Plantbased Tuesday: Vegan rode linzen chili

Vegan rode linzen chili

Deze vegan rode linzen chili is ideaal voor gelegenheden met veel mensen. Zoals met een Sinterklaasviering bijvoorbeeld! Serveer met tortilla chips en jalapeno pepers en de hele familie kan ervan genieten!

Vegan rode linzen chili

Sinterklaas

Tegenwoordig vieren wij het niet meer nu de meiden (jong) volwassenen zijn, maar in het verleden hebben wij het meerdere keren met onze grote familie samen gevierd. Om eerlijk te zeggen ben ik niet echt met Sinterklaas opgegroeid. Ik arriveerde op 5 december 1979 als zevenjarige meisje van Suriname op Schiphol. Ik wist niet wat ik zag: Sneeuw en de Sint! Maar ik had al wel snel door dat het allemaal om cadeautjes draaide!

Thuis vierden wij geen Sinterklaas omdat mijn ouders daar niet mee waren opgevoed en zo kreeg ik deze traditie vanuit school mee. Ik kon mijn creatieve ei kwijt bij het maken van de gekste surprises, ik vrat me vol met chocolade letters en zong mee met de Sinterklaasliedjes. Toen mijn zussen, broertje en ik zelf mama’s en papa werden vierden we Sinterklaas vaak gezamenlijk. Een gezellige boel en de opgewonden kleintjes vonden het altijd geweldig wanneer de Sint met zijn pieten aanbelden!

Probeer ook dit plantaardig gerecht: quasadilla met groente

Zwarte bonen

Deze vegan rode linzen chili bevat mega veel vezels. Niet alleen vanwege de rode linzen maar ook vanwege de zwarte bonen. Wist je dat de zwarte boon een plantaardige super food is en grote hoeveelheden vitamines, mineralen of antioxidanten bevatten? Ze staan net als andere peulvruchten bekend om hun hoge eiwit -en vezelgehalte.

Vegan rode linzen chili

Je kan ze zowel warm als koud eten en gebruiken in diverse gerechten zoals salades en wokgerechten. Of maak er zwarte bonensaus of vegetarische burgers van. Zwarte bonen hebben enorm veel voordelen zoals:

 • het bijdragen aan het versterken en onderhouden van sterke en gezonde botten.
 • Het bevorderen van de spijsvertering vanwege de hoge vezelgehalte.
 • Het houden van het de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau, belangrijk voordeel wanneer je diabetes hebt.
 • Ze leveren erg veel energie en vult heel goed.

Vegan rode linzen chili

Vegan rode linzen chili

Vegan rode linzen chili

Benodigheden Vegan Rode Linzen Chili:

 • 2 el olijfolie
 • 1 ui (versnipperd)
 • 4 teentjes knoflook (geperst)
 • 1 verse chili peper (in stukjes gesneden en pitjes verwijderd, tenzij je het pittig wilt hebben)
 • 1 tl chili poeder
 • 1 tl komijn poeder
 • 4 tomaten (gesneden)
 • 1 paprika (in kleine stukjes gesneden)
 • 2 el tomatenpuree
 • 2 el chipotle saus
 • 700 ml groente bouillon
 • 200 ml rode linzen
 • 1 blik zwarte bonen
 • 1 blik mais
 • 1 tl bruine suiker

Bereiding:

 1. Verwarm de olijfolie en bak de uien lichtjes bruin.
 2. Voeg de knoflook en chili peper toe en bak samen.
 3. Voeg paprika, tomaten, chili poeder, komijn, tomatenpuree, chipotle toe. Bak kort samen en blus met groentebouillon. Laat koken.
 4. Voeg de roden linzen toe en laat 15 minuten of tot linzen zacht zijn op zacht vuur koken.
 5. Voeg zwarte bonen en mais toe.
 6. Laat zachtjes koken voor 15-20 min.
 7. Maak af met de bruine suiker.
 8. Breng op smaak met zout en peper.
 9. Serveer met rijst of met tortilla chips en jalapeno peper.

Geniet van een plantaardige dinsdag!

Liefs,
StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

 

 

 

 

 

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het super vinden als je dit deelt op social media! Gebruik #strongbodynl of tag mij (@strongbody_nl) in jouw Instabericht!

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Het ziet er lekker uit. Helaas ben ik geen fan van linzen. Al heb ik dat nooit gehad, moet het eigenlijk eerst proberen!

 2. Ziet er wel lekker uit! Ik ben dol op kidneybonen alleen mais vind ik echt niet lekker

 3. Klinkt heerlijk en leuk dat hij vegan is. Wij eten 1 dag in de week geen vlees en vond het nog best lastig om geschikte recepten te vinden.

 4. Lijkt me heerlijk, ik ga het zeker eens uitproberen! Ik ben er ook niet mee opgegroeid, kwam in NL op mijn 9e maar ik vier het nu wel met mijn kids.