Ook ouders lijden aan examenuitslag stress

ouders examenuitslag stress

Vandaag is het D-Day. Het wachten is voorbij, want het is examenuitslag dag! Het doet mij denken aan vorig jaar. De dag dat mijn twee dochters Jada en Kaylee hun examenuitslag doorgebeld kregen. Vol spanning zaten we met z’n drietjes op de bank te wachten op een verlossende telefoontje van beide scholen. Ook ouders lijden aan examenuitslag stress en de zenuwen gierden door mijn lijf. Het feit dat de meiden niet echt overtuigd waren dat ze hun examen goed hadden gedaan hielp ook niet echt!

Het examenjaar is sowieso stressvol: De spannende toetsweken, de Open Dagen bezoekjes, welke vervolgopleiding zullen ze kiezen en worden ze toegelaten tot de nieuwe opleiding? Ineens moet je gaan nadenken over zaken zoals de studiefinanciering en college geld. Pittig vond ik het: met twee kinderen meedenken welke richting ze op wilden met hun levens. De druk om meteen de juiste opleiding te kiezen is veel groter dan vroeger aangezien de basis studiefinanciering ook meteen een studieschuld is.

Het behalen van je middelbare school diploma heeft iets speciaals: Het is een onvergetelijke mijlpaal. Als ouder besef je dat. Je kind die waarschijnlijk jarenlang geploeterd heeft en steen en been geklaagd heeft over die irritante docenten is klaar om die grote stap in de jong volwassen wereld te zetten. Je gunt het haar: de beloning na keihard werken.

examenuitslag stress
Kaylee met haar diploma

 

Maandenlang was ik bezig met de voorbereiding op het examen. Leerschema’s voor het examen en toetsweken werden samen gemaakt, ik zorgde dat er comfort food in huis was en ik probeerde een optimale leeromgeving te creëren. Werken in het weekend in de maand mei was zelfs verboden! Alles stond in het teken van het examen.

En toen kwam die verlossende examenuitslag dag. Je voelde de spanning. We wachtten. Zenuwen. Grote stress. Tik-tik-tik. Whatsappjes kwamen binnen van klasgenoten: “Die is geslaagd en die is geslaagd.” Maar nog steeds geen telefoontje voor beiden. En toen ging ineens Kaylee’s telefoon! Ik keek haar vragend aan en ze begon nerveus te praten. Haar mentor maakte geintjes, ze wist niet wat ze ermee aan moest. Ineens sprong ze op en begon te gillen en te springen! Geslaagd!

Nu was het wachten op Jada’s telefoontje. Ondertussen werd de lijst met geslaagden langer….oh…degene die gezakt waren werden nu ook gebeld. Gek van de zenuwen. Wanneer gaan ze bellen? En ja hoor….eindelijk werd Jada gebeld! We waren bang dat ze gezakt was, maar we kregen te horen dat ze een herkansing mocht doen! Hoe blij kan je daarmee zijn?! Gelukkig is het uiteindelijk het met haar ook goed gekomen, want ze haalde bij de herkansing een dikke voldoende!

Kaylee en Jada hadden er respectievelijk vier en vijf jaar voor gewerkt en eindelijk mochten ze hun felbegeerde diploma’s tijdens de uitreiking in ontvangst nemen! Wat was ik een trotse mama!

examenuitslag stress
Jada en Kaylee geslaagd!

 

Het examenjaar heeft me wat grijze haartjes opgeleverd en ik heb enkele weken nodig gehad om bij te komen, maar het is het allemaal waard geweest! Vandaag kan ik de examenuitslag stress gelukkig aan andere ouders overlaten! Wat er ook gebeurt: blijf rustig. Heb vertrouwen dat het goed komt. En als de uitslag negatief uitvalt…no worries! Volgende keer beter. De kinderen hebben tenslotte nog een heel leven voor zich! Het komt altijd goed!

Ik wens alle eindexamen leerlingen en hun mama’s en papa’s enorm veel succes vandaag! You can do this!

Hoe heb jij je eigen examenuitslag ervaren?

Veel liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik was op van de zenuwen. Ik dacht mijn oudste zoon een docent aan de telefoon had en hij riep opeens “dat meen je niet, shit” Ik dacht dus dat is verkeken maar het bleek een vriend van hem te zijn die gezakt was. Dit jaar doet hij weer examen voor het mbo en weer vind ik het spannend

  1. Haha ja wat een vresselijk gevoel is dat he? Je bent zo in spanning. Oh wat leuk dat hij weer voor zijn volgende diplome gaat! Ook weer zo spannend. Wens hem veel geluk met het examen.

  1. Haha ja bijna niet te geloven dat je zou kunnen zakken op 0.2 punt. Gelukkig dat het goed is afgelopen! Mijn dochter moest vorig jaar de herkansing doen omdat ze 0.1 punt te weinig had.

 2. Oh ik snap zo hoe spannend dit moet zijn, ook voor de ouders. Pff ik weet nog wel dat ik op dat telefoontje zat te wachten.

  1. Ja vreselijk he? Als ouder zie je je kind zo hard ploeteren en gun je je kind het zo. Het is ook zo spannend omdat je toeschouwer bent!

 3. Ik moet nog een paar jaar wachten totdat mijn meiden examen gaan doen, maar ik kan mij zeker voorstellen dat het bij de ouders net zoveel stress geeft om te wachten tot de uitslag

  1. Ja het is moeilijk te beschrijven, maar gisteren kreeg ik berichten van vrienden die zeiden dat ze nu begrijpen hoe stressvol ik me vorig jaar had gevoeld nu zij dat zelf hebben ervaren haha.

 4. Begrijpelijk dat het voor ouders ook een stressvolle periode is maar gefeliciteerd met je dochters!

 5. Het komt sowieso goed! Maar ik kan me wel herinneren dat ik zelf ontzettend in de stress zat. Gelukkig is die tijd voorbij en leerde ik steeds beter om te gaan met de stress voor examens, tentamens en proefwerken.

  1. Oh wat goed! Het verschilt inderdaad per persoon hoe je met stress omgaat, maar gelukkig leer je daar steeds beter mee om te gaan naarmate je ouder wordt.

 6. Ik vond het heel spannend. Een ook voor mijn dochter vond ik het spannend. Zij wist ook niet zeker of ze zou slagen. Uiteindelijk toch geslaagd. Nu doet ze weer examen en de stress steekt hier weer de kop op.

 7. Het is altijd spannend om examenuitslag te wachten. Gelukkig is voor mij die tijd al voorbij. Gefeliciteerd met je dochter