Plantbased Tuesday: Vegan Tom Kha Kai Soep

Vegan Tom Kha Kai Soep

Deze vegan tom kha kai soep is een favoriete van me! De perfecte soep voor deze fantastische herfst. Ik ben opgegroeid met (Surinaamse) soepen of het nu saoto, okersoep, gele erwtensoep of rundvleessoep was (ja ik ben opgevoed als een echte carnivoor!) en maak graag soep zoals deze romige vegan kerrie courgette soep klaar.

 

Vegan Tom Kha Kai Soep
Laos

Ik gebruik in deze vegan tom kha kai soep laos, een wortel die verwant is aan de gember. Het wordt ook weleens Thaise gember of galanga genoemd. Mijn mama gebruikte het in verschillende Javaanse gerechten zoals saoto soep en in de beroemde Javaanse kip. Het is mij in het verleden diverse malen overkomen dat ik in een stukje laos beet omdat ik dacht dat het vlees was!

Wist je trouwens dat laos in Indonesië wordt gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum? Het zou bovendien de menstruatie opwekken. In Nederland en in Europa wordt laos ook gebruikt in supplementen om de mannelijke zaadkwaliteit te verhogen. Laos is verkrijgbaar bij toko’s of Aziatische supermarkten.

Vegan Tom Kha Kai Soep

 

In deze vegan tom kha kai soep heb ik kastanje champignons gebruikt maar je kan natuurlijk ook shiitake champignons nemen.

 

Vegan Tom Kha Kai Soep
Vegan Tom Kha Kai Soep
Vegan Tom Kha Kai Soep

 

Benodigdheden Vegan Tom Kha Kai Soep (voor 4 pers):

Bouillon:

  • 4 stokjes citroengras (in schijfjes van 1 cm gesneden)
  • 100 ml water
  • 2 blikken kokosmelk (400 ml per blik)
  • 6 sjalotjes (in kwarten gesneden)
  • laos 6 cm en in schijfjes gesneden
  • 6 limoenblaadjes
  • 1 verse chili peper (in schijfjes gesneden)
  • 1 tl koriander zaad
  • 6-8 el tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of soja saus
  • 3 el suiker
  • 1/2 blok groentebouillon

Vulling soep:

  • 6 grote kastanjechampignons (shiitake wordt normaal gebruikt)
  • 150 gr tahoe (in kleine blokjes gesneden)

Toppings:

  • 2 el verse limoensap
  • verse koriander (gesneden)
  • zout en peper (naar smaak)

Bereiding:

  1. Maak eerst de bouillon klaar. Kook alle ingrediënten voor de bouillon samen en laat zachtjes koken voor 15 min.
  2. Haal de bouillon door een zeef om de grote stukjes te filteren. Doe terug in de pot.
  3. Voeg de champignons en tahoe toe en laat koken tot de champignons zacht zijn.
  4. Voeg snufje zout toe.
  5. Haal van vuur en voeg de limoensap toe.
  6. Maak af met vers gesneden koriander en eventueel verse chili peper.
  7. En breng eventueel op smaak met zout en peper

Eet de soep lekker heet op!

Hou jij ook van Thais eten?

Liefs,

Handtekening Juliette

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Oh wat een heerlijke soep. Nu heb ik echt direct trek gekregen Ik ga dit recept onthouden

  2. Kan dit ook volledig zonder champignons? Helaas kan ik dat niet eten maar ben wel benieuwd naar de rest van het recept.

  3. Ziet er erg lekker uit! Nog nooit zelf proberen te maken, maar ga het een keer proberen met dit recept.

  4. Oeeh jumm dit ziet er heerlijk uit zeg. Misschien moet ik dit binnenkort maar eens maken

  5. Ziet er heerlijk uit! Zeker in de herfst en winter eten wij regelmatig een lekker soepjes.

  6. Ziet er lekker uit! Toevallig hebben wij sinds kort de dinsdag ook uitgeroepen tot ‘vleesvrije dinsdag’, om een te proberen hoe dat bevalt voor mijn man (die helaas wel echt een vleeseter is).