6 pilates rekoefeningen voor de rug

pilates rekoefeningen voor de rug | strongbody.nl

Veel mensen hebben last van een stijve rug en Pilates is een fantastische manier om het op te rekken. In deze video van dertien minuten laat ik zes pilates oefeningen zien om je rug weer soepel te maken.

pilates rekoefeningen voor de rug | strongbody.nl

Stijve rug

Wist je dat bijna 80 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen op enig moment in hun leven rugklachten ondervinden? Daarom zijn deze Pilates rekoefeningen voor de rug erg belangrijk! Onder rugklachten vallen onder ander ook rugpijn en rugstijfheid. Rugklachten kunnen door verschillende oorzaken komen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Slecht postuur
 • Overbelasting van de onderrug
 • Te lang verkeerd achter een bureau zitten
 • Gespannen spieren
 • Weinig mobiliteit in de heupen
 • Te zwakke diepe buikspieren
 • Te intensief sporten

Als je die stijfheid voelt ga je dat vaak in andere delen van het lichaam compenseren. Pak je het probleem niet aan dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het compenseren van pijn zorgt ervoor dat het lichaam pijn blijft houden. Je voelt het op andere plekken en daarom is het belangrijk om rugpijn niet te negeren.

Zes Pilates rekoefeningen voor de rug

De zes pilates rekoefeningen voor de rug die ik in deze Pilates video voor doe hebben als functie om meer ruimte in je rug te creëren. En in beweging te krijgen! Met Pilates ontwikkelt je bewustzijn in je lichaam. Je lichaam geeft altijd signalen af en met bewustzijn leert je die te begrijpen en te analyseren. Het is dus van belang dat je altijd in actie komt voordat een pijn chronisch wordt.

Pilates oefeningen die in deze video worden getoond zijn onder ander de Cat and Cow Stretch, Spine Stretch en Mini Cobra.

De Cat and Cow Stretch

6 pilates rekoefeningen voor de rug | strongbody.nl

In deze oefening maak je de rug bol (flexie) en hol (extensie). Dit helpt om de rugwervels te articuleren. Het is een basis oefening maar kan heel fijn zijn om de rug soepel te houden. Zeker wanneer je heel lang in een stoel heb gezeten!

Spine stretch

6 pilates rekoefeningen voor de rug | strongbody.nl

Ik vind deze oefening heerlijk om te doen en doe het vaak in mijn lessen. Je kan dit ook gewoon in bed doen! Deze oefening is heel goed om de rug te rekken maar ook de hamstrings. Het is ook een diepe buikspieren oefening want de ribbenkast moet goed naar achteren worden gebracht. Alsof je een stomp in de maag krijgt! Ook de lage diepe buikspieren worden hiermee getraind. Hoe? Dat leg ik uit in de video.

Mini Cobra

6 pilates rekoefeningen voor de rug | strongbody.nl

Een gezonde rug moet ook naar achteren kunnen buigen. Het zou eigenlijk net zo natuurlijk moeten voelen als naar voren buigen. Met deze Pilates oefening blijven je de ellebogen op de grond. Het gaat bij deze oefening niet om de hoogte maar om de lengte. Zorg dat de lage rug niet pijn doet en wordt samengeperst.

Goed luisteren naar mijn instructies

Deze pilates rekoefeningen voor de rug zijn voor iedereen te doen, maar het is heel belangrijk dat je goed naar mijn instructies luistert. Ik leg in mijn lessen heel veel uit omdat het bewustzijn in je lichaam continue getraind moet worden. Het is zo makkelijk om te verslappen en de oefening onjuist uit te voeren. Ook deel ik tegenwoordig schriftelijk tips tijdens de video mee. Soms tijdens het editen van de video merk ik dat ik graag nog andere dingen had willen zeggen en op deze manier kan ik het toch goed maken!

Drie keer in de week

Je hebt enorm baat bij deze pilates rekoefeningen voor de rug wanneer je ze ongeveer drie keer in de week doet. Vanuit deze workout kan je doorstromen naar mijn andere Pilates workouts die op mijn YouTube kanaal staan.

YouTube kanaal

Op mijn YouTube kanaal vind je niet alleen workouts maar ook foodvideo’s waarin ik vegan Snickers maak en deel ik persoonlijke tips zoals Mijn Tinderervaringen. Abonneer je op mijn YouTube kanaal om als eerste op de hoogte te blijven van mijn video’s!

Laat me in de comments weten wat je van deze 13 minuten 6 Pilates Rekoefeningen voor de Rug Workout vindt. Wil je graag een Pilates workout zien die een bepaald probleem of lichaamsgebied behandelt? Let me know!

If your spine is inflexibly stiff at 30, you are old. If it is completely flexible at 60, you are young. – Joseph Pilates

Liefs,

Handtekening Juliette

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Met mijn kantoorbaan heb ik helaas vaak last van een stijve rug. Deze oefeningen lijken me heel fijn om mijn rug soepel te houden. Ik ga ze vanavond proberen. Bedankt!

 2. het lijken mij fijne oefeningen!! ik mag ze niet doen omdat k heel breekbaar ben helaas en ben bang dat ik hier toch wel iets in mijn rug kapot maak

 3. Goedemorgen
  Kun je deze serie ook iedere ochtend doen of is dat dan weer teveel?

 4. Kun je deze oefeningen ook op bed doen of zou dit te zacht zijn. Door eerdere blessures durf ik niet op de grond te liggen

  1. Hoi Esther, je zou het kunnen proberen. De oefeningen op je rug kan je op de rug doen en de oefeningen op je handen en knieën kan je op de grond doen. Veel succes!