Plantbased Tuesday: Bruine bonen met rijst en ‘kipstuckjes’

Bruine bonen met rijst en kipstuckjes

Ook zo gek op BB met R: Bruine Bonen met Rijst? Normaal wordt dat in de Surinaamse keuken klaargemaakt met kip, zoutvlees en (rook) worst, maar als vegetariër heb ik er een plantaardige versie van gemaakt: bruine bonen met rijst en kipstuckjes. Deze beroemde kipstuckjes van de Vegetarische Slager is een vleesvervanger en er is tegenwoordig zoveel keuze daarin. De producten van De Vegetarische Slager behoren tot mijn favorieten.

De kipstuckjes zijn ideaal voor dit gerecht en het is ongelooflijk dat ze een product bestaande uit 93% soja structuur (water, soja-eiwit concentraat, zout), zonnebloemolie en natuurlijk aroma kunnen maken die eruit ziet als kipfilet, maar ook smaakt naar kip! Een fantastisch product waarmee vlees in andere Surinaamse gerechten vervangen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan roti of in combinatie met kouseband. Yummie!

Bruine bonen met rijst en kipstuckjes

Maggi blokjes

Voor dit gerecht heb ik een typisch Surinaams ingrediënt gebruikt, namelijk de maggi blok. In de Surinaamse keuken is dit onmisbaar en ondanks dat het makkelijk is deze ‘magische’ blokjes in alle Surinaamse gerechten te gebruiken probeer ik er toch rekening mee te houden.

Op het pakje staat dat het de volgende ingrediënten bevat: zout, smaakversterker (E621), glucosestroop, plantaardige olie, suiker, kleurstof (E150c), zonnebloemolie, specerijen, aroma en specerijextract. Zoals je wellicht weet is het beter om E-nummers te vermijden en is de kans groot dat je teveel zout binnenkrijgt. Dus gebruik het met mate.

Gelukkig kook ik niet elke dag Surinaams omdat ik ook gek ben op andere keukens en dus is het niet erg om once in a while de maggi blokjes te gebruiken.

Bruine bonen met rijst en kipstuckjes

Madam Jeannette
Oh I love spicy food en een verse Madame Jeanette peper hoort erbij! Arnoud snapt er niets van waarom ik het mezelf aan doe: de hete tong en de buikpijn achteraf, maar ik kan er niets aan doen. Ik ben gek op pittig eten!

De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat en is verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort. Ik kook altijd de peper in zijn geheel mee met het gerecht en laat het tijdens het stoven zacht worden. Snij het niet open tijdens het koken, anders wordt het gerecht veel te pittig.

Bruine bonen met rijst en kipstuckjes

Bruine bonen met rijst en kipstuckjes

 

Benodigdheden (voor 3-4 personen)

  • 1 grote pot Hollandse bruine bonen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui (versnipperd)
  • 1 knoflook teentje (geperst)
  • 1 tomaat ( in stukjes gesneden)
  • 4 maggiblokjes
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 pak (Vegetarische Slager) kipstuckjes (in stukjes gesneden)
  • 4 pimentkorrels
  • 2 laurierbladen
  • 1/2 el suiker
  • 1 glas water
  • 4 takjes selderij ( fijngesneden)
  • Rijst voor 3-4 personen

Optioneel:

  • Voor de spicy liefhebbers- Madame Jeanette peper toevoegen en mee koken in de pan.
  • Komkommer op azijn

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een pan en bak de uien en knoflook lichtjes bruin.
  2. Voeg de tomaten, tomatenpuree en maggi blokjes toe. Pers de maggi blokjes met de roerlepel fijn en kook samen.
  3. Voeg de kipstuckjes toe en bak mee met de saus.
  4. Doe dan de pot bruine bonen erbij en roer samen met de kipstuckjes. Voeg de laurierbladen, suiker en pimentkorrels na het roeren toe. Laat pruttelen voor 30 minuten op zacht vuur.
  5. De selderij kan met de pimentkorrels toegevoegd worden, maar zelf kook ik het de laatste 5-10 minuten mee omdat zo de smaak van de selderij behouden blijft.
  6. Kook tijdens het koken van de bruine bonen de rijst.
  7. Proef de bruine bonen en voeg eventueel een beetje zout naar smaak er aan toe.
  8. Schep de rijst op een bord en doe de bruine bonen er door heen. Garneer eventueel met extra selderij en komkommer op azijn.
  9. Hou je net zoals ik van pittig? Voeg dan een stukje van de Madame Jeanette er aan toe.

 

Enjoy!

Hou jij ook van Surinaams eten?

 

Liefs,

Handtekening Juliette

 

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Oeh Surinaams eten is zo vreselijk lekker.
    Mijn oma kon zo heerlijk koken. Een waar feestje als we naar haar toe gingen.
    De Surinaamse kip, de Pom. Niemand maakte dat zo lekker klaar dan Oma dit kon.
    Dit gerecht hierboven sla ik alleen over. Ben niet zo van de bruine bonen.

  2. Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar de kipstuckjes. Daar ga ik binnenkort even voor kijken.

  3. Zo leuk om te zien dat je aan het experimenteren bent en een gewone maaltijd vegetarisch maakt. Het ziet er heerlijk uit!

  4. Oeeeh dit ziet er werkelijk heerlijk uit zeg. Ben gek op bruine bonenm