Discipline: mijn thema voor 2019

discipline

Consistentie was in 2018 was mijn thema. Zou ik elke week één of meerdere blogs kunnen schrijven? Ik vind mezelf geen natuurlijke schrijver en ik vroeg me af of ik mijn eigen toon kon vinden. Zou ik open durven te zijn om mijn gevoelens met de online wereld te delen? Zou ik überhaupt een bepaalde level van kwaliteit kunnen bereiken en die ook het hele jaar door kunnen behouden? Allemaal vragen waar ik nu stellig JAAAA op kan beantwoorden. Veel nieuwe skills moesten er aangeleerd worden maar het is gelukt!  En in 2019 zet ik de consistentie om in discipline! De tijd van groei is aangebroken en dus ook het plannen van grotere doelen. Eng? Ja zeker weten! Maar alleen bereikbaar met discipline.

discipline

Gebrek aan discipline

Tel impulsiviteit plus snel afgeleid zijn plus niet aan regels willen houden bij elkaar op, dan krijg je een optelsom van mijn gebrek aan discipline. Als ik iets überhaupt gedisciplineerd deed was dat omdat het moest of voortkwam uit een gedwongen situatie. Mezelf motiveren iets te doen? Ja dat kon ik. Door nieuwsgierigheid, met onwijs veel energie en goede ideeën ging ik met nieuwe initiatieven aan de slag totdat ik helemaal opgebrand er mee kapte. Zelfmotivatie kon ik voor een korte periode oproepen maar voor mij was het damn moeilijk om dat vol te houden.

Ook is afleiding mijn valkuil. Ik ben net een stokstaartje dat alert reageert op prikkels: ‘Wat is dat? Oh dat ziet er leuk uit. Hey een whatsapp berichtje. ‘Even’ reageren. Of ‘even’ googlen om wat uit te zoeken’. En voordat ik het weet graaf ik dieper de rabbit hole in, raak ik verdwaald en vergeet ik compleet waar ik mee bezig was. Herkenbaar?

Regels….het klinkt gewoon niet leuk. Ik heb er een natuurlijke weerstand tegen, trek het liefst mijn eigen plan en wil niet met de massa mee. Maar ondertussen ben ik erachter gekomen dat regels wel degelijk een functie hebben. Ze geven op een bepaalde manier ook rust. Oké ik geef toe dat ik in eerste instantie vaak tegenstribbel maar ondertussen zie ik er wel de waarde van in.

Lees ook: Geef je eigenwaarde een boost met deze levensregels

Opbouwen

Op werkgebied heb ik niet iets groots voor mezelf opgebouwd terwijl ik weet dat ik de kwaliteiten ervoor heb. Maar die onzekerheid hè? Dat is een dream killer. Het dempt je lef. Laat je twijfelen. Bang dat je zal falen. Ik vroeg me continue af: ‘Zal ik überhaupt discipline kunnen ontwikkelen of wordt het (weer) een ramp?’ Bij weer een mislukking was ik boos en teleurgesteld in mezelf en gleed ik steeds verder die neerwaartse spiraal van demotivatie af.

Maar begin 2018 deed ik het anders. Ik gaf mezelf de tijd om mijn consistentie te trainen. Zonder druk. Het heeft me aan het eind van vorig jaar een boost van zelfvertrouwen gegeven. Ik KAN doelen bereiken. Op een manier dat resoneert met mijn ware ik. Ik ben erachter gekomen dat ik op een easy tempo van oude saboterende denkpatronen kan afkomen. Ook ontdekte ik dat ik de tijd moet nemen om nieuwe denkpatronen op te bouwen. Ik moet het me eigen maken. Ik moet ermee spelen. Mijn groei vergt tijd en moeite maar is wel onderdeel van een solide fundering en niet van iets vluchtig.

discipline

See the bigger picture

Talloze pogingen heb ik gewaagd om mezelf te forceren gedisciplineerd te worden, maar achteraf gezien altijd met de verkeerde intenties. Geen geduld. Ik wilde quick fix resultaten. Ik legde zoveel druk om mezelf dat mijn hoofd nooit de rust kreeg om te laser focussen. Nu snap ik dat het ontwikkelen van discipline alleen mogelijk is als je op lange termijn kan denken. When you see the bigger picture zeggen ze ook weleens.

Nu doe ik het anders. Nu voel ik dat het geen vlaag of iets tijdelijks is. In 2018 heb ik kunnen aankloten. Had ik geen specifieke doelen. Slechts consistentie. Het enige wat ik wilde was groeien als blogger zonder druk op mezelf te leggen. Plezier was mijn motief en dat moest erin blijven.

Ik ben er nu klaar voor. Beetje meer druk. Meer discipline. Niet alleen voor de blog maar op al mijn andere persoonlijke vlakken. Ik ben ervan bewust dat consistentie één ding is en dat discipline a different ballgame is.
Maar ieder vezel in mijn lijf is er klaar voor. 2019 & discipline: here I come!

 

Ben je een gedisciplineerd persoon of juist niet?

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik ben best wel gedisciplineerd, al zeg ik het zelf 😉 Ik ben erg perfectionistisch en ben erg gedreven in het afwerken van al mijn lijstje… Soms een fijne eigenschap, maar soms kan het ook wel druk op je leggen.

  2. Ik kan heel gedisciplineerd zijn als ik echt iets wil…. Ik ben ook erg perfectionistisch… maar ik maak wel onderscheid in waarvoor ik gedisciplineerd kan zijn en heb ondertussen wel leren rekening te houden met gewoon mezelf ook… Dat was nodig en ik zelfzorg staat nu ook in mijn lijstje vol discipline! 😉

  3. Pffff, discipline komt niet in mijn woordenboek voor haha. Starten met sporten, geen chips meer eten. Talloze pogingen gedaan, maar ik houd het niet vol haha.

  4. Super cool hoe je je het afgelopen jaar hebt ontwikkeld. Het lijkt mij wel een pittig thema voor het komende jaar. Bij discipline komt van alles kijken.

  5. Ik ben alleen gedisciplineerd als ik iets zelf interessant of leuk vind, anders niet. Mijn blog vind ik geweldig, dus daarbij is het geen probleem 🙂

  6. Leuk om je voornemens te lezen. Ik ben zeker gedisciplineerd vooral bij de dingen waar ik interesse in heb.