Paasontbijt: Vegan Cinnamon Rolls

strongbodynl, cinnamon, kaneel

Mijn meiden en ik hebben allemaal een druk leven en al willen we vaker met elkaar ontbijten, in de realiteit gebeurt het zelden. Het Paasontbijt is traditioneel in onze familie wel een gelegenheid waar we in onze pyjama gezamenlijk van een uitgebreid ontbijt kunnen genieten. Vorig jaar bestond ons ontbijt uit onder ander eieren en bacon, maar dat wordt deze keer anders sinds ik vorig jaar als plantaardige eter uit Ibiza terugkwam. Ik wilde mezelf verwennen met iets zoets, hartig en vullend zonder dierlijke ingrediënten. Vegan cinnamon rolls it is!

 

strongbodynl, cinnamon, kaneel

Alleen ik moet eerlijk bekennen dat ik geen echte bakprinses ben. Ik kan me al vrij slecht aan regels houden, maar bij bakken moet ik me echt houden aan de exacte metingen wil het slagen! Ik vond dit heerlijk gerecht op My Darling Vegan en heb geprobeerd het braaf te volgen. Op een of ander manier word ik nerveus van bakken. Waarschijnlijk omdat ik er niet zoveel ervaring in heb. Bij bakken doe je ervaring op door veel fouten te maken en ervan te leren! Maar ik geef niet op: ik zal het blijven proberen en ik vermoed dat ik vaak genoeg op mijn bek zal gaan, maar ooit zal ik zonder angst de heerlijkste cakejes en koekjes kunnen bakken!

Maar hoe is deze eerste poging om deze vegan cinnamon rolls te bakken gegaan? Ik moet eerlijk zeggen dat ik super blij ben met het resultaat! Ik raakte even in paniek toen ik zag dat de bloem korrelig bleef totdat ik besefte ik dat de gist/melk mix er nog ingegooid moest worden! Het rollen van het deeg vond ik ook even spannend want ik was bang dat het deeg aan elkaar zouden blijven plakken, maar gelukkig zat er meer dan genoeg boter, suiker en kaneel tussen.

strongbodynl, cinnamon, kaneel

De meiden waren aangenaam verrast door deze bakpoging, want ze vonden de rolls heerlijk. Zeker toen ze warm uit de oven kwamen en het glazuur er net over werd gegoten. Dit motiveert om vaker te bakken, gerechten te verbeteren en het resultaat met jullie te delen! Dus more to come!

Sommige gebruikte ingrediënten zijn niet helemaal traditioneel, maar goede alternatieven van hun dierlijke tegenhanger en tegenwoordig makkelijk te verkrijgen bij de gewone supermarkt. Ik heb zelf 100% plantaardige boter van Becel gebruikt als vervanging van normale boter. Ben je er klaar voor?

 

strongbodynl, cinnamon, kaneel
Benodigheden:

Cinnamon rolls
200 ml soya melk
70 ml soya melk
2x 7 gr droge gist
40 gr kikkererwtenmeel
110 gr zachte vegan (plantaardige) boter
450 gr bloem
80 gr (bruine) suiker
1/2 tl zout

Cinnamon vulling
100 gr (bruine) suiker
1 el kaneel
55 gr zachte vegan (plantaardige) boter

Glazuur
400 gr poedersuiker
2 el soya melk

Bereiding:
1. Warm 200 ml soya melk op, maar laat het niet koken. Roer de gist mee en zet apart.
2. Mix 70 ml soya melk samen met de kikkererwtenmeel totdat het dik en kleverig is. Zet apart
3. Mix 375 gram meel samen met de suiker, zout, en vegan boter. Gebruik een mixer met deeghaken.
4. Tijdens het mixen voeg je de kikkererwtenmeel en gist/melk mix toe.
5. Voeg beetje bij beetje de resterende 75 gr meel toe aan het deeg. Zodra het loskomt van de zijkanten is het deeg klaar.
6. Doe het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het voor 5 min. Maak er een bal van en laat het voor een uur rusten in een ingevette schaal of totdat het dubbel zo groot is.
7. Wanneer het klaar is, rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een rechthoekige vorm. Dikte 5 mm.
8. Smeer de vegan boter geheel over het deeg. Mix de suiker en kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de boter.
9. Begin onder in het deeg met rollen. Zorg dat dat strak gebeurt. Sluit goed het uiteinde.
10. Snij de deegrol in schijfjes van ongeveer 4 cm en leg ze in een ingevette schotel of een bakplaat bedekt met bakpapier.
11. Als je wilt kan je dit bedekken met folie en nog een keer laten rijzen voor 40 min. Ik heb het zelf niet gedaan omdat ik de tijd er niet voor had.
12. Verwarm de oven voor op 200 C en besmeer de rolls als je wilt met soya melk.
13. Bak de rolls in 20-25 min tot bruin en laat daarna afkoelen voor 10 min.
14. Maak ondertussen het glazuur klaar. Mix de poedersuiker en soya melk met elkaar en strooi dat over de rolls. Ze zijn super lekker wanneer ze nog warm zijn!

strongbodynl, cinnamon, kaneel

strongbodynl, cinnamon, kaneel

Liefs,

strongbodynl, julietteamad
Als je ook een poging heb gewaagd, laat het me weten door een reactie hieronder te plaatsen of deel je foto op Instagram met #strongbodynl. Fijne Paasdagen!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *