begrijp je wat het doel van een bepaalde oefening is en hoe je dat correct moet uitvoeren. Bij Pilates draait het om beheersing, coordinatie en weerstand. 

5. Het bevordert de productiviteit

Bewegen of sporten is zonder twijfel goed voor je algemene gezondheid maar hoe zit het met je productiviteit? Er is bewezen dat structureel sporten je energie geeft en je mentaal scherper houdt.

Je zou denken dat een hoge-intensiteit training ons juist productiever maakt maar onderzoek heeft uitgewezen dat laag-intensiteit training zoals bedrijfspilates beter voor je productiviteit is omdat het invloed heeft op je vermoeidheid. Je bent simpel gezegd minder moe maar wel energiek.

Met Pilates krijg je meer mentale helderheid zodat je al je taken op je To-Do-List kan afstrepen!

Al enige tijd komt Juliette wekelijks een heerlijke pilatesles geven in onze inpandige sportschool bij Jordex. Na een lange tijd een vast groepje te hebben gecreëerd, breidt de groep medewerkers zich nu steeds verder uit. Voor de meesten is pilates een aanvulling op het trainingsschema, in combinatie met andere sporten als crossfit, circuittraining, hockey en hardlopen. Naast het lichaam te laten werken door te stretchen, versterken en balanceren, zorgt Juliette dat lichaam en geest zich eind van de training ontspannen tijdens de “relaxation”, waarmee je je hoofd leegmaakt. Niets is lekkerder dan je werkdag afsluiten met een pilatesles van Juliette!

jordex

Online Bedrijfspilates

Vanwege de Corona maatregelen biedt Strongbody ook haar diensten online aan. Bestaat jouw personeel voornamelijk uit thuiswerkers, dan kunnen ze vanuit huis meedoen met de Pilates workouts via een live stream. Deze workouts duren een half uur en kunnen in de ochtend voor het begin van de werkdag of tussen de middag gegeven worden. 

Begin vandaag!

Ondanks alle bekende voordelen van structureel bewegen vinden mensen het nog steeds moeilijk om die eerste stap te nemen. Wil je je werknemers toch in beweging krijgen dan is het belangrijk dat het in groepsverband gebeurt. Het is gezellig, goed voor de teambuilding en ze kunnen elkaar motiveren om tussen de middag of na het werk samen te gaan sporten.

Wil je meer over Bedrijfspilates weten? Stuur een bericht naar info@strongbody.nl en boek vrijblijvend een adviesafspraak. Ik kom graag naar jouw bedrijf toe en geef advies over een custom-made Pilates programma dat perfect bij het bedrijf past.

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *