Een 2-daagse sapkuur is makkelijk te doen! Dit is mijn ervaring

2-daagse sapkuur
Ik ben een health freak maar deze laatste paar maanden waren door dat Corona gedoe op z’n zachtst gezegd ‘minder gezond’. Ik merkte dat mijn hoofd stiekem maar subtiel een onbedwingbare trek naar ongezonde snacks kreeg. In deze blog vertel ik waarom dit moest stoppen. Niet de softy way maar rigoureus met een 2-daagse sapkuur. BAM!
2-daagse sapkuur

Cocoon weekend

Jada, mijn middelste dochter,  had voor haar weekend tripje mijn auto nodig dus ik wist dat ik aan huis gebonden was. De perfecte timing om te cocoonen: geen afspraken, geen prikkels van buitenaf, geen fysieke inspanningen. Heerlijk!
 
Mijn broertje had een half jaar geleden een nieuwe sapcentrifuge voor mijn ouders gekocht dus die confisqueerde ik voor het weekend. Geen sapcentrifuge in huis? Vraag even rond . Er is altijd wel iemand die zo’n onding in huis heeft.
 
Goed voorbereid ging ik het weekend in. Arnoud was mijn partner in crime. De avond ervoor nog even goed bunkeren met een vegetarische hamburger  en ik had alle ingrediënten in huis.  Zaterdagochtend was ik er helemaal klaar voor!
2-daagse sapkuur

Wat houdt een sap weekend in?

Uhm….eigenlijk is het simpel. Geen stress over wat je moet koken of welke boodschappen je moet doen. All you need is fruit, groente en een sap centrifuge. Makkelijker bestaat niet. Sapjes kan je tegenwoordig kant en klaar kopen maar die zijn best prijzig. Of je kan net zoals ik het zelf doen. Ja het kost moeite maar het heeft ook wat therapeutisch. “Huh, therapeutisch?” zal je wel denken. Ja. Je warmt je lichaam emotioneel op voor wat er gaat komen. En na 1 a 2 uur persen krijg je enorm veel waardering voor deze sappen!
 
De sappen maken ging easy peasy met deze sapcentrifuge.  Een grote opening. Makkelijk voor grote stukken fruit. Dit bespaart tijd en energie want bij andere sapcentrifuges moet ik het veel kleiner snijden. De pulp gooide ik in mijn Bokashi emmer dus die kan ik mooi recyclen.
 
De volgende vier sappen maakte ik klaar (recepten staan onderaan de blog)
 
 1. Groene sap
 2. Ananas Appel Komkommer sap
 3. Wortel Appel Bieten sap
 4. Selderij Citroensap
Als je dit lijstje ziet, dan denk je: “WTF. Hoe kan ik de dag hiermee doorkomen?”
Geloof me of niet: het is echt genoeg! 
 
De rode bietensap was mijn favoriete sap: zoet, comforting en vullend. De ananassap en de selderijsap kwamen op een gedeelde tweede plek en de groene sap eindigde op de laatste plek. Niet erg verrassend denk ik!
 
Effe voor de duidelijkheid: ik ben geen specialist of ervaringsdeskundige. Dus besloot ik het op de intuïtieve manier te doen.  Vier verschillende sappen en drinken wanneer ik trek krijg. Dat waren mijn enige regels. Lekker met de flow meegaan.
2-daagse sapkuur
2-daagse sapkuur
2-daagse sapkuur

Hongerig gevoel

Je hoopt het niet maar dan ineens kan je trek hebben! What to do?? Je eerste reactie is

“foooooood!!”.

 
Bam! Je wordt geconfronteerd met je eet conditionering. Het liefst grijp je naar wat te eten maar er is alleen sap.
 

Help!

Het beste is om weg te blijven van eten. Kaylee (mijn jongste dochter) had ik geïnformeerd dat ik niet zou gaan koken om alle verleidingen te vermijden. Maar geur is ook gevaarlijk! Toen Kaylee een heerlijke zalm bakte kregen Arnoud en ik het wel even moeilijk. Het rook zo heerlijk!
 
Oke, even alle zintuigen uitschakelen. “Ik ben er niet. Ik ben er niet”.
 
En ook wanneer je de keuken binnen komt moet je de pan straal voorbij lopen. Waag het niet om te kijken anders ben je de pineut!
 
Een andere tip: vermijd eetprogramma’s! Ga jezelf niet kwellen met Masterchef.  Of op Instagram naar food foto’s kijken! Het is een no no!
 
Deze kuur helpt ook om je gedachten over eten een reset te geven. Je hoeft niet toe te geven aan deze conditioneringen. Deze kuur is ook niet perse om af te vallen maar een start te maken om (weer) een gezonde lifestyle op te pakken en je organen een beetje rust te geven.
 
Vroeger struggelde ik met honger gevoel omdat ik in het verleden een aantal keren knock out ging wanneer ik honger kreeg en te weinig at. Er ontstond onbewust een slechte relatie met honger en ik was ervan overtuigd dat ik zou gaan flauwvallen op het moment dat mijn maag ging knorren. Ik zei ook altijd voor de gein: “Als er oorlog uitbreekt en er is geen eten, dan ga ik als eerste dood.”  Onzin natuurlijk.  Maar ik heb hard moeten werken om van die associatie met honger af te komen.

Intermittent Fasting

Intermittent fasting heeft mij daarbij echt geholpen.  Om een andere mindset te koppelen aan hongergevoel. Bij Intermittent Fasting heb je namelijk twee tijdramen: vasten en eten.
 
Tegenwoordig doe ik drie à vier dagen in de week aan Intermittent Fasting en ik vast dan 12-14 uur per dag. Ik sla het ontbijt over en mijn eerste voedsel heb ik om twaalf uur ‘s middags binnen. Rond acht uur in de avond stop ik met eten. Maar in het weekend laat ik het los want van gezelligheid gepaard met eten word ik gelukkig!

Rekken, chillen en Netflix

Ik had geen idee hoe ik zou reageren op de twee-daagse sapkuur maar voor de zekerheid had ik nada ingepland. Ik adviseer dan ook om bij een eerste keer niets doen. Probeer het bewust te ervaren en in rust te dealen met eventuele saboterende gedachten die uit het niets naar boven kunnen komen.
 
Voor mij was het een bank-met-dekens-en-Netflix-weekend. Arnoud en ik hebben trouwens zo genoten van een fantastische serie: Love on the Spectrum. Het gaat over mensen met autisme die gaan daten. Wat een heerlijkheid die eerlijkheid van ze!
 
De tweede dag begonnen we onze dag met meditatie en rekken. En natuurlijk onze life saver: Netflix. Een weekend van bezinning. Ik voelde mijn lichaam de tweede dag tot rust komen en voelde dat het niet zo hard hoefde te werken om eten af te breken. Even een kort moment in de ochtend tijdens de sappen maken kreeg ik honger. Glas sap naar binnen en het was verdwenen. De rest van de dag heb ik me geen enkel moment hongerig gevoeld.
2-daagse sapkuur

Hoe voelde ik me daarna?

Fantastisch!

Ik had het sappen gerust kunnen doortrekken naar een derde dag maar alle ingrediënten waren op. Ik voelde me echt super na deze twee-daagse sapkuur. Het heeft mij geïnspireerd om de volgende keer een driedaagse kuur te doen. Ik plak dan meteen twee dagen met raw vegan food er achter aan. Misschien krijg ik dat gevoel wat ik op de retraite in Ibiza kreeg terug!
 
Geïnteresseerd geraakt? Ik zou zeggen: JUST DO IT! Niet twijfelen. Niet angstig zijn. Je kan altijd stoppen. Maar ik weet zeker wanneer je de eerste dag bent doorgekomen, je al effect voelt en door wilt gaan.
 
Hieronder vind je de recepten. Het is per persoon per dag.
Groene sap
1 handvol boerenkool
1 handvol spinazie
1 gepelde kiwi
2 Granny Smith appels
1 banaan (samen pureren in de blender)
Schenk water bij tot 500 ml
 
Ananas Appel Komkommer sap
½ ananas (geschild)
2 rode appels
½ komkommer
 
Wortel Appel Bieten sap
2 rode bieten (geschild)
2 wortels (geschild)
2 rode appels
 
Selderij Citroensap
5 stengels bleekselderij
1 komkommer
1 groene appel
1 citroen (geschild)
stukje gember
handjevol peterselie
 
En juicen maar!! Enjoy!
 
Liefs,
 
 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Wat een felle kleurtjes zijn die drankjes zeg! Het ziet er in ieder geval wel vrolijk uit. En twee dagen is inderdaad te overzien.

 2. Wat goed dat je jezelf zo goed hebt voorbereid. En ook dat je het hebt volgehouden.
  Ik heb er wel eens over nagedacht maar kon mij niet over de onzichtbare drempel krijgen. Het intermitting fasten kom ik steeds vaker tegen. Klinkt interessant om wat meer informatie over mee te krijgen. Echt ontbijten doe ik ook niet, dus misschien is dit een mooie stap om eens mee te beginnen.

 3. Hmmm nee ik zou geen seconde redden maar een bank-met-dekens-en-Netflix-weekend klinkt wel altijd goed. Ik ken die serie niet, ik ga het even uitchecken!

 4. Ik vast sowieso elk jaar tijdens de ramadan. Het is niet alleen goed voor je lichaam en geest. Het heeft iets spiritueels. Dus ik geloof er wel in!

 5. mijn dieetisten raden dit altijd af, en dit is ook een no go voor mij, maar het ziet er wel heel vrolijk uit D:

 6. zeer accurate review! bedankt voor de openheid 🙂 dit heeft me erg gemotiveerd en ik zie goede resultaten