Grijze haren: wat moet je ermee?

grijze haren

Grijze haren: wat moet je ermee? We willen het niet. En toch moeten we eraan geloven. We vallen allen tenslotte ten prooi aan het Fifty Shades of Grey Hair Syndroom.

grijze haren

Grijze haren en ouder worden: Je wilt er niet aan denken! Je bent hip, gaat met de tijd mee, je voelt je energiek en vitaal! Age is just a number right? Heerlijk om heel lang in die ontkenningsfase te blijven. Totdat je wordt geconfronteerd met je eerste grijze haren. Ik schrok ervan: “Wat gebeurt er met mijn mooie zwarte lange haren!?”. want ineens had ik van die witgrijze slierten er tussen hangen. Zou ik een sexy grijze lok als Rogue van de X-Man krijgen of eerder een wildgroei van grijze haren?

Ik had in eerste instantie geen zin om erop te wachten. Mijn normaal glanzende zwarte haren matchte mooi bij mijn little black dresses en daar paste geen grijze haren bij! In het begin trok ik ze met een pincet weg, maar ik kreeg het gevoel dat voor elk getrokken grijze haar ik er drie voor terug kreeg! Dus ik stopte al gauw met deze oplossing.

Kleurspoeling
Als low maintenance vrouw besteed ik vrij weinig tijd aan mijn uiterlijk en gelukkig ben ik gezegend met een huid zonder puisten of andere huidproblemen. Ook bezit ik heel makkelijk haar. Ik was het met shampoo, laat het door de lucht opdrogen en het valt vanzelf in model. Klaar! Bezig zijn met mijn uiterlijk vind ik ook niet echt boeiend, want ik vind het zonde van mijn tijd. Maar toch zaten die eerste grijze haartjes me erg dwars. Het is zo in your face! Je wordt in de spiegel keihard geconfronteerd met het ouderdomsproces. Tenzij je je haren de hele dag met een pet of hoofddoek bedekt natuurlijk, maar dat zag ik niet zitten!

Mij werd toen geadviseerd om een grijsdekkende kleurspoeling te gebruiken. En jeetje wat zijn het er veel! Schappen vol en de keuze is eindeloos! Gelukkig heb ik heel zwart haar en hoef ik niet te kijken naar verschillende tinten. De donkerste bruine tint is goed genoeg voor me!

Bij de eerste keer had ik de gebruiksaanwijzing wel tien keer moeten lezen voordat ik het snapte en überhaupt durfde. Zo’n kleurspoeling avontuur begint met het aantrekken van de bijgeleverde plastieke handschoenen.
Stap 1: Meng de verf met potje vloeistof. Met een beetje spierkracht heb je de mix door elkaar geschud.
Stap 2: Sla een handdoek om je schouders en doe je hoofd in de wasbak.
Stap 3: Op je kop onderste boven in de wasbak spuit je de verf in je haar en probeer je zoveel mogelijk haar te verven. Vergeet vooral de haargrens niet!
Stap 4: Breng je hoofd weer uit de wasbak, trek je kromme rug weer recht en wacht 30 minuten om de verf in te laten trekken.
Stap 5: Was alle verf eruit en eindig de waspartij met een haar conditioner.

Makkelijker kan het toch niet?? Het zal wel aan mij liggen maar mijn badkamer was veranderd in een black paint warzone! Ik heb al geen gevoel voor richting, maar om ook nog onderste boven de verf in mijn haar te spuiten was helemaal geen goed idee! De verf was overal te vinden: op de kraan, wasbak, muren en vloer. Ik schrok me wild!
En niet alleen van de troep. Ook toen ik me besefte dat mijn witte luxe baddoek nu bedekt was met zwarte verf! Fuck! En ken je dat wanneer de verf van je haar in je gezicht druipt en je het niet door hebt? Dat je ineens twee dagen lang met een inktvlek op je gezicht loopt alsof uit het niets een nieuwe moedervlek is ontstaan? En oh, gooi de handschoenen niet weg totdat je helemaal klaar bent. Met je blote handen de verf uit je haar wassen is niet echt slim: het lijkt net alsof je je handen en nagels in inkt heb gedompeld. So far so good mijn eerste ervaring! Het heeft even geduurd voordat ik weer een poging waagde, maar gelukkig ging het daarna veel beter!

IJdelheid
Grijze haren doet ook wel wat met je ijdelheid. Het blijft toch een dingetje: erkennen dat je lichaam ouder wordt terwijl je dat in je hoofd niet bent. Je voelt je nog als je energieke twintigjarige IK die nog een heel leven voor zich heeft. Alleen je lichaam denkt er anders over: uit het niets krijg je ouderdomsvlekken, je bovenbenen veranderen in een sinaasappel en blijken jouw lach rimpels permanente kraaienpoten te zijn. Welcome to the beginning of the end!

Het is subtiel maar grijze haren veranderen je uiterlijk. Ik was vrijgezel toen ik de eerste grijze haren kreeg en vond het vreselijk! Als single lady was ik veel meer met mijn uiterlijk bezig dan normaal en ik had moeite om te erkennen dat ik geen jonkie meer was. Het accepteren van ouder worden is een ongoing proces want je lichaam geeft continue signalen van slijtage, hormoonveranderingen en kwaaltjes af. Wat wel leuk is dat je bij elke verandering en confrontatie je weer als mens groei en dat je de cadeautjes van je persoonlijke ontwikkeling mag ontvangen!

grijze haren

Waarderen
Mijn grijze haren waren mijn eerste confrontatie met het ouder worden en ze gaan niet meer weg. Het worden er eerder meer dan minder maar ik kan ze nu echt waarderen. En soms ben ik ze zat en gooi ik er één keer in de zoveel tijd een kleurspoeling doorheen en gelukkig maak ik er tegenwoordig geen kliederboel meer van! De witte handdoek heb ik vervangen met een oude die ik keer op keer gebruik. Ik smeer uierzalf tegen het druipen en de handschoentjes bewaar ik braaf totdat ik helemaal klaar ben. Bij het ouder worden hoort tenslotte ook het leren van mijn fouten.

 

Heb je ervaring met grijs haar? Zoja, hoe ga jij er mee om?

 

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Snif, de realiteit is ook bij mij gaande. De grijze haren zijn zichtbaar, een kappertje doet bij mij wonderen

  2. Ik heb lichtblond haar, dus bij mij moet je goed zoeken om een grijze haar te vinden denk ik. Ook geen idee dus eigenlijk of ik ze al heb haha.

  3. Nee, ik heb totaal geen ervaringen met grijs haar. Tot nu toe heb ik pikzwart haar. Een erfenis van mijn opa die tot aan zijn overleden zwart haar had.

  4. Helaas komen er steeds meer bij. Ik heb laaste een spuitbusje gekocht om af en toe mijn haren bij te kleuren. Werkt perfect, maar is wel heel tijdelijk

    1. Oh dat heb ik nog nooit gebruikt. Ze hebben ook van die mascara achtige borstels maar dat vond ik niets. Leek net alsof ik plakkerige verf op mijn haar had gesmeerd.