Vegan gevulde sopropo
2
feb

Gevulde sopropo vegan style | Plantbased Tuesday

Ik ben gek op Surinaamse groenten. Ik ben er natuurlijk mee opgegroeid en één van mijn favoriete is sopropo. Ook wel bitter meloen genoemd. Het heeft een scherpe bittere smaak en het is even wennen wanneer je het voor het eerst eet maar ik weet zeker dat je deze vegan gevulde sopropo heerlijk gaat vinden!
Vegan gevulde sopropo | Strongbody.nl
Ik ben echt opgegroeid met Javaans Surinaams eten omdat mijn mama dat alleen kon klaarmaken. Daardoor ben ik er zo gek op omdat het nostalgische gevoelens bij me losmaakt. Ze kookte heel vaak sopropo in combinatie met adjuma peper en zoutvlees. (Waarschijnlijk daarom ben ik een grote liefhebber van pittig eten!).
 
Ik vond die combinatie van bitter en zout heerlijk! Nu ik geen vlees meer eet moet ik het natuurlijk met wat anders vervangen zoals bijvoorbeeld vegetarische kipstuckjes. Maar dat maakt het niet minder lekker!
Vegan gevulde sopropo | Strongbody.nl

Sopropo of bittermeloen is super gezond

Weleens deze groente geprobeerd? Het is familie van de komkommer en courgette maar heeft ribbels (lijkt zelf een beetje op wratten) en is bitter van smaak. Oorspronkelijk komt het uit China en India maar ook in Suriname wordt het geteeld en heel veel gegeten.
 
Je kan het op verschillende manieren klaarmaken: in oven, wokken, in je soep of curry of er vegan gevulde sopropo van maken.
 
Sopropo bevat enorm veel voedingsstoffen en je mag gerust zeggen dat het een superfood is. Het is arm aan koolhydraten en vetten en bevat vitamine C en A, foliumzuur en antioxidanten.
Enkele voordelen van deze power groente:
 
  • Het verlaagt de bloedsuikerspiegel.
  • Helpt met afvallen door de zeer lage calorieën en veel voedingsstoffen.
  • Het helpt verschillende darmklachten te voorkomen.
  • Door de antioxidanten reinigt het je lever.
Vegan gevulde sopropo
De stukjes sopropo masseer ik eerst met zout
Om de bittere smaak te verminderen heb ik de sopropo met zout gemasseerd en voor tien minuutjes in laten trekken. Je kan tijdens het koken ook een beetje suiker toevoegen om de bittere smaak te verzachten.
 
Ik zelf heb het niet gebruikt omdat ik het onnodig vind. Maar het is compleet begrijpelijk wanneer je het aan deze vegan gevulde sopropo toevoegt om de scherpe smaak te verlichten.
 
Om er een glad geheel van te maken heb ik het vegan gehakt geprakt met een klein gekookte aardappel. Je wil natuurlijk niet dat het gehaktmengsel tijdens het koken uit de sopropo valt!
Vegan gevulde sopropo
Ik eet het graag met adjuma peper
Vegan gevulde sopropo
Vegan gevulde sopropo
Vegan gevulde sopropo | Strongbody.nl
cover Vegan gevulde sopropo
Ingredienten Vegan gevulde sopropo:
 
  • 2 el (olijf)olie
  • 2-3 sopropo
  • 1 kleine aardappel (in kleine stukjes gesneden)
  • 1 pak vegan gehakt
  • 1 ui (gesnipperde)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • snufje witte peper
  • water
  • optioneel: ajuma of chili peper (hou het intact)
  • optioneel: 1 el suiker
Bereiding:
 
  1. Schil de aardappel, snij in kleine stukjes en kook in water gaar.
  2. Snij de uiteinden van de sopropo’s af en hol met een lepel uit. De zaadjes kan je weggooien.
  3. Snij in stukjes van 7 cm.
  4. Masseer de stukjes sopropo met zout en leg apart voor 10 minuten.
  5. Was daarna de zout eraf en laat nog 5 minuten in schoon water liggen.
  6. Als de aardappelstukjes zijn gekookt, doe ze dan in een vergiet en zet apart.
  7. Meng het vegan gehakt met 1 geperste knoflook, witte peper en één Maggiblokje (knijp die fijn tot poeder). Prak de aardappel er door heen.
  8. Vul de stukjes sopropo met het gehaktmengsel.
  9. Warm olie op in een pan en fruit de helft van de ui in de olie tot lichtbruin.
  10. Voeg 1 geperste teen knoflook er aan toe en roer samen.
  11. Voeg de tomatenpuree, de andere maggi blok, snufje witte peper en eventueel de peper er aan toe.
  12. Roer alles samen en schenk water toe. Vermeng samen met de saus en zorg dat er een bodem (1-2 cm) van de saus ligt.
  13. Leg de gevulde sopropo in de saus en laat zachtjes koken met de deksel erop.
  14. Let op: voeg er eventueel elke keer een beetje water toe en schenk ook saus over de sopropo zodat de bovenkant ook meekookt.
  15. Laat koken tot zacht (ongeveer 30 min)
  16. Serveer met rijst.
 
Enjoy!
plantaardige recepten voor beginners
GRATIS e-book 18 Plantaardige Recepten voor Beginners​​​​

Met dit e-book wil ik laten zien dat plantaardig eten helemaal niet zo eng en moeilijk is!

Wat kan je verwachten in het e-book?

  • 18 Plantbased Tuesday recepten voor beginners onderverdeeld in:
  1. Ontbijt
  2. Lunch
  3. Hoofdgerecht
  4. Snack
  • Hoge kwaliteit en duidelijke foto’s.
  • Kort en bondige uitleg van de recepten.

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram

Heb je de vegan gevulde sopropo gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Surinaamse Zuurkool

Liefs,

Leave a Reply