Pastei met shiitake en vegetarische gehakt vulling

pastei met shiitake en vegetarisch gehakt
Met kerst had ik een vegan Wellington met wilde paddestoelen gemaakt. Het was zoooo heerlijk! Ik had trek in een simpeler versie ervan maar wilde er niet teveel moeite voor doen. Voila! Deze pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling was het resultaat!
pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling
Gedroogde shiitake
Verse shiitake kopen kan natuurlijk ook maar ik had toevallig een pak gedroogde shiitakes liggen die ik bij de toko had gekocht. Perfecte dingen om in huis te hebben als je een plantaardig recept wilt koken.
 
Ze worden in de zon gedroogd waardoor de umami smaak vrijkomt. Daarom gaat vaak de voorkeur uit naar de gedroogde versie.
 
Wist jij dat umami de vijfde basissmaak naast zout, bitter, zuur en bitter is? Het is van oorsprong Japans en betekent ‘heerlijkheid‘ of ‘verrukkelijk‘.
 
Gedroogde shiitakes krijg je weer zacht door ze te weken. Je kan ze overgieten met kokend water en ongeveer 25-30 minuten laten weken. Ik zet ze zelf minstens drie uur (in koud water) in de week maar je kan ze ook gerust voor een nachtje laten staan.
 
Voor gebruik knijp je het water uit en snij je de steeltjes eraf. Die kan je weggooien. Omdat ik geen grove vulling wilde hebben heb ik de shiitake voor dit gerecht extra fijn gesneden.
Vegetarisch gehakt
Een ander product dat ik heb gebruikt is vegetarisch gehakt. Tegenwoordig zijn je ze overal verkrijgbaar. Toen ik enkele jaren geleden stopte met het eten van vlees had je maar enkele speciale merken die dit verkochten maar ondertussen heeft elke supermarkt zijn eigen vegetarische lijn. 
Deze pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling heeft een Oosterse tintje waar onder meer ketjap, gemberpoeder en korianderzaad en uiteraard een beetje chilipoeder in zitten! Ik hou van pittig eten. Maar als je dat liever niet hebt, kan je de chilipoeder weglaten! 
 
Bestrijk de pasteitjes met plantaardig melk of met een geklutst ei als je het gerecht niet perse plantaardig wilt houden.
 
Nu ik veel vanuit huis werk heb ik de neiging veel meer te snoepen of te snacken. Ik moet dan ook extra op mijn voeding letten. Deze pasteitjes met shiitake en vegetarisch gehakt vulling zijn ook een ideale snack die hoort bij het rijtje ‘gezonde snacks’.
 
Heb je vulling over? Vries die in zodat je alleen nog maar extra plakjes bladerdeeg hoeft te aan te schaffen.
pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling
pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling
pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling
pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling
Ingrediënten Pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling:
 
  • pak bladerdeeg
  • 2 el plantaardige boter
  • 5 gedroogde shiitake (geweekt  en in hele kleine stukjes gesneden). Als je verse shiitakes gebruikt is weken niet nodig.
  • 1 pak vegetarisch gehakt
  • ½ ui (gesnipperde)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl korianderzaad
  • Optioneel: beetje chilipoeder
  • 2 el ketjap
  • 1 el tomatenpuree
  • zout en peper
  • Beetje amandelmelk
  • Optioneel: sesamzaad
Bereiding:
 
  1. Smelt de boter in een pan en bak de ui lichtbruin.
  2. Voeg de knoflook er aan toe en fruit samen.
  3. Voeg de shiitake bij de ui en knoflook en roer samen voor 3 min.
  4. Strooi de gemberpoeder en korianderzaad erbij. Ik hou van pittig en heb een klein beetje chilipoeder eraan toe gevoegd. Roer samen voor 1 min.
  5. Doe de vegetarisch gehakt erbij en roer door de kruiden voor 2 min.
  6. Voeg de tomatenpuree en ketjap toe en roer alles samen. Als het droog is schenk dan een beetje water erbij . Je kookt dit samen voor 3 min.
  7. Laat de vulling afkoelen.
  8. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden zonder de bakplaat.
  9. Haal de bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien (dat duurt ongeveer 10 min)
  10. Bedek de bakplaat met bakpapier en snij de plakjes bladerdeeg door de helft. Verdeel de vulling over de plakjes en vouw dubbel. Doe een beetje water of amandel tussen en plak ze goed samen door een vork op te drukken.
  11. Snij met een mes 2 inkepingen en bestrijk de bovenkant met amandelmelk. Strooi er eventueel sesamzaad erover heen en bak in ca 20 -23 minuten bruin.

Enjoy!

plantaardige recepten voor beginners
GRATIS e-book 18 Plantaardige Recepten voor Beginners​​​​

Met dit e-book wil ik laten zien dat plantaardig eten helemaal niet zo eng en moeilijk is!

Wat kan je verwachten in het e-book?

  • 18 Plantbased Tuesday recepten voor beginners onderverdeeld in:
  1. Ontbijt
  2. Lunch
  3. Hoofdgerecht
  4. Snack
  • Hoge kwaliteit en duidelijke foto’s.
  • Kort en bondige uitleg van de recepten.

Wil je op de hoogte blijven van alle Plantbased Tuesday gerechten? Volg me dan op Facebook en Instagram

Heb je de pastei met shiitake en vegetarisch gehakt vulling gemaakt?

Dan zou ik het graag willen weten! Maak een foto en tag me op Instagram en gebruik de hashtag #strongbodynl

Andere plantaardige recepten proberen?
Maak ook deze Vegan bapao met champignons vulling

Liefs,

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *