Verse shiitake kopen kan natuurlijk ook maar ik had toevallig een pak gedroogde shiitakes liggen die ik bij de toko had gekocht. Perfecte dingen om in huis te hebben als je een plantaardig recept wilt koken.
Ze worden in de zon gedroogd waardoor de umami smaak vrijkomt. Daarom gaat vaak de voorkeur uit naar de gedroogde versie.
Wist jij dat umami de vijfde basissmaak naast zout, bitter, zuur en bitter is? Het is van oorsprong Japans en betekent ‘heerlijkheid‘ of ‘verrukkelijk‘.
Gedroogde shiitakes krijg je weer zacht door ze te weken. Je kan ze overgieten met kokend water en ongeveer 25-30 minuten laten weken. Ik zet ze zelf minstens drie uur (in koud water) in de week maar je kan ze ook gerust voor een nachtje laten staan.
Voor gebruik knijp je het water uit en snij je de steeltjes eraf. Die kan je weggooien. Omdat ik geen grove vulling wilde hebben heb ik de shiitake voor dit gerecht extra fijn gesneden.
Responses