Overwin je grootste angsten met deze 4 krachtige tips

OVERWIN JE GROOTSTE JE ANGSTEN | strongbody.nl

Iedereen is weleens bang. Angst helpt ons om alert te zijn bij gevaar. Maar als het ons tegenhoudt om onze (grote) dromen te realiseren is dat heel zonde. Onnodige angst veroorzaakt stress en spanning, heeft impact op jouw manier van leven en weerhoudt je je beste leven te leiden.

Overwin je grootste angsten

We hebben allemaal dromen: reizen in een camper door Europa, zwemmen met walvissen in Tonga, een reis door Zuid Amerika maken, een eigen bedrijf opbouwen, de liefde van je leven ontmoeten, moeder of vader worden, in een film spelen, een boek schrijven en tig meer! Sommigen hebben faalangst, sommigen zijn bang voor succes of voor de meningen van anderen. Angst zorgt voor verlamming en het weerhoudt je om stappen te ondernemen die jouw dromen en doelen kunnen verwezenlijken. Het kan ook stress en depressies veroorzaken en uit zich op verschillende manieren in je leven:

 • Je stelt vaak dingen uit.
 • Je maakt je druk om wat andere mensen van je denken.
 • Je kan moeilijk duidelijke beslissingen maken.
 • Je blijft in je comfort zone.
 • Je schaamt je wanneer je een fout maken.

Het is belangrijk voor je zelfvertrouwen dat je leert je grootste angsten te overwinnen. Het is niet makkelijk en het kost tijd. Het is een proces en dat gaat niet weg door het lezen van een blog. Je moet er tijd en energie insteken, maar de beloning zal het dubbel en dwars waard zijn! Overwin je grootste angsten met deze vier krachtige tips:

1. Begrijp je angsten

Angst hebben heeft een functie. Voor de overlevering van de mens was het nodig om angst te hebben. Het bracht ons bij gevaar in veiligheid zodat er beslissingen konden worden genomen hoe te overleven. Maar angst is niet bedoeld om ons passief te maken. We kunnen angst voelen om verschillende redenen (doodgaan, ziek worden, beslissingen nemen, voor onszelf opkomen, alleen zijn).

Het lijken op het eerste gezicht verschillende angsten maar eigenlijk is de basis angst dat we bang zijn dat we niet kunnen dealen met de consequenties. Faalangst, angst voor afwijzing en afkeuring. Het heeft veel impact op ons.

Begrijp wat je angsten precies zijn. Identificeer ze. Benoem ze. Zeg het hardop. Of schrijf ze op. Wees eerlijk naar jezelf toe. Maak een lijst. Maar oordeel je angsten niet. Als je precies weet waarom je bang bent kan je ermee aan de slag.

2. Ontwikkel jezelf en leer over je angsten

We zijn bang voor het onbekende. Je angst is vaak gebaseerd op gebrek van informatie. Om te begrijpen wat jouw angsten veroorzaken is het belangrijk om het te onderzoeken.

 • Wat triggert je angsten?
 • Heb je (onbewust) een trauma opgelopen?
 • Weet jij wat voor effect jouw angsten op jouw manier van leven hebben?
 • Gijzelen ze je denkvermogen en verlammen ze je lichaam?
 • Zijn je angsten gebaseerd op feiten en niet op speculatie?
 • Wees bewust van de symptomen van angst. Gaan je stresslevels omhoog, krijg je zweterige handen, gaat je hartslag omhoog of word je duizelig?

Overwin je grootste angsten door jezelf goed te leren kennen. Praat met mensen, lees boeken over persoonlijke ontwikkeling, luister naar podcasts die jou helpen of vraag (professionele) hulp.

 dagboek schrijven

Lees ook

HOU EEN DAGBOEK BIJ: SCHRIJVEN BRENGT INNERLIJKE RUST

3. Volg je intuitie

“intuition is always right in at least two important ways;
It is always in response to something.
it always has your best interest at heart”
― Gavin De Becker

Wanneer je bewuster wordt van je angsten en jezelf ontwikkelt groeit jouw gevoel van controle. Je verplaatst beetje bij beetje van angst naar een plek van positiviteit en vertrouwen. Dit helpt jou om in contact te komen met jouw intuïtie.
We hebben er allemaal eentje, maar we luisteren er vaak niet naar. We geven het niet de aandacht die het verdient. De stemmen van je angsten zijn luider dan de stem van je intuïtie. Maar hoe voelt intuïtie aan?

 • Soms ‘weet’ je het gewoon. Er is geen logische of rationele verklaring nodig.
 • De boodschappen voelen heel definitief, maar liefdevol aan. Alsof er geen andere optie is.
 • De boodschappen voelen simpel en comfortabel aan. Het voelt ‘goed’.

Zet de stemmen van jouw angsten zachter zodat jij jouw intuïtieve stem duidelijk hoort. Je herkent deze stem omdat het geen sterke fysieke en emotionele reactie veroorzaakt. Iets wat angst wel doet!

4. Vergeef jezelf

Overwin je grootste angsten door lief voor jezelf te wezen. Jouw angsten houden je in een wurggreep: je voelt angst dan ben je boos op jezelf vanwege de angst, daardoor vergroot je twijfel en je wordt nog banger. Het is niet makkelijk om eruit te stappen maar er is hoop!
Vrijheid van angst krijg je door vergiffenis. Voor jezelf. Het is geen makkelijke proces en de duur ervan verschilt per persoon. Het is een reis en geen sprint. Laat je schaamtegevoel los en leer van je ervaringen. Stel doelen in de toekomst die jou helpen een sterkere geloof in jezelf te stimuleren.

Vergiffenis vraagt om empathie, begrip en compassie VAN jou VOOR jou. Overwin je grootste je angsten zodat jouw emotionele heling kan beginnen.

Haal het maximale uit je leven

Je verdient het om het maximale uit je leven te halen! Zorg dat je geen slaaf van je angsten wordt. Jouw angsten kunnen jouw namelijk limiteren in je groei. Het heeft invloed op jouw gedachten, gevoelens en gedrag en zullen daar een bijproduct van zijn in plaats van jouw echte dromen en idealen.

Angst zorgt er ook voor dat je een leven vanuit de zijlijn leidt. Het is veilig en comfortabel. maar not where the ACTION happens! Wil je de toeschouwer zijn of de speler op het veld? Wil je vanwege angst de persoon zijn die alleen toekijkt en geen invloed op het spel van het leven heeft?
NEE! Je verdient meer. Een opwindende leven waarin je doet wat je het liefst wilt doen. Waarin je elke dag uitkijkt wat vandaag, morgen en de toekomst jou brengt. Overwin je grootste angsten want jij verdient je BESTE LEVEN!

Even if you go for it and it doesn’t work out, you still win. You still had the guts enough to head straight into something that frightened you. That type of bravery will take you places.”
― Evan Sanders

Hoe overwin jij je grootste angsten?

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mooi artikel! Ik ga volgend jaar mijn grootste angst proberen te overwinnen: vliegen. Man man man wat reageert m’n lijf daar heftig op, waar ik dan weer heel bang van word. Maar ik ga het doen want ik wil op vakantie! En ik wil inderdaad niet meer langs de zijlijn staan en kijken hoe mensen hun wereld vergroten. I can do it!

 2. Heel goed om dit onder de aandacht te brengen want er kampen ontzettend veel mensen met angsten en angststoornissen.

 3. Mooi artikel en zo waar, je moet je leven niet laten bepalen door angsten, want an zou je nergens meer aan toe komen of kunnen doen. Probeer ze te boven te staan al kost dit soms best moeite.

 4. Mooi artikel. Ik heb sinds mijn 19e last van claustrofobie (met ups en downs afhankelijk van de periodes) en weet inderdaad wat voor een impact het kan hebben op je leven als je het toelaat. Wat wel zo is bij mij, is dat ik mijn intuïtie juist ‘uit moet zetten’. Want het is juist die intuïtie die roept ‘vlucht’ of ‘vermijd’. Ik moet dus heel bewust mijn logica gebruiken. Met mijn hoofd denken, niet met mijn hart. Met de jaren heb ik dat ook wel geleerd en meestal gaat het allemaal prima.

 5. zo waar allemaal en gelukkig ben ik nu wel zover dat ik gewoon alles doe wat ik wil en dus ook de dingen waar ik angstig voor ben

 6. Wauw! Wat een mooi artikel. Ook heel motiverend. Alles wat je schrijft is waar, maar ook zo moeilijk. Ik heb zelf faalangst en hoe krachtig ik soms zelf ook praat, als t er op aan komt blijf ik angstig

 7. Bedankt voor dit mooie artikel. Zelf heb ik pas te horen gekregen dat ik een angststoornis heb en ook een burn-out op dit moment. Ik ben hard bezig om met alles aan te slag te gaan, maar ook om mezelf ruimte te geven alles tot me te laten komen.

 8. Interessant om te lezen… Ik heb best wel wat angststoornissen helaas weet ik waar ze vandaan komen en probeer ik ze te overwinnen maar dat is soms makkelijk gezegd dan gedaan. Een deel van die stoornissen horen ook gewoon bij wie ik ben.