Gevulde rode paprika met quinoa
6
okt

Gevulde rode paprika met quinoa

Heb je ook altijd paprika in je koelkast? Je kan er zoveel mee doen! Je kan er soep van maken, rauw eten, in de oven doen of net zoals ik er een gevulde rode paprika met quinoa van maken.

Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl

Waar komt de paprika vandaan?

Wist je dat paprika oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt? Het is rond 1500 door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Heel gek maar de naam paprika is afkomstig uit het Hongaars terwijl het relatief pas laat in Hongarije werd ingevoerd. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.   
 
Heb je weleens geprobeerd om de pitjes van de paprika te gebruiken om het weer te laten hergroeien? Ik heb een paar weken geleden geprobeerd om te kijken of ik een begin kon maken met de zaadjes. Die heb ik eerst gedroogd en daarna in aarde (ik heb speciale zaad -en stek aarde gebruikt) geplant. Nu komen er heel langzaam wortels en blaadjes uit. Ik ben benieuwd of het me lukt een paprika plant te laten groeien! Ik heb geen groene vingers maar dit is een goed begin! 
Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl

Voordat je de paprika vult met het mengsel snij je van boven een vierkant uit en gebruik je de steel als een dekseltje. Maar ook snij je een klein vierkantje op de boot uit zodat de stoom op deze manier de quinoa kan garen.

Kruimelgehakt

Toen ik nog vlees at, kookte ik dit gerecht met gehakt. Om het plantaardig te maken heb ik in dit recept kruimelgehakt van het merk Vivera gebruikt. Het is een ontzettend gemakkelijk product om mee te koken. Ik heb ook vleeseters thuis en aangezien ik niet altijd zin heb om twee verschillende maaltijden te koken gebruik ik graag kruimelgehakt door bijvoorbeeld de pasta of lasagna saus. Ze merken het verschil toch niet! 

Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl
Je ziet vaak dat gevulde paprika’s in de oven worden klaar gemaakt, maar dit gerecht wordt gaar gekookt in een pan. Je leg de paprika’s in een laagje vocht van olijfolie, water en tomaten puree van ongeveer vijf centimeter. Met de deksel erop kook je de quinoa lekker zacht. Hou in de gaten dat het niet aanbrandt. Giet de vocht over de paprika heen zodat het niet teveel uitdroogt.
 
Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl
Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl
Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl
Gevulde rode paprika met quinoa - strongbody.nl
Ingrediënten Gevulde rode paprika met quinoa
 
  • 4-5 rode paprika’s
  • 1 pak kruimelgehakt (Ik heb Vivera gebruikt)
  • 250 gr ongekookte quinoa
  • 1 (grote) ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 tl gesneden verse peterselie
  • 1 tl gesneden verse munt
  • 1 tl gesneden basilicum
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el ketjap
  • chili vlokken
  • Zout en peper
 
Vocht:
  • 3 el Olijfolie
  • 400 ml water (kan variëren afhankelijk van de pan)
  • 2 el tomatenpuree
 
Bereiding:
 
  1. Snij de paprika’s van boven open, zodat het als een deksel weer terug kan worden geplaatst.
  2. Snij een opening in de vorm van een vierkantje op de bodem van de paprika.
  3. Maak de paprika van binnen schoon. Pitten en aanhechting wegsnijden.
  4. Meng alle ingrediënten (behalve de ingrediënten voor de vocht) met het gehakt samen. 
  5. Breng het goed op smaak met zout, paper en een snufje chili vlokken.
  6. Vul de paprika’s met het gehaktmengsel.
  7. Maak in een apart kommetje: een mixje met 3 el olijfolie, 2 el tomatenpuree en 400 ml water, zout en peper. Goed door elkaar roeren. Hoeveelheid water is verschillend, het hangt ervan af hoe breed de pan is. Belangrijk is dat de paprika’s ongeveer 3 cm in dit mengsel wordt gekookt. Gooi dit in de pan en doet het vuur aan. 
  8. Plaats de paprika’s in de pan. Als er niet genoeg water is, gooi dat er gerust bij. 
  9. Deksel op de pan en dan de gevulde paprika’s op zacht vuur laten koken.
  10. Dit kan tussen de 35-50 minuten duren. Schep een paar keer met een lepel het sausje over de paprika’s, zodat het ook van bovenaf wordt gekookt en vochtig gemaakt.
  11. Dit gerecht is klaar wanneer de quinoa zacht is.
  12. Let op het sausje op de bodem. Gooi er elke keer beetje water is of maak apart extra saus met olie, water en tomatenpuree om de paprika’s goed vochtig te houden. 
  13. Om het helemaal af te maken kan je dit gerecht combineren met een eenvoudige salade.
plantaardige recepten voor beginners
GRATIS e-book 18 Plantaardige Recepten voor Beginners​​​

Met dit e-book wil ik laten zien dat plantaardig eten helemaal niet zo eng en moeilijk is!

Wat kan je verwachten in het e-book?

  • 18 Plantbased Tuesday recepten voor beginners onderverdeeld in:
  1. Ontbijt
  2. Lunch
  3. Hoofdgerecht
  4. Snack
  • Hoge kwaliteit en duidelijke foto’s.
  • Kort en bondige uitleg van de recepten.

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram

Heb je de gevulde rode paprika met quinoa gemaakt?
Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze geroosterde aubergine met tomaten en quinoa

Liefs,

6 Responses

  1. Dat ziet er lekker uit! Vooral leuk om eens te proberen in een pan in plaats van de oven. Leuk dat je de weetjes over paprika bij het recept deelt, was allemaal nieuw voor mij.

  2. Frederique

    Ik eet hier wel eens een niet vegetarische versie van met rijst en gehakt, erg lekker. In Nice at ik het voor het eerst en daar doen ze het met allerlei verschillende groenten dus paprika maar ook tomaten en courgette o.a Allemaal lekker 🙂

Leave a Reply