Kracht van dankbaarheid: 5 tips

Dankbaarheid. We horen er veel positieve verhalen over maar toch blijkt het in de realiteit nogal moeilijk te zijn om vanuit dankbaarheid te leven. In ons hoofd willen wij het wel heel graag, maar zodra het tegenzit wordt je boos of verdrietig. En why in the world zou je dankbaar moeten zijn voor tegenslag?
Nou omdat leven vanuit dankbaarheid geen gedachte is. Leven vanuit dankbaarheid is een continue gevoel, waar je bewust voor kiest. Denk aan iets, iemand of zelfs een plek waar je je enorm dankbaar voor voelt.  Concentreer je niet op het onderwerp, maar puur op het gevoel! Wat gebeurt er met je? Wat doet het met je lichaam? Dankbaarheid opent je hart, vergroot je energie en je voelt liefde door je lijf stromen!

Leven vanuit oprechte dankbaarheid is een bewuste keuze, omdat je accepteert dat het leven je volop redenen geeft om dankbaar voor te zijn  Of het nu positief of negatief is! Dankbaar zijn om negatieve dingen. Kan dat? Ja dat kan! Alles wat je meemaakt is namelijk een reflectie van je innerlijke staat. Je kan namelijk niet verwachten dat je spiegelbeeld een glimlach op je gezicht tovert terwijl je er verdrietig, boos of gefrustreerd in kijkt. No way! Reflectie liegt niet en het toont jou wat er in jezelf nog geheeld kan worden. Het kunnen recente frustraties of verdriet en boosheid vanuit je jeugd zijn. Is het leuk dat jouw spiegelbeeld dat jou laat zien? Nee! Maar dankbaarheid betekent niet altijd dat je je goed hoeft te voelen. Je kan met een klotegevoel nog steeds dankbaar zijn! Je waardeert de levenslessen die hieruit zijn voort gekomen en dat geeft rust. En is innerlijke rust niet een vorm van geluk?

Dankbaarheid maakt jou weerbaar voor tegenslagen en je ontwikkelt zo een positieve attitude in je leven. Je wordt er tevens gezonder, productiever en optimistischer van! Hoe breng je meer dankbaarheid in je leven?

1. Kies er bewust voor.  

Je hebt helemaal niets nodig om dankbaar te zijn. Je hoeft niets te kopen of te verwachten. Dankbaarheid is te vinden in je hart en maak er een routine van. Elke dag. In good and bad times. Het is makkelijk om dankbaar te zijn voor de grote dingen zoals kinderen, partner of baan, maar het zit ook in de kleine onbelangrijke dingen zoals de warme zon op je gezicht of een mooi stukje natuur.

2. Focus op wat je wel heb en niet op wat je niet hebt.

Het kost veel energie om je te focussen op wat je niet hebt. Het gevoel dat het nooit genoeg is en het continue verlangen naar meer. Realiseer dat je meer hebt dan veel andere mensen en dat je leeft in een vrij land met oneindige mogelijkheden. Wanneer je focust op schaarste, verlies je juist je kijk op een gelukkig leven.

strongbodynl, dankbaarheid

3. Hou een dankbaarheidsboekje bij.

Dankbaarheid is niet voor even, maar je wilt juist dat het onderdeel wordt van jou. Met het bijhouden van een dankbaarheidsboekje wordt je bewust van je alledaagse activiteiten. Om de dag af te sluiten vind ik het zelf heerlijk om vlak voor het slapen mijn dag te reflecteren in mijn online dagboek Penzu. Ik ga er in ieder geval heerlijk van slapen!

4. Vergelijk jezelf niet met anderen

Comparison is the thief of joy – Theodore Roosevelt

Vanwege onze sociale karakter hebben wij de neiging onszelf te vergelijken met andere mensen in de hoop een gevoel van voldoening te krijgen. Helaas is dit allemaal energieverspilling, want er zal altijd wel iemand knapper, slimmer, rijker of succesvoller zijn. Buiten dat ben je sowieso uniek en kan je jezelf met niemand vergelijken!

5. Gebruik de juiste woorden.

Wees voorzichtig met het gebruik van negatieve woorden. Ze kunnen namelijk jouw gedrag diep beïnvloeden. Gebruik je de juiste en positieve woorden, dan kan het een gevoel van liefde, hoop en dankbaarheid opwekken.  Negatieve bewoordingen kunnen een situatie juist moeilijker maken en het gevoel van dankbaarheid verkleinen.  Vermijd woorden die stress opleveren en voeg dankbaarheid in je woorden toe wanneer je je leven beschrijft.

Oprechte en bewuste dankbaarheid heeft mij door veel tegenslagen geholpen en mij de tools gegeven om inner battles te kunnen winnen. Het maakte mij juist sterker. Ik heb veel verloren en kon juist daardoor de simpelheid van het leven waarderen. Ik ben geen zogenaamde optimist die verwacht dat ik alleen positieve dingen in mijn leven meemaakt. Integendeel! Ik ben super dankbaar voor  juist deze periodes van ellende, want zij hebben mij de mooiste en grootste levenslessen gegeven! Waar ben jij dankbaar voor? Laat het me hieronder weten.

Liefs,

strongbodynl, julietteamad

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Heel goed omschreven Juliette!! Idd een bewuste keuze om je te focussen op wat je wel hebt en niet op wat je niet hebt!! Blij en dankbaar zijn voor alles wat je ervaart en krijgt in het leven. Daar groei je van en wordt je een gelukkig mens!!
    Liefs, Joke