Geluk in verhouding tot de 80-20 regel

Geluk in verhouding tot de 80-20 regel

Het leven is één grote verrassing en een gevoel van geluk kan onverwachts in de gekste vormen in je leven verschijnen. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord over geluk in verhouding tot de 80-20 regel? Het 80-20 principe is in 1897 benoemd door de Italiaans econoom Vilfredo Pareto en wordt ook weleens de Wet van Pareto genoemd. Hij kwam tot de ontdekking dat slechts 20% van de totale Italiaanse bevolking 80% van het land bezat. Hij paste dit principe ook toe op het bedrijfsleven en onderzocht verschillende industrieën. Met als conclusie dat 80% werd geproduceerd door slechts 20% van de bedrijven.

 

Volgens dit principe bestaat er dus een scheve verhouding bestaat tussen inspanning en resultaat. Met een relatieve kleine inspanning (de 20%) kan je al 80% van de gewenste resultaten behalen.

 

Wat houdt de 80-20 regel voor ons in?

Dat je bijvoorbeeld maar 20% van je garderobe 80% van de tijd draagt. Of dat je 80% tijd doorbrengt met slechts 20% van al je vrienden en familie. In economische zin is vaak 20% van de klanten van een bedrijf verantwoordelijk voor 80% van de omzet. Komt het jou bekend voor dat je slechts 20% van je schoenencollectie draagt? Wist je trouwens dat het weekend 20% (nou ja 28%) van je tijd beslaat en dat we daarin de dingen doen die ons het gelukkigst maken? Voor bloggers geldt dit natuurlijk ook: 80% van je artikelen worden gelezen door 20% van je bezoekers. En wat dacht je hiervan: 20% van de mensen is in het bezit van 80% van de rijkdom over heel de wereld. Scary hè?

Mijn eigen ervaring

Deze blog draait om gelukkig zijn en ik deel graag met jullie hoe ik deze regel toepas voor mijn eigen geluk. Hoe ervaar ik dan geluk in verhouding tot de 80-20 regel? Zelf pas ik het op verschillende onderdelen van mijn leven zoals voeding, bewegen, gedachten en communicatie toe. Gelukkige mensen leggen zichzelf geen 100/0 regel op waarin fouten niet zijn toegestaan en dus gun ik mezelf die 20% om fouten te kunnen maken, ervan te leren en te groeien.

Een 100% continue gevoel van geluk bestaat ook niet. We hebben momenten dat we ons kut, boos of gefrustreerd mogen voelen. Een tegenslag kan onverwachts vanuit alle mogelijke hoeken komen. Of het nu je werk, familie, vrienden, partner of kinderen betreft. Het is ok om je daar rot over te voelen, belangrijk is wel om terug te gaan naar dat 80% positief gevoel.

Misschien zijn jullie bekend met mijn plantaardige recepten met Plantbased Tuesday en ondanks dat ik plantaardig kook, ben ik geen veganist. Dit is een bewuste keuze, omdat ik mezelf die 20% gun om te ‘zondigen’. Soms komt het voor dat ik buiten de deur gerechten eet die zuivel bevatten of zelfs vis eet wanneer ik er echt heel erg trek in heb. Ik weiger mezelf te pijnigen en te straffen als dat weleens gebeurt. Want ik weet dat super strikt zijn me kan demotiveren. Ik weet dat dit stukje vrijheid die ik mezelf gun ervoor zorgt dat ik dit op lange termijn op een harmonieuze manier met mezelf kan volhouden.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor spiritualiteit. Ik heb een bewuste keuze gemaakt om niet te kiezen voor een bepaald geloof of geloofssysteem. Er is namelijk in mijn opinie niet één waarheid. Er zijn verschillende religies met verschillende principes. En bij elk systeem kan je waardevolle lessen vinden. Terwijl ik 80% voor eigenliefde kies, geef ik mezelf de ruimte om 20% te leren van andere geloofssystemen. Juist door mijn bewuste keuze om mij niet te verbinden aan een bepaald geloofssysteem, kan ik onbevooroordeeld door het leven gaan. En maakt het voor mij mogelijk om compleet onbevangen naar mensen te luisteren en te begrijpen hoe zij vanuit hun referentie kaders communiceren.

Gelukkig zijn met de 80-20 regel

Hoe pas jij het toe in je leven?

 • Kies 80% voor positieve gedachten en geef jezelf de vrijheid om 20% boos of verdrietig te kunnen zijn. We kunnen niet alles bekleden met de mantel der liefde, maar wees bij elke situatie ervan bewust wat de intentie is.
 • Ga je veranderingen door? Gun jezelf om organisch te veranderen en te groeien. Kwets je innerchild niet wanneer de veranderingen niet meteen lukken. Wees lief voor jezelf. Geef jezelf de vrijheid om die 20% fouten te kunnen maken.
 • Wees in je praktisch leven ervan bewust hoe die 20%  jou meer kwaliteit van leven kan geven. Scan de overige 80% activiteiten en probeer die te schrappen.

Geluk in verhouding tot de 80-20 regel is dus niet zo moeilijk. Je kan gelukkig zijn met de 80-20 regel, want het maakt het leven lekker simpel en helder. Ontdek wat die 20% geluksinjecties zijn, zodat je alle andere onnodige ruis kan uitschakelen. Zo hou je meer tijd over voor mensen en situaties die jou echt gelukkig (kunnen) maken.

Hoe kijk jij naar geluk in verhouding tot de 80-20 regel?

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Ik moet zeggen dat ik eerder denk dat je 20% gelukkig kunt zijn en dat je 80% van het leven het best moeilijk hebt. 80% gelukkig zijn lijkt me fijn, maar niet echt haalbaar. Een interessante post dit, het zet me aan het denken.

 2. Ik heb dat zo niet – ik beperk me in het kopen van schoenen of kleren en wissel dan ook geregeld zodat ik alles regelmatig draag 🙂

 3. Wat een mooi blog. Het zet je aan het denken en niet alleen mij als ik de reacties lees haha.
  Ik ben eigenlijk helemaal niet bezig met hoeveel % ik gelukkig ben of hoeveel ik daar niet gelukkig van ben. Ik ben nl heel slecht in %…. Ik ga liever af op waar ik op dat moment de meeste baat bij heb…

 4. Ik ben vertrouwd met de 80/20-regel in de economie en had er nog nooit bij stilgestaan dat die natuurlijk ook op andere zaken toegepast kan worden! Dank voor het inzicht 🙂

 5. Ik vind het leuk om te lezen hoe jij zo de 20/80 dingen uit je schudt. Ik kan zelf geen enkel voorbeeld verzinnen,haha. Maar ik denk dat ik 80% mij gelukkig voel

 6. Ik kende de 80-20 regel nog niet, leuk om te zien hoe je deze regel toepast op geluk.