Gezond eten tijdens je vakantie: 7 handige tips

Gezond eten tijdens je vakantie: pad thai
Jeeej! Het is vakantie tijd! Dat betekent genieten op verschillende gebieden: rust van thuisomgeving, andere culturen ontdekken, nieuwe plekken zien maar ook heerlijk eten. Ik ben gek op eten en wil altijd wel nieuwe gerechten proberen maar als ik niet oppas blijven de extra kilootjes langer plakken dan mijn summer glow! Dus het blijft belangrijk om gezond te blijven eten op vakantie anders betaal ik weken na thuiskomst de prijs ervoor. Ik heb in de loop der tijd mijn balans erin gevonden en deze tips deel ik graag met je!

Het is een uitdaging

Gezond blijven eten tijdens je vakantie is een uitdaging. Jezelf verwennen hoort erbij en het is moeilijk om nee te zeggen tegen ‘slechte’ voeding en drank. Ik trek op vakantie vaker een fles wijn open en eet er graag heerlijke (ongezonde) snacks bij. Dat is thuis toch heel anders! Ik drink namelijk alleen alcohol in het weekend en ik snack bijna nooit.
 
Maar het is begrijpelijk! Het is menselijk en heerlijk om jezelf te laten gaan. Even geen regels….maar toch is het belangrijk om het in de gaten te houden. Geniet…maar sla niet door. Want zelfs op vakantie is balans belangrijk.
 
Gezonde voeding zorgt voor energie tijdens je vakantie. Of je nu een stranddag in heb gepland en uren wandelt door een stad of een bos: je wilt al je activiteiten met veel energie doen. Het is goed om er van te voren over na te denken. Dan weet je waarom je het doet en kan je jezelf beter beheersen.

1. Wees bewust van 'ongezonde' voeding.

We eten op vakantie véééél meer dan thuis. Uit eten hoort bij vakantie en vaak bestellen we bij het hoofdgerecht een voorgerecht en soms een toetje erbij. Zonder dat je het doorhebt komen die extra calorieën erbij. Zeker wanneer je alles wilt proeven net zoals ik!
 
Ga je maar één of twee keer uit eten, dan is het natuurlijk geen probleem. Geniet er van! Het wordt een probleem wanneer je de hele vakantie dit blijft doen. Dus wees ervan bewust wanneer je jezelf een verwenmoment gunt en balanceer dat op andere dagen met een lichte en gezonde maaltijd.
 

2. Pak gezonde snacks in

Ik boek het liefst een appartement met keuken op Airbnb waar ik gezonde maaltijden kan koken.
 
Ik maak graag urenlange wandelingen door een prachtige streek of een bos en vind het fijn dat ik gezonde en voedzame eten bij me heb. Mij maak je echt niet blij met een cafeetje of restaurant waar ze alleen patat en gefrituurde gerechten serveren. No way!
 
Voor een grote wandeling maak ik een heerlijke quinoa salade om mijn energielevel op peil te houden. Ik neem vaak twee afhaalbakjes van thuis mee en pak de salade op die manier in. In de rugzak ermee en ik ben klaar om te gaan!
 
Gezonde snacks zoals bananen, appels, noten, muesli repen zijn ook erg handig om mee te nemen als je ineens trek krijgt en helpen je die vieze snelle snack toch niet te bestellen!
 
Heb je een eigen keuken tot je beschikking tijdens je vakantie? Probeer dan ook deze heerlijke snacks: 

3. Behoud je goede eetgewoonte

Ga niet helemaal los! Vergeet je groente en fruit niet en wees ervan bewust dat je genoeg vitamientjes tijdens je vakantie binnen krijgt. Bewust eten verandert niet omdat jij nu ergens anders bent.

Je hoeft je natuurlijk niet heel strikt aan de regels te houden, maar zorg er wel voor dat je het nog onder controle hebt. Heb je de ene dag (te) veel vettige en vieze patat en pizza gegeten, dan bestel je de volgende dag iets lichters en gezond om te balanceren. 

4. Wees bewust van wat je drinkt

Vergeet niet veel water te drinken en zorg dat je genoeg vocht binnen krijgt. Vermijd zoveel mogelijk drank zoals frisdranken en sappen die suiker bevatten.

Let ook op de alcoholische dranken. Af en toe een wijntje is prima maar zorg dat het niet uit de hand loopt. Alcohol bevat vaak veel suiker en onttrekt veel energie uit je lijf. Geniet van je wijntje maar drink met mate. 

5. Blijf in beweging

Als je tijdens je vakantie in beweging blijft met Pilates of met een andere sport dan heb je de neiging om gezond te blijven eten.

Je voelt automatisch dat je lichaam behoefte heeft aan voedzaam eten dat vezels, eiwitten en niet teveel troep bevatten. Je lichaam geeft automatisch aan dat het wilt herstellen met gezonde verse voeding.

Gezond eten tijdens je vakantie: pilates

6. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je verzadigd bent

Het klinkt heel simpel maar vaak eten we eerder omdat we trek hebben in een snack dan dat we daadwerkelijk honger hebben. Er is zoveel overvloed om ons heen. Eten is altijd aanwezig en zeker wanneer in de ‘holiday-mood’ bent.

Tig restaurantjes kan je bezoeken,  er is veel streetfood beschikbaar en chips, chocola en snoep proppen we veel makkelijker naar binnen dan wanneer we weer thuis zijn. Dus wees ervan bewust wanneer je echt honger krijgt en probeer dat gevoel van comfort eten te onderdrukken.

7. Geniet van je vakantie

Gezonde voeding moet niet jouw main focus zijn op vakantie. Je moet er gewoon van genieten en het moet geen stress opleveren. Gaat het af en toe fout? Dat is geen probleem! Probeer het weer op te pakken als je er de energie voor hebt.

Het is eigenlijk heel simpel: Verwen jezelf zo nu en dan en probeer de beste eetkeuzes voor jezelf te maken!

Heb jij nog andere tips om gezond te blijven eten?

Liefs, 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ja ik herken het wel. Op vakantie gaan we toch altijd ongezonder eten. Ik heb ook niet echt een tip behalve veel fruit eten. Het is vaak lekkerder op de vakantiebestemming 🙂 Ik vind die avocado springrolls er overigens wel erg lekker uitzien!

  2. De laatste dagen ben ik ook bezig met gezond eten en vooral meer water drinken.

  3. ik eet niet gezond omdat het moet, en dat is denk ik de kern van het verhaal. Als je gezond eet omdat het moet, heb je de nijging de teugels te laten vieren. Ik eet gezond omdat ik het prettig vind. En ik ben niet heel strak in de leer, kleine zondes horen er gewoon bij. Op die manier ga ik nooit echt en volledig de mist in

  4. Ik heb dat nooit zo een uitdaging gevonden, denk ik.
    Ik vind het wel fijn om een beetje vertrouwd te blijven eten. Ik merk ook dat mijn darmen het helemaal niet leuk vinden als ik de teugels eens los laat en dan hunker ik vanzelf weer naar mijn manier van eten…. Ik heb leren intuïtief eten met behulp van een diëtiste en dat is best fijn, ik volg dus ook geen voedingsregels, diëten of wat dan ook. Mijn lichaam geeft zelf echt wel aan wat eht nnodig heeft, ongeacht waar ik ben.

  5. Wat een handige en fijne tips geef je! Ik probeer de basis goed te houden (minimaal 2 liter water, 250 gram groenten & 2 stuks fruit per dag, volkoren producten en beweging).

  6. Ik neem mijn eiwitpoeder en proteine ijskoffie drankjes altijd mee om er zeker van te zijn dat ik voldoende eiwitten binnen krijg, want dat krijg je bijna nooit op vakantie.