Mijn eerste jaar zonder vlees

jaar zonder vlees

Ik heb mijn eerste jaar zonder vlees achter de rug! Een heel jaar! Dat vind ik eigenlijk best knap als je bedenkt dat ik vijfenveertig jaar lang vanuit mijn opvoeding heb geleefd als een rasechte carnivoor. Een vegetarische Javaanse familie? Nee voor zover ik weet bestaan die niet! Maar vorig jaar na mijn vijfenveertigste verjaardag gebeurde er iets speciaals: ik mocht samen met mijn dochter mee naar Ibiza voor een hele bijzondere 7-daagse retraite boven op een berg georganiseerd door Almond Blossom Sanctuary. De dagen met fantastische yoga -en meditatie sessies van Ksenia en de levensgesprekken met personal coach Nina vlogen voorbij. Op de retraite kwam ik voor het eerst in aanraking met raw vegan food door detox specialist Ruby. Ik had geen idee hoe ik er op zou reageren. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik zou verlangen naar vlees! Maar de raw vegan food creaties vielen totaal niet tegen: geen fabriekseten, maar pure ingrediënten die ongekookt tot een smaakvol gerecht werden omgetoverd. Ik vertrok on a high weer naar Nederland: ik was nog nooit zo helder in mijn hoofd geweest en ik voelde me fysiek fantastisch. Ik was er klaar voor: no more meat.

zonder vlees

Terug in de bewoonde wereld wilde ik een poging wagen om veganistisch te eten, maar wel met de voorwaarde dat het me geen stress mocht opleveren. Stressvrij leven is mijn levensmotto en dat gold ook voor deze nieuwe levensstijl. Organisch ontwikkelen is heel belangrijk voor me en niets mag geforceerd gaan. Het stoppen met het eten van vlees vond ik sowieso een enorme overwinning!

80/20 regel

Hoe gaat dan zo’n eerste jaar zonder vlees? De eerste weken gingen goed. Het werd zomer en mijn voeding bestond voornamelijk uit groente en salades, maar ik kwam erachter dat een volledige veganistische levensstijl niet echt bij me paste. Niet op dit moment, misschien later, maar misschien ook nooit. Ik vond een balans in de 80/20 regel: 80% vegetarisch (als ik zelf kook) en 20% dierlijke producten (buiten de deur) zoals vis of zuivel maar geen vlees. Op festivals accepteerde ik bijvoorbeeld de kaas op mijn pizzastuk, at ik ook weleens een papatje mayo bij Bram Ladage en genoot ik van een red velvet cake op een verjaardag. Maar één ding kostte me wel moeite: mama’s keuken. Haar comfort cooking wekt altijd fijne nostalgische gevoelens bij me op. Ik ben een vreetzak en ben gek op haar eten. Zij moest ook even wennen dat haar grootste eter geen vlees meer at, maar ze paste zich aan: ik eet nu roti met tahoe, nasi met tempeh en soms een visgerecht van haar.

Winter

En toen kwam de winter: ik kreeg onverwacht behoefte aan vlees en ik snapte er niets van! Het werd koud en mijn lichaam verlangde naar stevige voedsel. Geen salades maar echte stoofpotten. “Hoe ga ik dit oplossen?” vroeg ik mezelf af. Hello vleesvervangers! Er ging een nieuwe wereld voor me open. De moderne vegetariër heeft niets te klagen over het aanbod, want er is zoveel keuze, genoeg alternatieven en ze zijn nog lekker ook! En zo overleefde ik mijn eerste winter zonder vlees.

zonder vlees

Bewustzijn

In mijn eerste jaar werd ik ook bewust van de impact van de bio-industrie op het milieu. Ik had er over gelezen, maar ik wilde het niet echt zien. Ik wist het altijd goed voor mezelf te praten. Nu was ik er klaar voor om docu’s zoals What’s the health en Cowspiracy te kijken en mijn bewustzijn daarin te laten ontwikkelen. Geweldig om te zien dat er steeds meer mensen besluiten om minder vlees te eten of zelfs te stoppen. Ik schreef een blog over de Nationale Week Zonder Vlees om mensen om me heen bewuster te maken. Vorig jaar op Yasmin’s verjaardag in maart at iedereen vlees en dit jaar hadden we zes vegetariërs in de groep. Een mooie ontwikkeling.

eerste jaar zonder vlees

Koken

Ik ben blij hoe mijn eerste jaar zonder vlees is verlopen. Ik noem mezelf een social vegetarian: ik eet in de basis vegetarisch, maar tijdens sommige gelegenheden sta ik mezelf toe om niet plantaardig te eten (zolang het geen vlees bevat). Ook als kookliefhebber is mijn kijk op voeding veranderd. Voorheen werd de vraag “Wat eten we vandaag?” beantwoord met “Kip, rundvlees of varken”. Groenten hebben heel lang een bijrol gespeeld in mijn keuken, maar nu staan ze in de spotlight! Een antwoord als “Een groenteschotel of een vegetarische curry” is nu te verwachten!

Wat vind jij van vegetarisch eten en denk je er weleens na om minder vlees te eten?

Liefs,

 

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Erg leuk stuk om te lezen! Een dikke duim voor jou dat je al een jaar geen vlees meer eet. Ik vind dat erg knap! Persoonlijk probeer ik ook minder vlees te eten. Waar het in het begin echt wennen was, is het nu eigenlijk wel normaal om dagen gewoon eens vegetarisch te eten. Vlees hoeft echt niet altijd 🙂

  1. Wat goed dat je minder vlees eet. Het is een kwestie van mindset en moet op een organische manier gaan. Als je niets forceert gaat het allemaal vanzelf.

 2. Ik ben ook een echte vleeseter. Ik zie mijzelf hier op dit moment ook niet mee stoppen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er ook nooit in verdiept heb, maar daar heb ik persoonlijk op dit moment ook geen behoefte aan. Wie weet ooit.

  1. Ik snap wat je bedoelt hoor haha. Ik was ook een echte vleeseter, maar ik merk dat dit goed in mijn leven past. Het begint allemaal bij bewustzijn. Of het nu begint bij bewuster worden van je lijf of misschien wel van het milieu en dierenleed. Het moet sowieso op een organische manier gaan.

 3. Super! Ik ben net als jij dan een social vegetarian. 😉 Mij is gezegd dat ik dan een flexitariër ben… iets van wat flexibel zijn, maar toch bewust ermee omgaan, begreep ik eruit.
  Ik ben echter van mening: what’s in a name?. Ik vind jouw benaming wel mooier! 😉

  1. Hahaha ik ben ook niet van de labels en wilde er mijn eigen twist aan geven. Die flexibiliteit gunnen wij onszelf, want soms is het gewoon fijn om niet continue aan beperkingen te denken wanneer je de deur uit bent.

 4. Fijn dat je met tevredenheid terug kunt kijken. Ik denk dat er zeker iets te zeggen is voor vegetarisch eten. Zelf eet ik minder vlees, maar daar blijft het bij.

  1. Zeg nooit nooit! Ik was ook een echte carnivoor en kon het me ook niet voorstellen, maar ik doe het nu ineens wel! Je weet gewoon nooit wat het leven je brengt!

 5. Top dat je dit kan! Ik eet vlees maar onbewust eet ik dit toch niet veel. Ik eet veel liever vis.

 6. Ik zou het zelf niet kunnen, ik ben te gek op vlees. En, als ik te weinig vlees eet krijg ik daardoor een te kort aan vitamine B12. Nu zou ik dat wel weer door andere producten op kunnen vangen, maar zoals ik al zei.. ik vind een stukje vlees te lekker. Ik vind het wel echt super dat het jou wel zo goed bevalt

  1. Ik slik zelf Vit B12 erbij dus dat kom ik niet tekort. Maar ik snap je wel hoor: alleen heb ik gemerkt dat er zoveel lekkere alternatieve gerechten zijn die net zo lekker zijn als vlees en dat heeft mijn ervaring in de keuken zo verrijkt!

 7. Wat knap dat je het volhoud. Zelf eten wij één dag in de week vegetarisch. We houden teveel van vlees om elke dag vega te eten. Maar we vinden het wel goed erbij stil te staan dat vlees een luxe product is en dat je het zeker niet elke dag nodig hebt.

  1. Wat goed van je dat je toch erbij stil staat! Vlees wordt helaas tegenwoordig niet behandeld als luxe product doordat er kilo knallers worden aangeboden. Er wordt helaas wel een dier gedood hiervoor en het zou fijn zijn als mensen daar meer bij stil staan. Het begint natuurlijk met kleine stapjes.