De Konmari methode creëerde vrijheid in mijn rommelige hoofd

konmari methode

Ondanks dat ik een gelukkig en emotioneel stabiel persoon ben is mijn relatie met het opbergen van spullen ruk. Zo het is gezegd. Ik ben een rommelig persoon! Maar dankzij opruimwonder Marie Kondo wordt er meer structuur in mijn rommelige hoofd gebracht. Marie Kondo? Yup de grondlegger van de Konmari methode. Momenteel heeft ze haar eigen serie Tidying up op Netflix waarmee ze een trend van ontspullen over de hele wereld heeft aangewakkerd.

konmari methode

Mijn oudste dochter Yasmin hanteert al enkele jaren de Konmari methode, maar ik was er nog niet klaar voor. Totdat 2019 aanbrak en discipline mijn thema van het jaar  werd. Niet op één gebied. Nee in alle aspecten van mijn leven. Met als stip op nummer één: het huis! De basis.

Hoe een rommelige persoon denkt

Opgeruimde mensen kunnen zich moeilijk voorstellen hoe complex de gedachtegang van een slordige persoon is en hoeveel innerlijke strijden dagelijks worden gevoerd. Uitstelgedrag, twijfel, geen systeem en vooral het gevoel van overwhelmingness. Dit geldt trouwens niet voor alle slordige mensen, want er zijn een heleboel die totaal geen problemen met hun rotzooi hebben. Maar mij zat het dwars. Al jaren. Ik probeer namelijk al decennia te veranderen in een ‘netjes en opgeruimd’ persoon, maar faalde ik keer op keer. Het begon altijd met een grote opruiming wanneer ik mijn zooi helemaal zat was. Maar al gauw stapelde de rommel weer op. Teveel tijdschriften, boeken overal en geen nette opgevouwde kleding meer in mijn klerenkast. Ik voelde me dan overwhelmed en gedemotiveerd. Shit… failed again. Totdat ik de rotzooi weer zat was en het riedeltje opnieuw begon.

Stinkend jaloers was ik op mijn vriendinnen die zonder tegenzin en problemen hun huis netjes konden houden terwijl ik er zo mee streed.

“What the hell is wrong with me?”, vroeg ik me dan af?

Het kostte me soms zoveel energie dat ik na het opruimen of schoonmaken gewoon kapot was. Dan liever een paar uur pilates of sporten! Ik vond opruimen eerder zonde van mijn tijd, dan dat ik er plezier aan beleefde. Het was een noodzaak waar ik zo min mogelijk tijd aan wilde besteden.

De keiharde confrontatie

Totdat ik in 2018 keihard werd geconfronteerd met mijn spiegels, namelijk mijn tienerdochters. Tieners die oud genoeg zijn om te helpen in het huishouden maar geen hand uitstaken om me te helpen. Elke dag had ik die vervelende confrontaties met hun onopgeruimde rommel. Mijn frustratielevel schoot sky high!

Continue woordenwisselingen over het huishouden waren het gevolg en de sfeer werd steeds slechter. Met hartkloppingen ging ik soms naar huis omdat ik niet wist wat voor rommel mij te wachten stond. Rommel die niet door mij veroorzaakt was maar wel verwacht werd dat het door mij werd opgeruimd. Er moest iets veranderen!

Het leven heeft me geleerd dat iedere verandering in mijn gezin bij mij begint. Als moeder kijken ze naar me op of juist op me neer. Hoe dan ook: ik ben een voorbeeld! Negatief of positief. Ik moest die confrontatie met mezelf aan. Dealen met een saboterende gedachte die ook mijn kinderen zou gaan beïnvloeden. Ik dook in mezelf en ontdekte dat ik vrijwel alleen negatieve gedachten over opruimen had. Ik deed het heel mijn leven al met grote tegenzin. Maar nu moest het omgezet worden in een positieve gedachte en ik kan je zeggen dat dat emotioneel een enorme klus was!

Een saboterende gedachte is als een loodzware steen die jouw stroom van positieve innerlijke energie tegenhoudt en die je op een negatieve subtiele manier in verschillende facetten in je leven keer op keer tegenkomt. Wil je volledig in je kracht te komen en de hardnekkelige gedachte om zetten? Dan moet die loodzware steen weg!

Ik probeerde die switch te maken met verschillende affirmaties, strijdbare gedachten en zelfs ademhalingsoefeningen, want opgeven was echter geen optie. Ook al viel ik elke keer weer terug. Maar dan kroop ik dat slagveld weer op en voerde ik elke dag die innerlijke strijd waar niemand getuige van was en waar ik met niemand over sprak.

Want horen niet alle moeders netjes te zijn? Ben ik dan de enige moeder op de wereld die slordig is en geen idee heeft wat ik met spullen aan moet?

konmari methode

Maar wonder boven wonder…toen gebeurde het. Na maandenlang met mezelf te hebben geworsteld werd ik beloond: mijn tegenzin werd zachter en vloeide steeds sneller weg! Woohoo! Ik kon eindelijk opruimen zonder tegenzin!

Konmari methode

Ik was er klaar voor. De grote opruiming begin dit jaar. En met de Konmari methode als wapen. Nu begrijp ik waarom het elke keer mislukte. Ik heb namelijk een grote valkuil: Ik kan heel moeilijk spullen weg doen! Bij eerdere grote opruimingen zat ik weer met dezelfde zooi, alleen had ik er een ander ‘plaatsje’ voor gevonden. Big mistake als je minder slordig wilt worden. Bij de Konmari methode heb ik geleerd dat het niet om de hoeveelheid spullen en reorganisatie gaat maar om de gevoelens van joy en happiness die de spullen jou geven.

Zoals Kondo het zegt: “What sparks joy!”

marie kondo

Begin 2019 begon ik met hulp van Yasmin met de keuken. Alle kasten moesten leeg en de inhoud ervan legden we in categorieën in de woonkamer. Voorraad, machines, potten, pannen, servies en bestek. En damn! Wat had ik veel spullen bij elkaar verzameld. Belangrijk is om al je spullen aan te raken en te voelen of die joy en happiness brengen. Als dat niet zo is, dan bedank je dat het jou heeft gediend en zet je het weg om weg te gooien of weg te geven.

Als de ‘niet-weg-kunnen-gooien’ type was dit een belangrijke stap: door het te bedanken had ik niet het gevoel dat het zonde was om weg te gooien. En serieus: ALLES moet door je handen. Tot aan de tandenstokers toe! Dit proces duurde een paar dagen, maar ik had daar wel een opgeruimde en gestructureerde keuken voor terug gekregen!

konmari methode
Voor

 

konmari methode
Na

 

Mijn kledingkast is ondertussen ook gekonmaried….ja er is nu zelfs een werkwoord voor! Aan alles heeft Marie Kondo gedacht: zelfs de kleding wordt op een bepaalde manier gevouwen om het overzichtelijk te maken. Door op deze manier te vouwen merk je zelfs dat je ruimte creëert in je kast! Bij opgehangen kleding speelt lengte zelfs een rol: van lang (links) naar kort (rechts). Schoenen mogen bewonderd en dus uitgestald worden. Zo zie je meteen welke schoenen je hebt en maakt het combineren met je outfits nog makkelijker!

konmari methode
Bron: Jujusprinkles.com

 

Categorieën

De Konmari methode werkt met categorieën, niet met waar je ze opbergt. De categorieën zijn

 • Kleding
 • Boeken
 • Papier
 • Komono (verschillende items)
 • Sentimentele spullen

Deze categorien hebben ook weer subcategorieën maar daar vertel ik in een andere blog meer over. De bedoeling is dat je alleen dingen bewaart die dicht bij je hart staan en spullen weg doet waar je geen joy voelt. Bedank ze altijd voor hun service!

Niet meer vastgeketend

Misschien ben je al netjes en opgeruimd en denk je: “Wat een onzin is deze Konmari methode. Het is toch vanzelfsprekend?!”…maar voor iemand die zich overwhelmed voelt door de hoeveelheid spullen en daar vastgeketend aan is verwelkom ik deze methode met een grote brasa! (Surinaams: omhelzing)

konmari methode

Sinds de Konmari methode merk ik dat ik opruimen zelfs leuk vind! En dat uit de mond van een opruimhater! De Konmari methode heeft mij handvatten gegeven, maar nog belangrijker: joy en rust! Ik ben niet meer bang om spullen weg te doen en alles heeft nu een plek. De Konmari methode heeft me verlost. I’m a junkfree person!

Heb jij ook een hardnekkige relatie met spullen en opruimen?

 

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. haha geweldig om te lezen welke route je hebt afgelegd om tot hier te komen.
  Dat je dit samen met je tienerdochters maar lang vol zult blijven houden!! Op naar een opgeruimd 2019!!

 2. Owh dit moet ik ook echt gaan doen thuis… Ik kan alleen ook geen spullen weg doen. Ik zal eerst een emotioneel proces door moeten om dingen te verwerken en los te laten, anders lukt het weggooien helemaal niet.

 3. Oo wat herkenbaar! Ik HAAT opruimen en schoonmaken. Ja echt, het is echt haat! Ik krijg er hoofdpijn van en voel me opgejaagd. Ik kan ook niet normaal, rustig iets doen. Alkes gaat op standje turbo om zo snel mogelijk klaar te zijn en daarna ben ik gesloopt. Weer een paar uur weggegooid. Misschien is dit ook wel wat voor mij…

 4. Ik vind de reeks best wel interessant, maar voor mij heef ze persoonlijk niet zoveel tips… Ik heb namelijk geen enkele lade om kleren in te bewaren! Ik ben na de reeks wel in opruim modus gesprongen, dus op zich al een goed voordeel 😀

 5. Ik heb het aardig goed orde, en vind zelf de methode van Marie Kondo niet zo fijn. Ik vind het wat teveel werk om eerst alles zo over hoop te halen.

 6. Had daar vroeger ook wel meer last van toen de kinderen nog thuis woonden, maar nu we nog maar met 2 zijn is het duidelijk van wie het is als er iets blijft slingeren 🙂

 7. Leuk om de before & after te zien. Mari Kondo heb ik nog even in een lade liggen. In het voorjaar maak ik er tijd voor vrij.