Ontdek je diepe wensen met deze 4 vragen

diepe wensen | strongbody.nl

Geloof jij dat we hier met een doel zijn? Ik wel. Althans dat wil ik geloven. Het is voor mij onvoorstelbaar dat we hier alleen zijn om te ademen, eten en te werken. Tijd is ons gegund om te ontdekken wat de zin in ons leven is. De grote vraag is: Wat is de betekenis van je bestaan?

diepe wensen | Strongbody.nl

Diepe wensen

Om daar achter te komen moet je eerst je diepe wensen of verlangens ontdekken. Ja die verlangens die je in de loop der tijd ver weg hebt gestopt omdat je afgeleid bent door tegenslagen in je leven. Wij leven van dag tot dag. In een sleur. Alles is praktisch ingesteld. Dromen, wensen en verlangens bieden geen zekerheid. Tenminste dat wordt ons aangeleerd. Fouten maken is niet toegestaan. “Zorg dat je een goede opleiding hebt, doe wat de maatschappij van je verwacht en zoek werk om je huur, boodschappen en je hobby’s te kunnen betalen.”

Laat het rationele denken niet domineren

Praktisch denken is goed. Het brengt orde en structuur in ons leven. Het is lekker veilig en is vaak ook logisch. Maar wordt het niet overschat? Er is namelijk een valkuil…Angst voelt zich het lekkerst in een rationele brein. Zeker wanneer het domineert in je leven. Want wat gebeurt er wanneer je de meeste beslissingen ‘verstandig’ neemt? Het houdt je in je comfort zone en duwt automatisch je intuïtieve diepe wensen ver naar achteren. Verstandig of rationeel denken neemt veel ruimte in. Ruimte die je nodig hebt om te dromen. Om te reflecteren. Om te ontdekken wat de zin in jouw leven is.

Zoek een balans

Wil je een bevredigend en gelukkig leiden? Dan is het belangrijk om een balans tussen je hoofd en hart te vinden. Rationeel denken helpt jou om je dromen te kunnen bereiken. Het leert jou een plan met een einddoel te maken zonder jouw diepe wensen uit het oog te verliezen. Maar wat als je nog niet weet wat je diepe wensen zijn? Ik heb deze vier vragen samengesteld zodat jij ze kunt ontdekken.

Vraag 1. Hoe ziet jouw ideale leven eruit?

Ken je het verhaal van Aladin en de wonderlamp? Wat als je een wonderlamp bezit en alles mag wensen wat je wilt? Wat zou dat zijn? Heb je er ooit over nagedacht om een dromenboekje te maken? Koop een mooi notebook en zoek een rustig moment. En begin met deze zin
“Als ik alles kon wensen zou dit mijn wensen zijn…”

Schrijf alles op wat als eerste bij je opkomt. Denk niet na. Geen twijfel. Just write. Gewoon de eerste gedachten die bij je opkomen. Als je wilt kan je het zelfs onderverdelen in:

 • Persoonlijk wensen
 • Carrière wensen
 • Contributie aan de wereld.

Of andere categorieën die bij je opkomen. Vaak heb je genoeg aan een half uur.

Ben je uitgeschreven? Neem even een moment om te reflecteren wat je in je notebook heb gekladderd. Wees ervan bewust dat deze wensen stiekem in jou zitten en nu de gelegenheid krijgen om zich te openbaren. Het is erg belangrijk om je diepe wensen op te schrijven want dan laat je je onderbewustzijn weten dat je luistert en dat je openstaat voor meer informatie. Gedetailleerder informatie dat je normaal niet zou kunnen zien of horen omdat het rationeel denken domineert maar die wel essentieel zijn om jouw dromen te verwezenlijken.

Vraag 2. Hoe zou je je voelen wanneer je succesvol bent?

“Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes”- Albert Schweitzer

Wat betekent succes en geluk voor je? Niet veel mensen staan erbij stil wat het betekent om echt succesvol te zijn in hun eigen persoonlijke leven. Maar het is belangrijk om deze vragen te beantwoorden anders beklimmen we de verkeerde ladder of nog erger: het staat tegen het verkeerde muur. Want voordat je het weet werk je keihard om je doelen te bereiken om ineens te beseffen dat je het niet voor jouw eigen geluk en succes doet maar voor een ander.

Wil je echt gelukkig en succesvol zijn dan moeten jouw doelen in lijn staan met jouw diepe wensen. Iedereen heeft zijn eigen definities over succes, maar succes is zowel een doel als een reis. Iedere behaalde mijlpaal is een overwinning en dus een succes maar ook onderdeel van je reis.

Zo blijf je happy op Blue Monday met dankbaarheid

 

 

Lees ook: Zo blijf je happy op Blue Monday met dankbaarheid

Vraag 3. Wat zou het voor jou betekenen als de verschillen weg zouden vallen tussen je huidige leven en jouw ideale leven?

Zes maanden voor zijn moord in Oktober 1967 stelde Dr. Martin Luther King, Jr aan een groep studenten in Philadelphia een vraag: “Wat is de blauwdruk van je leven?” (What is your life’s blueprint?)

Hij vergeleek in deze speech het bouwen van een gebouw met het leven. Zonder blauwdruk zijn er geen duidelijke richtlijnen over de constructie en is er geen solide fundering om een stevige huis voor de lange termijn te bouwen. Wij hebben allemaal de kracht om architecten van onze eigen levens te zijn. De vraag is: heb je een solide blauwdruk van jouw eigen leven? Zoniet: met welke diepe wensen zou je die ontwerpen?

Misschien heb je al een soort blauwdruk in je hoofd. Plaats dan de tekening van je huidige leven op je levensblauwdruk en wees bewust van het verschil. Welke verschillen zie je? Wat zou dat voor jou betekenen als de verschillen weg zouden vallen?

Misschien betekent het dat je nooit meer financiële stress zal ervaren. Misschien betekent het dat je relatie met familieleden weer wordt geheeld. Of dat jij je volledige potentieel kan benutten en positieve impact kan hebben in andermans levens.

“Be a bush if you can’t be a tree. If you can’t be a highway, just be a trail. If you can’t be a sun, be a star. For it isn’t by size that you win or fail. Be the best of whatever you are.” – Dr. Martin Luther King, Jr

Vraag 4. Wat zou je doen als je helemaal opnieuw mocht beginnen met de kennis wat je nu hebt?

Wat een mooie vraag he? Het geeft ruimte om jezelf te analyseren en patronen te identificeren. Helemaal opnieuw beginnen betekent dat je bereid bent dingen los te laten die niet meer werken. Of jou tegenhouden om je diepe wensen in vervulling te brengen. Als je een brief naar je jongere IK mocht schrijven, wat zou je erin schrijven en welke tips zou je meegeven? Ik moest er even nadenken maar dit zijn mijn adviezen voor mijn jongere IK:

 1. Luister naar je intuïtie. Het laat je nooit in de steek
 2. Wees niet bang om in actie te komen.
 3. Twijfel niet aan je kunnen.
 4. Hoe vaak je ook valt, sta altijd op en blijf altijd proberen.
 5. Blijf positief, lach veel en koester je innerchild

Het ontdekken van je diepe wensen gebeurt niet na het lezen van een blog, maar het kan je aanzetten om een begin te maken en na te denken over wat je echt wilt in het leven. Kijk dagelijks in je dromenboekje en koester de wensen die uit jouw onderbewustzijn naar buiten zijn getreden.

Duidelijkheid krijgen over je ideale leven verschilt per persoon. Sommige mensen willen eerst meer kennis over persoonlijke en spirituele ontwikkeling voordat ze in actie komen. Anderen gaan meteen aan de slag en brengen meteen veranderingen in hun leven.

Wat ook bij je past…het leven is het mooist wanneer je je hart volgt en het leven kan leiden dat resoneert met je diepe wensen. Maak je dromen één voor één jouw dromen waar!

“Happiness, true happiness, is an inner quality. It is a state of mind. If your mind is at peace, you are happy. If your mind is at peace, but you have nothing else, you can be happy. If you have everything the world can give – pleasure, possessions, power – but lack peace of mind, you can never be happy.” – Dada Vaswani

Veel liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat een toffe blog! Ik hou echt van dit soort dingen. Hier kan ik altijd lekker goed bij nadenken en fantaseren.

  1. Het zijn inderdaad geen eenvoudige vragen. Je hoeft ze gelukkig ook niet allemaal tegelijkertijd te beantwoorden. Het beantwoorden van één vraag is al een proces op zich.

 2. Ja, ik denk er regelmatig aan. Ik denk ook niet dat we hier gewoon zijn om te slapen en eten o.d – Uiteindelijk werkt je hart volgen altijd het beste.

  1. Daar ben ik helemaal mee eens! En eigenlijk ook het natuurlijkst. Het voelt alleen niet natuurlijk aan als het Hoofd dominant is. Maar gelukkig kunnen we dat afleren!

 3. Mooi geschreven. Ik vind dit soort dingen, laat je dromen uitkomen, leef je beste leven en zo, altijd heel erg interessant. Ik lees er veel over, maar doe er verder vrij weinig mee. Misschien toch maar eens gaan doen….

  1. Mooi dat je die kennis al hebt. Nu nog het in praktijk brengen. Het begint met een eerste stap en dan de volgende en weer de volgende. We hebben de neiging om stappen over te slaan wat weer verlammend werkt!

  1. Neem lekker de tijd. Het gaat om het proces en wat je gedurende het proces ontdekt. Het wordt een mooie reis vol soul searching.

 4. Dit is wel een diepgaande blog met vragen waar je even voor moet gaan zitten 😉

  1. Ik ben al heel erg blij als je door de blog bewust worden van deze vragen. De volgende stappen komen wanneer je er aan toe bent!