Kokos linzensoep | Plantbased Tuesday
Geniet jij ook zo van vriendinnen avondjes? Laatst had ik een yoga avond met the girls. We kregen een heerlijke yogales van Mirjam die yoga lerares is. Shay en Nadia brachten lekkere hapjes. Marie had een heerlijke pasta gerecht gemaakt en ik had deze yummy kokos linzensoep gemaakt, waar ik zo blij van word. We gingen na de yoga les in ieder geval niet met een lege maag naar huis!
Linzen
Lover or hater? Ik ben een linzen lover. En helemaal van deze linzensoep! Deze variatie met kokos is zo lekker! Linzen is familie van de peulvruchten en zit vol Vitamine B, magnesium, zink en potassium.
Er zitten ook enorm veel vezels in linzen. Goed voor de spijsvertering en voor de groei van gezonde maag bacteriën. Er zijn nog zoveel andere voordelen van linzen:
- Het verlaagt de bloedsuikerspiegel.
- Het bevat veel eiwitten. Belangrijk voor voor iemand zoals ik die veel sport en geen vlees eet.
- Het geeft je energie omdat het lichaam de complexe koolhydraten en vezels langzaam absorbeert.
- Het bevat helemaal helemaal geen cholesterol of schadelijke vetten en vermindert een kans op hartziekten doordat de slagaders schoon worden gehouden.
Koken zonder olie
Dit plantaardig recept heb ik zonder olie gekookt. Wij zijn zo gewend om te koken met olie dat we vergeten dat het ook op een andere manier kan. Ik wil heel graag met minder olie koken en deze kokos linzensoep was perfect om mee te beginnen!
Om de uien te ‘bakken’ heb ik warm water gebruikt en de uien daarin laten fruiten. Wanneer ik de knoflook en wortels eraan toevoegde gooide ik elke keer een beetje water bij zodat het niet ging aanbranden. Je moet het natuurlijk wel in de gaten houden, maar het is me wel gelukt om in ieder geval dit plantaardig gerecht op een gezonde manier te koken zonder olie te hebben gebruikt. Probeer het eens!
Ingrediënten Kokos linzensoep
- 1 ui (gesnipperd)
- 3 wortels (in dunne schijven gesneden)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijnzaad (gemalen)
- 1 tl koriander (gedroogd)
- zout en peper
- 300 gr rode linzen
- 1 blik kokosmelk
- 1 blik stukjes tomaten
- 2 groente bouillon blokjes
- 1 ltr water
- 1 el soya saus
- 1 el maple syrup
- verse koriander
Bereiding
- Fruit de ui in olijfolie of heet water als je olievrij wilt koken. Gooi er water bij als het verdampt.
- Voeg de knoflook en wortels er aan toe en roer samen voor ongeveer 5-6 minuten. In deze fase gooi ik elke keer water bij omdat het snel verdampt. Blijf het gewoon in de gaten houden. En als het uitdroogt gooi je wat water bij. De wortel schijfjes worden vanzelf zacht.
- Voeg de kruiden toe en roer alles samen.
- Kook voor 1-2 minuten. Doe er water bij als het nodig is.
- Gooi de rode linzen, de tomaten, bouillon blokjes en het water in.
- Roer alles samen en zet op laag vuur. Laat ongeveer voor 20-25 minuten koken totdat de linzen zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk, maple syrup en soya saus eraan toe.
- Garneer de kokos linzensoep met vers gesneden koriander.
Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram.
Heb je deze kokos linzensoep gemaakt?
Dan zou ik het willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl
Andere plantaardige recepten proberen?
Probeer dan deze Vegan rode linzen chili.
Liefs,
Hoi Juliette,
ik ben helemaal niet te vinden voor linzen! Maar wat beschrijf je het mooi,
en ook je foto’s zijn prachtig!
Liefs, Coco
Ik kan me niet herinneren ooit linzen te hebben gegeten, mar het zal toch wel, ik eet wel graag minder vlees dus wie weet moet ik het gewoon eens proberen, want het ziet er heerlijk uit.
Hm ziet er echt wel heel goed uit! Mijn vriend zou dit echt niet appreciëren, maar voor mezelf ga ik het zeker eens maken. Dankjewel voor de tip!
Dat ziet er bijzonder lekker uit, ik ga gelijk maar lunchen
Ha hier word ik blij van! Ik eet lactose en tarwevrij en linzensoep maak ik heel graag!
Ik heb nog maar 1x eerder linzensoep gemaakt, maar ik vond het erg lekker! Sowieso ben ik dol op soepen met kokosmelk, dus dit ga ik zeker een keertje proberen! 😀 Het past ook perfect bij zo’n grijze dag als vandaag, een lekkere warme en gezonde kom met comfort food. 🙂
Vroeger at ik helemaal niet zo graag linzen, maar dankzij vrienden van Marokkaanse oorsprong ben ik ze gaan eten en vind ik ze heel lekker eigenlijk…
En dit lijkt me zo njammie!!!! Het grote voordeel is ook dat linzen heel voedzaam zijn én heel goedkoop! vandaar dat ik ze tegenwoordig heel vaak zelf ook in de keuken gebruik!
hmmm ik ben gek op linzen soep! Deze kokos variant ga ik zeker eens proberen. Gezond en goed vullend 😉
het is niet mijn favo combi maar het ziet er wel goed uit
Deze soep net gemaakt. Zo lekker! Baal ervan dat het nog geen lunch tijd is. 😉
Nog heel even hihi! Geniet ervan! Ik denk dat ik het binnenkort ook weer eens gaat maken.
Ha Juliette,
Heerlijk lijkt mij de soep.
Voor hoeveel personen is het recept?
Groet Johan
Hoi Johan, wat leuk dat je reageert! Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot de kommen zijn maar gemiddeld haal ik er ongeveer 5-6 kommetjes soep uit. Enjoy!