Hoe ik stopte met het eten van vlees in Ibiza

strongbodynl

Zeven maanden geleden was de ommekeer! Toen stopte ik met het eten van vlees! Het begon boven op een berg in Ibiza met een adembenemend uitzicht. Het was lente en de bomen stonden in volle bloei. In april 2017 werd ik op mijn vijfenveertigste verjaardag door mijn dochter Yasmin verrast met een bijzondere raw vegan food retraite van Almond Blossom Ibiza. Ondanks dat ik toen al redelijk gezond at, was ik vanuit mijn opvoeding een echte carnivoor. Alles draait bij Javaans Surinaams eten om vlees. Dus mijn eerste opmerking over een week lang raw vegan food was dan ook: “Yas, als ik naar vlees verlang, storm ik zo de villa uit en ga op zoek naar vlees!”

Het bleek echter een wonderlijke retraite te zijn. Het werd georganiseerd door drie bijzondere dames Ruby, Nina en Ksenia en ze waren allemaal experts op hun eigen vakgebied. Ruby was als detox coach verantwoordelijk voor het raw vegan food menu. Elke ochtend begon de dag met een heerlijke yoga sessie van Ksenia die tevens een fantastisch meditatie guru bleek te zijn en Nina hield ons tijdens de persoonlijke coaching sessies op een liefdevolle manier een realistische spiegel voor. Dit was een full package zelfontdekking!

  ibiza-2  ibiza-1
De eerste kennismaking begon met een overheerlijke veganistische dadelaardbeientaart en dat was de kickstart van mijn vleesloze reis! Ik moet eerlijk zeggen dat de raw vegan food totaal niet tegen viel! Tegen mijn verwachting in werden mijn smaakpapillen gekieteld en het is ongelooflijk wat je kan doen met fruit, rauwe groente en kruiden. Door de ratrace in onze hectische wereld zijn wij zo gewend om uit gemak steeds hetzelfde te koken, maar we betalen daar wel een prijs voor, namelijk het verlies van onze keukenkunstjes creativiteit!

Een belangrijk onderdeel tijdens de retraite was juicing. De meest heerlijke en voedzame detoxsappen werden al vroeg in de ochtend voor ons geperst met als ultieme vitaminebom The Green Monster! Yasmin en ik voelden ons door het pure eten zo fantastisch dat we zelfs één sapdag hebben gedaan. De hele dag alleen sap en geen vast voedsel….Dat was wennen! Ik ben normaal gesproken een vreetzak en nu moest ik leren omgaan met een knagend hongergevoel. Ik merkte dat het voor mijn mindset een belangrijke dag was, omdat ik voorheen mijn hongergevoel associeerde met flauwvallen (Komt voort uit het verleden, maar dat is een ander verhaal!). Je kan je voorstellen wat een opluchting het voor me was toen ik ontdekte dat ik honger kon hebben zonder van mijn stokje te gaan! Deze dag gaf mij een boost!

ibiza-6  ibiza-4

Ik wist vantevoren niet hoe mijn lichaam zou reageren op de verandering, maar ik voelde me fantastisch door het raw vegan food dieet! Mijn energie levels stegen naarmate het einde van de week naderde en ik begon in te zien dat mijn lichaam heel goed zonder vlees kon functioneren. We hebben vaak niet door hoe onze levens worden gedomineerd door ontelbare zichtbare en onzichtbare impulsen. Het is bijna onmogelijk om ervan te ontsnappen dus wat gebeurt er met je wanneer je een week lang in jezelf duikt, je lichaam pure voeding gunt en totaal los komt van prikkels van de buitenwereld? In mijn geval nam complete rust mijn lijf over en ik zweefde op een energie van helderheid. Ik voelde de kalmte in mijn hoofd en ik merkte dat ik daardoor heel scherp kon denken.

Ik besefte natuurlijk wel dat dit gevoel een momentopname was, want wat zou er gebeuren wanneer ik van die berg af zou komen? Nou, ik wilde dit helder en fantastisch gevoel ook in Nederland blijven behouden en ik besloot om te stoppen met het eten van vlees. Nu zeven maanden later ben ik super trots op mezelf dat
ik nog steeds geen vlees eet en heel sporadisch geniet van het eten van vis. Het is geen makkelijke opgave hoor om zo ineens ‘semi plantbased’ te gaan, terwijl de rest van de wereld hetzelfde is gebleven. Mijn twee andere dochters wisten niet wat ze overkwamen. Die dachten dat ze ook moesten stoppen met het eten van vlees! Maar ik heb ze beetje bij beetje kunnen overtuigen dat minder vlees eten geen kwaad kan. Voor de mens niet, voor het milieu niet en natuurlijk voor de dieren niet. We hebben geen vlees nodig om te overleven, het is namelijk een bewuste keuze om dieren te gebruiken om onze eetpatroon te verzadigen.

En eerlijk is eerlijk, soms heb ik echt wel trek in een lekker biefstukje en vind ik het moeilijk om nee te zeggen tegen mama’s overheerlijke Javaanse gerechten die bij mij nostalgische gevoelens naar boven halen. Gelukkig denkt zij met me mee en zorgt dat ze altijd tahoe of tempeh in huis heeft!

Mijn creativiteit is door het koken van plantaardig eten weer helemaal aangewakkerd. Er is zoveel keus in groenten en je kan er megaveel kanten mee op! Mijn kookkunsten zijn aangepast en elke week probeer ik wel een aantal nieuwe gerechten uit!

Nee, veganistisch ben ik nog lang niet en misschien zal ik dat nooit worden. Mijn grootste winst is dat ik geen vlees meer eet en zo min mogelijk dierlijke producten gebruik. Ik heb geen idee waar dit proces mij naar toe zal leiden, maar één ding weet ik wel en dat is dat het mij geen stress mag opleveren. Stressvrij eten is onderdeel van een gelukkig leven en op dit moment betekent dat voor mij 80% plantaardig en 20% zondigen zonder vlees! Wie weet verandert deze balans in de toekomst!

Ben je ook wat bewuster gaan eten en eet je ook minder vlees? Of misschien ben je zoals ik ook helemaal gestopt? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

 

Liefs,

StrongbodyNL, Challenge, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *