Back bend stretches: 5 redenen waarom het een noodzaak is

backbend, strongbodynl, pilates

Wat is een soepel lichaam? Voor mij betekent het de mogelijkheid om zonder teveel restrictie en pijn mijn lichaam te kunnen bewegen. Ik ben van nature een stijve hark. Eentje die echt met moeite de hamstrings kan oprekken en al blij mag zijn dat ik mijn enkels kan aanraken met mijn vingertoppen. Niet erg handig als Pilates lerares! Vol bewondering en ook met een beetje jaloezie kijk ik naar andere Pilates docenten die zonder enige restrictie een spagaat of split kunnen maken. Door te blijven trainen kan ik mijn flexibiliteit in mijn lichaam behouden en daar speelt het doen van back bend stretches een grote rol in.

Ook hebben de meeste mensen baat bij back bend oefeningen. Naar voren buigen is zo natuurlijk voor ons. En al helemaal wanneer we uren achter een bureau zitten. Naar achteren buigen daarentegen vinden wij eng. Het voelt onnatuurlijk en intimiderend aan, terwijl ons lichaam gemaakt is om ook naar achteren te buigen, zonder enige restrictie.

Dus wat zijn de voordelen van back bend stretches?

1. Voorkom gekromde schouders

Wij zitten soms urenlang in een bureau stoel te werken achter een laptop of computerscherm. Deze houding brengt ons in verschillende posities: we gaan onderuit gezakt zitten, de schouders gaan krom staan en we laten ons hoofd naar voren hangen. En voordat wij het doorhebben, hebben we last van schouder, -en nekpijn. Het bewegen naar achteren helpt om je borstkas te openen, de schouders op te rekken en de schouderbladen laag in de rug te houden. Zo voorkom je dat je schouders er aan gewend raken om voorwaarts te hangen. We willen tenslotte geen Quasimodo bult!

2. Het bevordert de mobiliteit in je rug

Niet alleen bij het zitten achter een bureau buigen we vaak met de rug naar voren. Ook in andere situaties zoals autorijden, tillen, sporten en andere dagelijkse activiteiten doen we dan graag. Je verliest hiermee beweeglijkheid in de (midden) rug en we hebben de neiging om te gaan compenseren met andere delen van het lichaam. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Herinner je jouw kindertijd nog? Waarin je zonder nadenken en problemen een koprol deed? Zo zouden wij over ons lichaam moeten blijven denken. Keep it flexibel!

strongbodynl, back bend, wheel, pilates

3. Verbeter je postuur

strongbodynl pilates back bend stretch

Backbends helpen om de schade van een slechte houding te corrigeren. Het brengt de wervelkolom weer in lijn en tegelijkertijd wordt het zenuwstelsel gestimuleerd. Door het openen van de borstkas, verlengen van de rug en het versterken van je bovenlichaam verbeter jij op deze manier je postuur.

4. Rekken van je heup flexoren

hip-flexorDe heup flexoren zijn de spieren die ervoor zorgen dat je de knieën kan optillen. Stijve heup flexoren krijgen we door vaak en lang in een stoel te zitten en kunnen bijvoorbeeld voor pijn in de lies zorgen. Vooral als de spier plotseling opgerekt wordt bij bijvoorbeeld het halen van een bus, bij een val of wanneer je struikelt. Sporters zoals hardlopers en voetballers hebben vaak kans om een heup flexor blessure op te lopen. De back bend stretches zorgen ervoor dat je deze spieren soepel kan houden.

5. Verbetering van je ademhaling

Zoals eerder gezegd openen de back bend oefeningen je schouder en borstkas. Daarmee maak je meer ruimte voor de longen en kan je dieper en langer in, -en uitademen. Door meer zuurstof in ons lichaam wordt je bewuster van je lijf en gedachten, wordt jouw creativiteit gestimuleerd en krijg je meer energie. Jeeeeejjj!!

Dus back bend stretches zijn een noodzaak voor een gezonde rug! Heb jij misschien favoriete stretches? Laat me hier onder weten of je ze heb gedaan en hoe het ging! Ik ben benieuwd!

HOE GOED ZORG JIJ VOOR JE RUG?

Liefs,

StrongbodyNL, Juliette Amadsoedjoek

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hele goede en duidelijke post, ik doe echt te weinig om mijn rug goed en soepel te houden. Dus ik kan hier wel wat mee.

  1. Hoi Kiki je hoeft niet echt lenig te zijn hoor, maar het is wel belangrijk om de rug de andere kant op te trainen. Een gezonde rug buigt naar voren, moet zonder restrictie naar achteren kunnen buigen en het moet goed kunnen roteren zodat je zonder problemen over de schouders kan kijken.

 2. Goeie tips voor mij, ik heb vaak last van m’n rug en nek omdat ik alleen maar achter m’n computer zit de hele dag. Ik kan wel wat oefeningen gebruiken haha.

  1. Hoi Manon, ja vooral wanneer je achter je bureau en computer zit gaat je rug eraan wennen om constant vooruit te buigen. Ik zal binnenkort een video of een blog doen over back bend stretches!

 3. Wat een leuk stuk. Ik heb veel lsst van mijn rug gehad en na fysio en sporten gaat t nu best goed

 4. Een aantal jaren heb ik ceasartherapie gehad voor mijn rug. Volgens mij is de toestand nog niet echt verbeterd. Gelukkig ook niet slechter geworden, haha.

  1. Hoe vond je de therapie? En is het te doen voor je? Soms kan het als doel hebben om de rug juist niet te verslechteren en risico te lopen dat het chronisch wordt. Want dat kan al een grote winst zijn!

 5. Fijne tips! Af en toe thuis wat oefeneningen doen is heerlijk! En deze is fijn!