Hoe overleef je een scheiding na een langdurige relatie: 6 tips

scheiding overleven | strongbody.nl

Ik was een jonkie. Pas zestien jaar oud toen ik mijn ex-partner ontmoette. Toen ik hem voor het eerst zag trok hij meteen mijn aandacht. Via via kwam ik in contact met hem en na de eerste kus was het BAM raak. Hij werd mijn eerste grote liefde. Onze relatie ging de jaren daarop gepaard met veel ups en downs. Ik ervoer mijn eerste rauwe liefdesverdriet en voelde de onzekerheden die daar uit voortkwamen. Onze ruzies waren heftig, maar dat gold ook voor het bijleggen. Het was één grote knipperlicht relatie. Hopende deze onrustige tijd achter ons te laten besloten we na mijn twintigste verjaardag te gaan samenwonen.

 

scheiding overleven | strongbody.nl

Samen volwassen worden

Samen betraden wij de wereld van volwassenheid. We werden in de loop der jaren trotse mama en papa van onze drie dochters Yasmin, Jada en Kaylee die veel vreugde in onze levens brachten. We trouwden op de Dominicaanse Republiek. In mijn witte zomerjurkje vlakbij het strand . We verhuisden van onze geliefde en energieke stad Rotterdam naar het dorpse en fijne Doetinchem. Om daarna een overstap te maken naar het buitenland. Ipswich (Engeland) zou daarna bijna tien jaar lang onze hometown worden.

We hadden een buitengewoon goed leven opgebouwd. We begonnen met een eerste huisje in een ghetto buurt in Rotterdam en eindigden met een uniek zelfontworpen vrijstaande woning in een villawijk.

Dikke Kabel

Uiteindelijk bleven we in totaal tweeëntwintig jaar samen. Een dikke kabel gevlochten met vezels van gezamenlijke ervaringen verbond ons met elkaar. Veel eerste ervaringen maakten wij met elkaar mee. Het is bijvoorbeeld geweldig en eng tegelijkertijd om voor het eerst moeder of vader te worden. Terwijl je voorheen alleen rekening hoefde te houden met jou en je partner was je nu samen verantwoordelijk voor een baby. Een wezen dat ademt, huilt en lacht. Het proces van ouderschap onderga je samen omdat je beiden het beste voor je kinderen wilt.

Samen bouw je aan één of meerdere stabiele carrières om je kinderen de perfecte toekomst te geven. Een duidelijke taakverdeling in de verzorging van de kinderen en in het geld verdienen wordt gemaakt. ‘Wie verdient het meeste geld?’ In ons geval was hij de grootste kostwinner en nam ik voornamelijk de verzorging van de kinderen op me.

Je groeit als mens maar vooral als koppel. Je ondergaat samen verschillende levensprocessen en beetje bij beetje ontstaat die dikke kabel die jullie verenigd. Gevlochten met beloftes en wensen van morgen.

hoe-tegenslagen-mij empathischer maakte | strongbody.nl
Lees ook – Hoe tegenslagen mij empathischer maakte

Scheiden is heftig

En dan ineens…gaat het niet meer. Klaar. Na tweeëntwintig jaar bestaat SAMEN niet meer. De paden scheiden. Maar de dikke kabel blijft….Een scheiding is heftig en erg stressvol. Je wereld staat op z’n kop. Je komt in een emotionele rollercoaster terecht. Of het nu afscheid nemen, afwijzing, woede, verdriet, minachting of frustraties is. Het gaat alle kanten op.

Je kan scheidingen ook totaal niet met elkaar kunt vergelijken omdat deze dikke kabel van gezamenlijke gevoelens, ervaringen en toekomstbeelden voor ieder stel verschilt. Het hebben van kinderen maakt het ook nog complexer. Zij raken hun stabiele basis kwijt en je wordt keihard geconfronteerd met de ellende die zij ook moeten doorstaan.

Scheidingen kunnen heel raar verlopen. Soms resulteert het in een ware slagveld. Of het nu om alimentatie, gezamenlijke opvoeding of ontrouw gaat. De perspectieven van de scheidende ex-partners verschillen ook enorm. Terwijl de één opgelucht is zit de ander misschien vol haatgevoelens. “Met wie ben ik eigenlijk getrouwd geweest?’

Kabel doorknippen

De dikke kabel knip je na een langdurige relatie niet zomaar door. De schaar is bot of niet groot genoeg. Dit proces kan zelfs jaren duren. De vezels moeten één voor één op een voorzichtige manier uit de kabel worden getrokken totdat de kabel dun genoeg is om helemaal door te knippen. KNIP.

De vezels symboliseren verschillende aspecten in jullie gezamenlijke levens. De oude herinneringen moeten een plek krijgen. De toekomstbeelden moet je los laten en praktische zaken moeten geregeld worden. Neem de tijd om ieder vezel te verwerken.

Dealen met de scheiding

Het heeft me een paar jaar gekost om alle vezels te verwerken en de kabel door te knippen. Je weet namelijk niet van tevoren hoe je gaat reageren op een scheiding. Vaak weet je niet eens welke emoties diep in jou verborgen zitten totdat het wordt getriggert. Allerlei emoties zoals verborgen oude frustraties, boosheid en verdriet kunnen onverwachts naar boven komen. Hoe deal je hiermee?

1. Erken dat het pijn doet en dat het OK is om verschillende uiteenlopende gevoelens te hebben

Geef het gewoon toe. Het doet f**cking pijn. Dit is niet wat je voor ogen had. Verschillende emoties gaan door je heen: frustratie, verwarring, woede, vermoeidheid. En zelfs onzekerheid over de toekomst. De dikke kabel bevat veel issues waarmee je moet dealen. Het is heel normaal om van de ene emotie naar de ander te schieten. So what dat ze denken wat er met jou aan de hand is. Het is allemaal ok…

2. Zorg goed voor je body & mind

Blijf ten alle tijden lief voor jezelf en voor je lichaam. Ook al heb je geen zin om te bewegen, trek toch die gympen aan om buiten een wandeling te maken. Sleep jezelf naar de sportschool en doe mee met een lesje Pilates of Zumba. Of rek je spieren rustig op met een yoga sessie via YouTube.

Goed en gezond eten is belangrijk om helder te blijven. Rust uit. Neem tijd voor jezelf. Boek een dagje sauna met een vriendin en laat je verwennen. Praat niet negatief naar jezelf toe en wees altijd lief voor je kleine eigen IK.

3. Omring je met goede mensen 

Je kan dit niet alleen. Ik heb enorm veel gehad aan mijn vriendinnen in deze periode. die ook door een soortgelijke proces gingen. Ik ben ze dankbaar dat ik mocht ventileren en dat ze een luisterende oor hadden. Zorg dat jij je veilig voelt bij familie en vrienden. Praten werkt therapeutisch. Als je dit liever niet bespreekt met mensen die dichtbij jou staan, dan kan je natuurlijk ook je ei kwijt bij een praatgroep of een therapeut.

4. Ga terug naar basis

Ondanks dat er weinig positiefs aan een scheiding lijkt te zijn, is het vaak een goed moment om je leven te reflecteren. “Wie ben ik eigenlijk en wat ik wil echt?’

Een tornado van emoties raast door je hoofd en hart en het dwingt jou zowat om naar rustpunten te zoeken. “Waar vind ik mijn rust?” Dan blijkt het dat je het liefst een kleine groep mensen om je heen wilt hebben of dat je alleen met de hoofdzaken wilt bezig houden. Ik zelf liet heel veel mensen gaan omdat ik niet kon dealen met onzekere situaties waarin ik me niet veilig voelde.

5. Schrijf je gevoelens uit je hoofd

Mijn lifesaver was mijn online dagboek Penzu. Ik schreef er elke dag in. De ene keer schold ik iemand in mijn dagboek verrot en de andere keer stelde ik mezelf diepe vragen. Antwoorden kwamen automatisch wanneer ik stilte in mijn hoofd bracht. Door ze op te schrijven ontdekte ik bijvoorbeeld saboterende denkpatronen. Door dit bewustzijn kon ik mijn gedachten en dus mijn emoties een plek geven en zelfs veranderen.

6. Denk positief

Mij hielp het enorm om positief te blijven denken. Ik voelde dat de scheiding een functie in mijn leven had: ik moest losgekoppeld worden om terug te komen naar mijn ware IK. Hoe moeilijk het ook was…ik wist dat dit allemaal de moeite waard zou zijn. Omring jezelf met positieve mensen die jou weer uit de put kunnen halen. Lees positieve verhalen over hoe andere mensen met hun scheiding hebben gedeald. Leef vanuit dankbaarheid en je zal merken dat de pijn elke keer minder zal worden.

Tijd heelt

Een scheiding is een (rouw)proces. En je hebt tijd nodig om ervan te herstellen, want het heeft impact. Op iedereen in je omgeving. De scherpe kantjes van verschillende emoties zullen slijten en misschien zelfs uiteindelijk weggaan. Stel jezelf de goede vragen want daarmee komen ook de juiste antwoorden. Als de meeste rook is opgetrokken en de diepste dalen voorbij zijn, ontdek je de lessen die het leven jou wilt meegeven. Wees daarvan bewust. Ontdek waarom dit jou overkomt, want pijn voelen zonder de nut ervan te weten is een kwelling. Leer en leef!

Liefs,

 

Handtekening Juliette

 

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. 22 jaar, dat is een behoorlijke tijd. Goed dat je positief kon blijven., Ik denk dat heel veel mensen dit inderdaad onderschatten en het inderdaad moeten zien als een rouwproces.

 2. lijkt me heel heftig een scheiding en inderdaad het lijkt ene beetje op ene rouw proces.

 3. Scheiden lijkt me echt erg naar. Ik kan me voorstellen dat mensen die gaan scheiden veel aan je tips zullen hebben. Zelf zet ik in op ‘Tot de dood ons scheidt : )’

  1. Scheiden is inderdaad een heftig rouw proces en wat fijn om te horen dat het bij jou anders is. Want zo kan het natuurlijk ook!

 4. Heftig dat je dit zo hebt meegemaakt, maar goed hoe jouw energie hierin is. Echt bewonderenswaardig. Penzu heb ik trouwens ook een tijdje gebruikt.

  1. Ik denk dat wanneer je jezelf die tijd gunt dat je goed kan helen. Niets overhaasten. En vooral heel eerlijk naar jezelf toe zijn helpt bij het helingsproces.

 5. Jeetje, dat is niet niets. Tijd nemen en goed voor jezelf zorgen. Daarnaast geloof ik dat je uiteindelijk heel goed alleen en met jezelf kunt leven, al is het soms moeilijk! Sterkte!

  1. Dank je Esther! Gelukkig heb ik de heftige periode achter me kunnen laten en dat ik er nu klaar voor ben om over te schrijven.

 6. Dank voor je verhaal. Heel helpend voor me, nu mijn man na een relatie van 19 jaar niet verder wil. Ik ben de afgelopen 12 jaar thuisblijfmoeder geweest, man werkte heel veel uren. Mijn hele leven gaat nu dus op de schop en dat is naast verdrietig zo beangstigend. Het was heel fijn je verhaal te lezen, geeft kracht, dank