Discipline ontwikkelen sucks: 5 tips om het toch te leren.

Gebrek aan discipline is vaak wel een oorzaak dat wij onze (sportieve) doelen niet bereiken. Je verlangt naar een killer summerbody, maar je tijd doorbrengen als een coach potato met een zakje chips en een fles cola zal niet het gewenste effect hebben. Of je droomt om miljonair te worden, maar tenzij je een rijke stinkerd trouwt, een miljoen erft of de loterij wint, gaat dat niet zonder een solide plan gebeuren.

Waarom is het verdomd moeilijk om discipline te ontwikkelen? Nou heel eenvoudig: we zijn liever lui dan moe! Discipline eist namelijk hard werken en veel training! Het vergt nieuwe gewoontes, veranderende denkpatronen en je moet continue actie nemen. Pffff…kortom it’s hard work, baby.
Maar daarom zijn de succesvolle mensen ook de mensen die bereid zijn om deze bumpy road te betreden. Terwijl de rest van de bevolking soms automatisch voor de easy road kiest, zoeken zij ‘problemen’ op om hun doelen te bereiken. Vaak zien we niet wat er allemaal behind the scenes gebeurt: de pijn, duizenden uren van super-focused werk, stress en het ongetemde verlangen om een top prestatie te leveren. Zij zijn bereid om discipline en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Tegenslagen doen nog steeds pijn, maar hun grote vraag is: hoe snel sta ik weer op?

Waarom is discipline zo belangrijk?
Het heeft eigenlijk iets magisch: je kan het niet zien, proeven of ruiken, maar het effect kan immens groot zijn. Het kan je transformeren van dik naar dun, van slap naar gespierd, van dom naar slim, van arm naar rijk. Discipline maakt je gelukkig. Dat gevoel van top prestatie bereikt door pure focus geef je enorm veel energie.

Hoe zit het met jouw discipline en doorzettingsvermogen?
Discipline is net als een spier. Het kan getraind worden. Op de schaal van 1 tot 10, waar zit jij? Zit je onder de 6, ga dan met deze volgende tips aan de slag!

stop met excuses

We kunnen altijd excuses vinden om niet onze dromen na te jagen, om geen actie te ondernemen, om geen risico’s te lopen en we kunnen onszelf als de beste overtuigen.
“Ik ben te oud.”
“Ik heb geen geld.”
“Ik ben te moe.”
“Ik begin volgende week. Volgende maand. Volgend jaar.”
“Het is niet de juiste tijd.”
“Ik heb geen lef.”

Misschien herken je één of meerdere van deze excuses? We kunnen alleen de eerste stap naar discipline nemen, zodra we stoppen met onszelf voor de gek te houden waarom wij het niet kunnen. Het wordt tijd om een leven te leiden waarin we ons dromen kunnen omzetten in realiteit.

elimineer

Ik ben zelf erg gevoelig voor verleidingen en word snel geprikkeld door dingen om me heen. Door het verwijderen en elimineren van verleidingen kan je je eerste stap zetten om je discipline te verbeteren. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Verwijder dan alle junk food uit je keukenkastje. Wil je gefocust werken, zet dan je mobiel 45 minuten op vliegtuigstand. Zelf werk ik graag met Deep Focus Music op de achtergrond of heb ik mijn oortjes in om me af te zonderen van alles op dat moment. Je kan je focussen op ware succes door slechte invloeden te minimaliseren.

blijf in beweging

Onderschat de kracht van sporten niet. Niet alleen verbetert het jouw fysieke en mentale conditie, maar ook je slaapkwaliteit. Je gaat je sterker voelen en je herstelt sneller van tegenslagen. Nog een belangrijk voordeel: het versterkt je willpower! Met bijvoorbeeld de 10 Day Pilates Challenge ontwikkel je in 10 dagen extra discipline om je lichaam te trainen naar een sterk lichaam met Pilates. Als je support nodig hebt van andere mensen, wordt dan gezellig lid van de #teamstrongbody community. We zijn je persoonlijke cheerleaders!

smart doelen

Wanneer je doelen stel, zorg ervoor dat ze SMART zijn. Een SMART-doelstelling is namelijk richtinggevend: het geeft aan wat je wilt bereiken en welke resultaten wanneer moeten worden bereikt. Door een doelstelling SMART te formuleren is de kans groter dat er in de praktijk iets van terecht komt.

Specifiek: Zorg voor een duidelijke omschrijving van de te bereiken prestatie.
Meetbaar: Hoe kan je meten dat het resultaat is/wordt bereikt?
Acceptabel: Doe je niemand kwaad om je doelen te bereiken?
Realistisch: Is het uberhaupt haalbaar om je doelen te bereiken? Het mag uitdagend zijn, maar het mag je niet verlammen.
Tijdgebonden: Wanneer begin je en wanneer moet je doel behaald zijn?

Een voorbeeld kan zijn: Op 31 augustus 2016 wil ik 10 kg zijn afgevallen door 4x in de week te sporten en elke dag minstens één gezonde maaltijd te eten.

role models

Waarom de wiel opnieuw uitvinden? Observeer. Zoek de juiste mensen in je leven en laat je inspireren! Kijk hoe zij door discipline en dagelijkse gewoontes hun doelen bereiken. Vraag ze om advies over wat werkt voor ze en wat juist niet werkt voor ze. Role models zijn net verborgen schatten door hun kennis en kunnen jou helpen om met zelfvertrouwen en trots door eventuele moeilijke situaties te komen. Role models kunnen vaak de beste en fijnste route naar zelfbewustzijn zijn.

Discipline brengt stabiliteit en structuur in je leven. Het leert een persoon om verantwoordelijk en respectvol te zijn. Tegenwoordig verlangen wij naar ‘instant gratification’. Het moet snel, sneller en snelst. Het gaat ten koste van lange-termijn en duurzame doelen. Daarom is discipline een cruciale skill om te hebben wanneer je gelukkig wilt zijn en je doelen wilt bereiken. Het geeft jou namelijk de kracht om problemen die jouw pad kruisen te overwinnen. Heel veel succes met de tips!

Liefs,

StrongbodyNL, Challenge, Juliette Amadsoedjoek

Laat gerust je comment achter aangezien ik je oprechte feedback enorm waardeer. Jouw inzichten kunnen voor mij en lezers van deze blog heel leerzaam zijn. Alvast bedankt!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat een goed en inspirerend blog Juliette! I love it Let’s work those muscles