Zelfliefde in actie op 4 manieren

Er wordt met het woord zelfliefde gestrooid alsof het pepernoten zijn. Zoek maar op Instagram naar  hashtag #eigenliefde, #zelfliefde en #selflove. Ik zie onder ander mooie meiden in een coole outfit die roepen dat ze van zichzelf houden. Is het een trendy topic? Want ondanks dat mensen keihard roepen dat ze van zichzelf houden zie ik dat hun acties het tegendeel bewijzen.

Wat is zelfliefde?

Jezelf leuk en mooi vinden is niet hetzelfde als zelfliefde. Zelfliefde is niet omdat jij een killer body hebt of in de mooiste outfits loopt. Het is ook niet wanneer je promotie hebt gemaakt of heel aardig tegen anderen bent. Want gebeurt er met je zelfliefde wanneer je vijf kilo’s aankomt, geen geld meer hebt voor mooie kleding, wanneer je je baan kwijt raakt of blut raakt? Is dat gevoel van zelfliefde nog hetzelfde?

Schijn zelfliefde is wanneer je jezelf beloont met liefde omdat je iets goed doet, maar jezelf straft wanneer het niet loopt zoals je het wilt en je geconfronteerd word met je ‘imperfecties’.

Zeggen dat je van jezelf houdt is heel makkelijk. Het echt voelen is een ander verhaal. Zelfliefde is niet alleen een gemoedstoestand. Het gaat ook om jouw acties. Het voelen begint wanneer jouw acties in lijn zijn met je ware IK.

Hoe denk jij over jezelf?

Hoe praat jij tegen jezelf?

Neem jij beslissingen die jouw zelfliefde versterken?

Do you walk your talk?

Ik hoor veel tegenstrijdigheden om me heen. Ik hoor mensen roepen dat ze van zichzelf houden maar toch bij hun partner blijven die ze bedriegt of slaat. Of hun leven laten overheersen door andere mensen zoals familie of een werkgever. Zelfliefde draait om keuzes maken en actie ondernemen.

Zelfliefde is dynamisch
Zelfliefde is een staat van diepe zelfwaardering dat voorkomt uit acties die jouw fysieke, emotionele, spirituele en mentale groei bevorderen. Je accepteert je sterke, zwakke punten en je tekortkomingen. Je hebt compassie voor jezelf en je focust je op je persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en je leven op deze volgende vier manieren:
 
1. Praat met veel liefde over en tegen jezelf

Wees lief tegen jezelf. Train je zelfcompassie. Het is belangrijk voor je welzijn op verschillende vlakken:

  • emotioneel
  • mentaal
  • spiritueel.
Zelfliefde voorkomt dat je hard voor jezelf bent. Iedereen maakt fouten en erken voor jezelf dat iedereen zijn zwaktes heeft en dat niemand perfect is.
 
Dim het geschreeuw van jouw innerlijke criticus en kies voor jouw innerlijke stem die jou support, kalmeert en begrijpt. 
2. Beloon jezelf

Mensen VERGETEN zichzelf te belonen wanneer ze een doel hebben bereikt. Vooral kleine successen die nodig zijn om een groot doel te bereiken. Mensen hoppen van resultaat naar resultaat zonder hun kleine overwinninkjes te vieren met als gevolg serieuze problemen zoals een burnout en een slecht gezondheid.

Jezelf belonen blijkt een grote motivator te zijn. En nee niet met een vette hamburger wanneer je net hebt gesport of het kopen van dure schoenen omdat je een schuld hebt af betaald.

Jezelf gezond belonen zit het in het feit dat je je progressie erkent en viert. Hoe klein die progressie ook is. Het moet je stimuleren meer uit jezelf te halen.

Verwen jezelf met een dagje sauna als je hard hebt gewerkt, beloon jezelf met een heerlijk kopje thee als je het huis hebt schoongemaakt of trakteer jezelf op een etentje bij jouw favoriete restaurant.

3. Zorg goed voor jezelf
Je zult meer van jezelf houden wanneer je goed voor jezelf zorgt. En hiermee bedoel ik niet af en toe een Netflix filmpje of een gezichtsmasker. Nee, dit gaat om de meer subtiele gewoonten die onderdeel zijn van je dagelijkse routine en impact hebben op jouw leven en je gemoedstoestand.
 
Hoe gezond en gevarieerd eet jij bijvoorbeeld? Beweeg je wekelijks genoeg? En heb je voldoende slaap? Onderhoudt je goede sociale contacten? 
 
Door meer moeite te steken in het verzorgen van jezelf, voel je je gelukkiger, heb je minder stress en ben je productiever.
4. Zet jezelf op de eerste plaats
Waar sta jij op je prioriteiten lijst? De meesten van ons hebben geleerd om rekening te houden met alles en iedereen en dat is helemaal niet slecht. Maar soms verliezen we daardoor onze eigen grenzen uit het oog. We maken opofferingen om het andere mensen naar hun zin te maken, voelen ons schuldig, raken uitgeput en dreigen de belangrijkste connectie met onszelf kwijt te raken. 
 
Zet jezelf op nummer een girl want aan jezelf denken is geen luxe. Als jouw energie namelijk op raakt heb je weinig te geven aan de mensen waar jij het meeste van houdt. Leer voor jezelf op te komen en wees ervan bewust waar je grenzen zijn. Geef die ook aan!
Zelfliefde in actie
Zelfliefde is niet een gedachte. Het heeft te maken met een innerlijk gevoel en het ondernemen van actie. Als je met deze vier stappen aan de slag gaat zal je jezelf meer accepteren en meer van jezelf gaan houden. Het gaat om DOEN. Meer informatie over zelfliefde kan je overal vinden. Hou een dagboek bij waarin jij jouw persoonlijke ontwikkeling bijhoudt. 
 
In het leven hebben we te dealen met pieken en dalen. Wat er ook gebeurt in je leven, het is essentieel om een sterke fundering van zelfliefde te hebben. Het is geen luxe, het is eerder een levensbehoefte. Zeker in de huidige maatschappij waarin individualisme een centrale rol speelt.
 
Hoe meer zelfliefde je voelt hoe gelukkiger je wordt. En hoe meer je terug kan geven aan je naasten en de wereld.

“You can be the most beautiful person in the world and everybody sees light and rainbows when they look at you, but if you yourself don’t know it, all of that doesn’t even matter. Every second that you spend on doubting your worth, every moment that you use to criticize yourself; is a second of your life wasted, is a moment of your life thrown away. It’s not like you have forever, so don’t waste any of your seconds, don’t throw even one of your moments away.”

― C. JoyBell C.

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. wat mooi en goed ook om eens over na te denken! Vooral dat belonen van jezelf, vind ik lastig en zou ik best vaker eens mogen doen.. En zet jezelf op nummer 1! Hier mag ik echt nog wel aan werken.

  2. Dat is een openbaring. Die eerste plaats is helaas door 3 dochters ingepikt maar ik zorg zeker goed voor mijzelf

  3. Wat een mooie blog heb je geschreven! Heel herkenbaar ook. Ik mag soms wel eens wat liever voor mezel zijn.

  4. Mooi verhaal! Ik worstel momenteel vooral met nummer 4 en nummer 3, maar het gaat elke keer een stukje beter!