Jarige Jet is 46 en vindt het geweldig, want ouder worden is leuk.

strongbodynl, 46 jaar

Ik heb de onbevangenheid van een baby, de nieuwsgierigheid van een kleuter, de energie van een tiener, het lichaam van een twintiger, de ambities van een dertiger, sex als een ervaren veertiger en de wijsheid van een honderdjarige. Jeeeej! Ik ben jarig vandaag! Zesenveertig alweer! Ouder worden is leuk en de eerste stapjes richting de vijftig zijn gezet. Ik heb er zin in!

Het klopt echt wat ze zeggen: Age is just a number. Oke, ik kan niet meer zonder een leesbril en in de ochtend moet mijn gezicht vaker uit de plooi worden gestreken. Twee nachten doorhalen staat gelijk aan zelfmoord en het eten van een patatje wordt bestraft met een zwembandje rond de middel. Buiten dat heb ik totaal geen problemen met ouder worden. Ik kijk er zelfs naar uit!

Vijftig is de nieuwe dertig

Het duurt voor mij nog vier jaar maar zodra je de vijfenveertig bent gepasseerd wordt je toch geconfronteerd met de big five zero. Gelukkig is vijftig tegenwoordig de nieuwe dertig! Toen mijn ma haar vijftigste verjaardag bereikte, had ik net haar zesde kleinkind uitgepoept. Voor mij heel onvoorstelbaar om dat te bedenken. Ik heb fitte, jeugdige eind veertigers om me heen die nog midden in het leven staan. We genieten nog van een festivalletje tussen de twintigers, we houden van een wijntje en hebben heel veel lol! Eigenlijk voel ik me niet anders dan twintig jaar geleden. Het enige wat erbij is gekomen is levenservaring en wijsheid. Nou een betere combinatie kan je niet hebben!

Zesenveertig jaar is voor mij slechts het begin van de tweede helft van mijn leven. Als ik geluk heb heb je nog zeker veertig jaar last van mij! Ik wil nogal wat dingen van mijn bucketlist afstrepen en ik heb nog veel te vertellen aan de wereld. Een ding is voor mij echter wel belangrijk: ik wil gezond oud worden.

Gezond oud worden

Natuurlijk kan je niets voorspellen, maar ik zal zeker mijn best doen om mijn lichaam in een zo goed mogelijke staat te houden. Ik geloof namelijk dat je op een gezonde manier oud kan worden. Er is geen levenselixer, maar het is eerder een combinatie van goede voeding, voldoende en bewust bewegen, leven zonder stress en zorgen dat je jeugdige en positieve mensen om je heen hebt. En volgens mij heb ik dat goed voor elkaar!

Ik eet geen vlees en gebruik zo min mogelijke dierlijke producten in mijn voeding. Ik ben een bourgondische plantrijke eter (bestaat dat eigenlijk?). Balans is voor mij de sleutel want eten mag geen stress opleveren voor me. Het moet gezellig, heerlijk en voornamelijk plantaardig zijn. Buiten de deur ben ik minder streng, omdat veganistisch eten niet zo makkelijk te doen is. Soms kan het gebeuren dat er zuivel producten in zitten en dat is prima.

Als Pilates trainer besteed ik veel tijd aan bewust bewegen. Mijn lijf is mijn beste vriendin en ik ken haar letterlijk van top tot teen. Door onze hechte relatie luister ik goed naar haar. Ik koester haar. Zegt ze: “Ho, je doet teveel en je hebt rust nodig.” Dan luister ik braaf en dan zorg ik dat ik rust pak.

Stress. Dat is volgens mij de grootste oorzaak van ziektes. Ik ken mensen die super gezond eten en toch ziek worden. Ik ken mensen die mediteren om dingen te vergeten of die elke dag hun wanhoop, woede of angsten proberen te verbloemen met positieve affirmaties en toch eindigen met een burn-out of chronische ziekte. Stress hebben is onderdeel van deze maatschappij. Ik heb gelukkig het vermogen om elke situatie bewust te beleven en met positiviteit te benaderen. Mijn kracht zit in het feit dat ik levenslessen heel snel uit een goede of slechte situatie kan ontcijferen en dus geen onnodige emoties hoeft te verspillen aan negativiteit waardoor ik vrijwel stressvrij kan leven.

Ik heb fantastische en like-minded mensen om me heen die verschillende rollen in mijn leven vervullen. Ongeacht hun rol: ik ben buitengewoon dankbaar dat ik ze in mijn leven heb! Het is een wisselwerking van houden van, elkaar het beste gunnen en wederzijdse respect. Liefde voor en met elkaar.

strongbodynl, 46 jaar

Terugblikken

Het mooie van ouder worden is dat je terug kan blikken. Als ik terug kijk op mijn leven zie ik een vrouw die een goede en degelijke jeugd heeft gehad. Met veel liefde en sterke principes die nooit opgelegd zijn maar die ik onbewust wel heb gevoeld. Het heeft de basis gelegd voor een krachtige en principiële karakter waarin morele waarden een grote rol spelen. Met een sterk besef wat wel of niet hoort.

Ik heb tot nu toe de mooiste levensrol mogen ervaren; mama zijn van drie mooie jonge vrouwen. Ik ben onbeschrijfelijk dankbaar dat ik dit mag ervaren. Mijn dochters Yasmin, Jada en Kaylee zijn mijn spiegels. Ik zie zoveel van mezelf in ze en daar groei ik alleen van. Als alleenstaande moeder heeft het zijn uitdagingen, maar de beloningen zijn meer dan waard.

Van de relatie met en de scheiding van mijn jeugdliefde heb ik enorm veel geleerd. Als mens en als vrouw. Ik heb de eerste stappen naar volwassenheid gezet met één persoon en dat blijft een bijzonder proces. Alle eerste keren maak je samen mee en ik ben dankbaar dat ik het heb mogen meemaken.

De scheiding was een geschenk. Om verder te groeien. Als vrijgezel ging een totaal andere wereld voor me open! Ik leerde mensen (en vooral mannen) kennen op bijzondere manieren. Ik ontdekte dat in vrouwelijkheid een machtige krachtbon verborgen ligt. Een dynamische en vurige energie waardoor je met intensiteit in het leven gaat staan. Ook leidde de scheiding me naar mijn huidige partner Arnoud. Mijn mannelijke evenbeeld. We hebben een liefdevolle relatie gebaseerd op wederzijdse respect, oprechte empathie en veel lol!

Ik heb high en lows op financieel gebied meegemaakt. Als voetbalvrouw verwende ik mezelf met Louis Vuitton tassen en als bijstandsmoeder kon ik me zelfs de ingrediënten voor een lasagne niet permitteren. Maar het contrast was een mooie en leerzame ervaring, want ongeacht mijn financiële situatie, happiness stond altijd boven aan. Wij zijn aanpassingsdieren en ik heb gelukkig het vermogen om te kunnen schakelen. Upgraden als het wordt gevraagd, downgraden als het moet.

Ik ben een vrouw met veel innerlijke rust die dankbaar is voor wat het leven haar tot nu toe heeft gegeven. Wijs geworden van de tegenslagen en dankbaar voor de cadeautjes des levens.
Op naar de volgende zesenveertig jaar!

You can’t help getting older, but you don’t have to get old.

George Burns

Liefs,
strongbodynl, julietteamad
(Ook wel Jet genoemd)
Hoe denk jij over ouder worden of maakt het jou niet zoveel uit zoals ik? Laat het me weten in de comment!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik laat het je na 30 juni weten gekheid op een stokje! De wijsheid, de kennis komt tot je besef en dat is een geschenk!