Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch

Kiezen | strongbody.nl voor jezelf

Het leven kan zoveel van je vragen. Je bent overwhelmed en je hebt geen overzicht meer. Je weet niet meer wat je prioriteiten zijn en je wordt geleefd. Dan wordt het tijd om voor jezelf te kiezen en dat is niet egoïstisch.

Kiezen voor jezelf

Negeren van signalen

Je denkt dat je Superwoman bent. Je denkt dat je tig dingen tegelijkertijd kan doen want tsja…iedere vrouw kan toch multitasken? Je wilt er voor iedereen zijn: kinderen, ouders, broers en zussen, vriendinnen en je werk. Het moet allemaal maar kunnen. Tussendoor moet je ook nog dealen met financiële stress, relatieproblemen, ruzie met je puberkind en werkdruk. Aan de buitenkant heb je een succesvol leven want je bent altijd bezig.
Wat veel mensen vergeten is dat ons lichaam en hersenen niet zijn gemaakt om tegelijkertijd te dealen met al deze energieslurpende situaties. Maar hey jij bent natuurlijk Superwoman. Net zoals al je vriendinnen om je heen. Hup. Weer opstaan en verder gaan.

Maar de signalen zijn er: emotionele en fysieke vermoeidheid. Gebrek aan energie. Je doet dingen met tegenzin. Je hersenen zijn net een zeef. Je wordt vergeetachtig. Je krijgt paniekaanvallen en je begint vaker ziekjes te worden. Je krijgt neerslachtige gedachten en je voelt je waardeloos omdat je als moeder, vrouw en werknemer niet meer helder en rap kan denken. Wat is er aan de hand?

Je lichaam is uitgeput.

Kiezen voor jezelf

Wanneer je geen duidelijke en gezonde keuzes voor je eigen welzijn kan maken dan kiest je lichaam automatisch voor zelfbehoud. Je lichaam protesteert en weigert door te gaan. Cortisol is bijvoorbeeld het meest krachtige stresshormoon dat normaal wordt aangemaakt als je in een levensbedreigende situatie zit. Het zorgt ervoor dat je voor een langdurige periode met een stresssituatie om kunt gaan. Handig als je in levensgevaar bent of een sportvrouw bent die op korte termijn een topprestatie moet leveren.

Maar in deze hedendaagse maatschappij raken wij in die zelfde stress wanneer een blauwe envelop op de deurmat ligt, wanneer je merkt dat je je deadline niet haalt of vijf minuten te laat bent. Daardoor maakt jouw immuun systeem overuren, verzwakt je lijf en wordt je sneller ziek.

Jouw lichaam vertraagt letterlijk jouw acties. In het doen maar ook in het denken. Gelukkig maar want jouw lichaam beschermt jou. Want we zijn niet hier te komen om een ongelukkig leven te leiden. We zijn hier om onze purpose te ontdekken. Om onszelf en andere mensen te helpen. We hebben allemaal een persoonlijke doel. De zoektocht daar naar is de grote reis van het leven. Tijd om te kiezen voor jezelf.

Van hoofd naar hart

Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. Het heeft te maken met eigenliefde. Een onvoorwaardelijke liefde voor en acceptatie van jezelf. Wanneer ratio domineert heb je tijd nodig om dat af te zwakken want dat heeft er juist voor gezorgd dat je fysiek en emotioneel afgemat bent. Leer te ontdekken wie je bent zodat je keuzes kan maken op basis van je intuïtie.

Leven vanuit het hart is eng als je nog niet goed weet wie je bent. Wanneer je vanuit je hoofd leeft, heb je bij elke beslissing de voor en tegens op een rijtje gezet en weet je ongeveer wat het resultaat daarvan zal zijn. Hoe anders is het met leven vanuit je intuïtie? De focus ligt op het proces. De uitkomst is verrassend. Het enige wat je weet is dat het goed komt.

De reis van je hoofd naar je hart is een geen makkelijke reis. Jouw lichaam is jouw voertuig. Jouw diepe wens om tot je kern te komen is jouw motor. Jouw honger naar kennis de brandstof. Met intuïtie als jouw richting wijzer en het vertrouwen dat het helemaal goed komt.

Lees ook: Geluk in verhouding tot de 80-20 regel

Elimineren is niet egoïstisch

De reis van hoofd naar hart is een bumpy ride. Je komt onderweg veel afleidingen in verschillende gedaanten tegen. Saboterende gedachten zoals schaamte, twijfel en angst komen naar boven. Je wordt opgehouden (of zelfs tegengehouden) door mensen die vinden dat jij bent veranderd. Die jou doen twijfelen of jouw aandacht opeisen omdat jij zo weinig tijd aan ze besteed of misschien zelfs negeert. Je komt tijdens de reis misschien oud diep verdriet tegen die je nog niet hebt verwerkt. Er zijn zoveel dingen waarmee je moet dealen. De enige manier waarop het kan is: elimineren.

Kiezen voor jezelf is niet makkelijk. Misschien zit het in je karakter of is je aangeleerd om rekening met alles en iedereen te houden. Newsflash: Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch! Elimineren hoort bij het proces. Als je voor alles en iedereen behalve jezelf blijft zorgen hou je weinig tijd en energie voor jouw heling over. Maar als jij de tijd neemt om jezelf weer krachtig te maken dan kan je op lange termijn ook sterk voor de mensen om je heen zijn. Je kan de kennis overdragen waar jij nu zo hard voor aan het werken bent: positiviteit, optimisme, energie en eigenliefde.

First things first

Elimineren betekent niet dat je in je eentje in een hut op de hei gaat zitten. Het betekent dat je precies weet wat voor jou belangrijk is op dat moment. Prioriteiten. Wanneer je fysiek aan het overleven bent, dan is je eerste behoefte voedsel. Het zoeken naar eten heeft jouw hoogste prioriteit en sta je niet bij stil of je haar goed zit en je nageltjes mooi zijn gelakt. Emotioneel is het precies hetzelfde. Als je mentale en emotionele welzijn uitgeput is heeft het behoefte aan innerlijke rust, happiness en balans. Alle ‘secundaire’ dingen laat je los. En dat is niet egoïstisch. Je bent jezelf aan het helen en moet de tijd nemen om dat in complete rust te kunnen doen. Kiezen voor jezelf is oké.

Toen mijn kinderen en ik geen huis meer hadden, kon ik alleen maar aan één ding denken: “Ik moet zo snel mogelijk een huis vinden voor mijn gezin”. En alles ging er voor opzij. Als een gek ben ik gaan zoeken naar een woning en al betekende dat een krot van een urgentiewoning…het kon me niet schelen. Ik had een dak boven mijn hoofd voor mijn drie kinderen en mezelf! Geld voor inrichting was er niet eens. Vuilniszakken fungeerde als gordijnen. Mijn kinderen hadden me emotioneel, mentaal en praktisch nodig. Ik moest kiezen voor mij en mijn gezin om ze zo kalm mogelijk door deze storm heen te loodsen. Het laatste waar ik aan dacht was feesten, daten of zelfs even leuk lunchen met vriendinnen. First things first!

Wanneer het weer beter gaat

Wanneer het weer beter gaat en je er klaar voor bent dan voelt het natuurlijk aan om de dingen die je tijdelijk (of zelfs permanent) heb geëlimineerd beetje bij beetje weer in je leven te brengen. In het begin zal je daarin voorzichtig een balans proberen te vinden. Wees waakzaam. Bescherm jezelf.

Je weet nu beter wie je bent en wat je wilt. Je hebt weer energie. Kiezen voor jezelf doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen waar je van hou. Je hebt namelijk weer ruimte gevonden om oprechte aandacht te steken in andere relaties. Je bent er klaar voor. Je hebt contact gemaakt met je kern. Met je ware IK. Het overleven is voorbij. Het ECHTE leven kan nu echt beginnen!

“What you need to do is build the house you will live in. You build that house by laying a solid foundation: by building physical, emotional, mental, and spiritual health.”
― James Altucher,

Heb jij ooit eens tijd voor jezelf genomen?

Veel liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar merk toch dat dit heel moeilijk is, kiezen voor jezelf, zeker als je niet anders gewend bent dan dat je leeft voor anderen.

  1. Er zijn voor anderen betekent niet dat je jezelf mag vergeten en dat is vaak wat er gebeurt. Kiezen voor je zelf doe je namelijk niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Je helpt de ander om verantwoordelijker te zijn en dat is een mooi cadeau.

 2. Ik laat elke maand mijn nagels doen, dit is echt een momentje voor mezelf.. Even gewoon Dais zijn..
  Ik kies op dit soort momenten even voor mezelf..

  Ben ook van mening inderdaad dat je gewoon af en toe even voor jezelf moet kiezen, is helemaal niets mis mee.

 3. even voor jezelf is zo belangrijk. als jij goed in je vel zit, straal je dat ook uit

 4. Heel mooi geschreven! En ik ben het ook met je eens. Soms moet je gewoon prioriteiten stellen, en voor jezelf kiezen! Niks egoïstisch aan!

  1. Ja dat kan ik me goed voorstellen! Die verantwoordelijkheden voor 5 mensjes is groot. Toch is het belangrijk om grenzen te stellen. Want als jij grenzen stelt leren zij ook grenzen voor andere mensen die zij in hun leven ontmoeten te stellen. Jouw voorbeeld is belangrijk.

 5. Heel herkenbaar en ik weet het ook wel, en nee ik vind het ook echt niet egoïstisch maar ik kom er helaas niet aan toe om wat vaker voor mezelf te kiezen. En ja ik merk het aan mijn lijf en gezondheid.

  1. Ik snap dat het leven zo veel van je vraagt dat je je zelf vergeet. Soms denk je dat je onmisbaar bent, maar dat valt altijd erg mee als je het probeert. De mensen om je heen blijken vaak veel meer zelf te kunnen dan je denkt!

 6. Erg mooi geschreven! Kiezen voor jezelf is inderdaad niet egoïstisch, maar juist ontzettend belangrijk.

 7. Het is waar wat je schrijft. Ik ben te lang meegegaan in de verwachtingen van anderen en ben daar flink op vastgelopen. Van buiten leek het allemaal mooi, maar gelukkig was ik niet.
  Ik ben nu aan het ontdekken wat ik eigenlijk wil. Hoe ik wil leven. Geen makkelijk proces, maar wel waardevol.